TERAPEUTUL TAU: Simbolurile si importanta lor – Pamantul

19 decembrie 2015 | 0 comentarii |
Taisia TRICA , psihoterapeut

Taisia TRICA , psihoterapeut

In  mitologie, pamantul este un element primordial, al genezei si al creatiei omului, al belsugului si al fertilitatii. Este unul dintre cele patru elemente care formeaza lumea inconjuratoare, alaturi de apa, aer si foc.

Pamantul devine pereche a cerului, cu care se stabileste o relatie armonioasa, de iubire eterna. Pamantul si cerul sunt elemente contrastante, opuse, la fel ca barbatul si femeia, si se completeaza unul pe celalalt. Pamantul suporta, iar cerul acopera.

Pamantul este reprezentat simbolic printr-un patrat, determinat de cele patru zari ale sale. In basmele populare regasim deseori pamantul descris sub aceasta forma. Priviti picturile din bisericile noastre si o sa vedeti pamantul reprezentat ca un patrat, iar cerul ca un cerc.

 

verde-terapie1Pamantul, element al genezei lumii. Mitologia greaca vorbeste explicit despre aceasta proprietate a pamantului personificat de zeita Gaia. Aceasta zeita s-a nascut impreuna cu Uranus din Haos, fiind primele doua elemente din care s-a constituit lumea.

In alte variante ale legendei, cei doi zei s-au nascut impreuna cu Eros,  iubirea, sugerandu-se astfel comuniunea dintre pamant si cer.

Pamantul, element al creatiei omului. In mitologia freaca, Prometeu l-a modelat pe om din lut, din pamant. In Biblie, omul a fost facut din lut, asupra caruia s-a suflat viata. Aceste legende, intaresc comuniunea omului cu natura, cu pamantul. Omul s-a nascut din pamant, iar dupa moarte, se va intoarce in pamant.

Pamantul, element al belsugului si al fertilitatii. Pamantul roditor este cel ce pastreaza mistere si bogatii ascunse si infinite.

 

joaca aer liberPamantul este un simbol al stabilitatii, al increderii si al sigurantei. Pentru a fi in contact cu acest element primordial ne folosim de pietre, ceramica, figurine de ciment sau sculpturi, diferite obiecte de culoare maro, galben sau portocaliu deschis. Civilizatii intregi au onorat pamantul si conexiunea cu acesta. Stilul de viata modern a facut in asa fel incat omul a ajuns sa fie un strain pentru pamantul care ii da viata si il hraneste. Copiii secolul nostru nu se mai joaca in pamant sau in iarba, sunt izolati in apartamente si case de beton.

Solutii: Descaltati-va, cautati propria bucata cu pamant, iarba, nisip, poate cu roua sau in apropierea unei ape. O alta solutie pe care majoritatea dintre noi o folosim fara sa ne dam seama este dusul. In timp ce facem dus, suntem in contact cu energia pamantului prin apa care curge prin tevile ingropate in pamant, aceasta fiind si una din explicatiile pentru care ne simtim asa de bine la dus si chiar este locul unde avem inspiratie si ne vin tot felul de idei. E vital sa luam din energia pamantului. E onest sa onoram ceea ce primim.

Sa aveti parte de sarbatori pline de esenta! Craciun binecuvantat!

 

*Taisia TRICA este psihoterapeut, specialist in psihoterapie integrativa, consiliere psihologica, consiliere institutionala, consiliere cariera si management

 


Adaugati un comentariu


 

*