TERAPEUTUL TAU: Stilul de viata (I)

27 septembrie 2014 | 2 comentarii |

Stilul de viata reprezinta o strategie de viata pentru care individul opteaza si care orienteaza toate manifestarile sale particulare, influentandu-i sanatatea in mod decisiv.

 

Psiholog Taisia TRICA

Psiholog Taisia TRICA

Stilul de viata si modul de viata sunt doua notiuni apropiate in continut si tratate de multe ori ca sinonime. Ele desemneaza totalitatea activitatilor care compun viata unei persoane, a unui grup, a unei colectivitati, organizarea vietii lor pentru satisfacerea trebuintelor lor materiale si spirituale, dar nu sunt identice, desi utilizarea lor este complementara.

Stilul de viata se refera la o o strategie de viata pentru care individul opteaza, avand la baza imagini si reprezentari proprii despre lume si viata, in virtutea carora el alege, se comporta si actioneaza, la totalitatea deciziilor si actiunilor voluntare care-i pot afecta starea de sanatate. In sens larg, stilul de viata – ca principal factor protector al sanatatii – integreaza aspecte cognitive, emotionale si sociale care se manifesta prin comportamente, in timp ce modul de viata se refera la elementele obiective ale traiului, la conditiile materiale, economice si sociale ale vietii oamenilor la care se adauga traditiile, obiceiurile, morala si cultura sociala.  Stilul de viata este, astfel, tipul de comportament repetitiv, habitual, conditionat de nivelul de cultura si de nivelul de trai, este modul de viata bazat pe interactiunea dintre conditiile de viata in sens larg si tipurile caracteristice de comportament, determinate de factorii socio-culturali si de caracteristicile personale.

 

Sanatatea este definita de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) ca fiind starea de bine fizica, mentala si sociala si nu doar absenta bolii sau a infirmitatii. Starea de sanatate trebuie considerara atat la nivel socio-economic, cat si la nivel individual.

Abilitatile care au un rol protector asupra sanatatii

Abilitatile cu rol protector pentru sanatate 
Abilitati cognitive Rezolvarea de probleme; Luarea de decizii; Dezvoltarea suportului informational (cautarea de informatii); Planificarea; Managementul timpului; Flexibilitatea cognitiva
Abilitati emotionale Exprimarea emotionala; Intelegerea cauzelor emotiilor; Autoeficacitatea emotionala; Comunicarea asertiva a emotiilor negative
Abilitati sociale Cautarea si dezvoltarea suportului social; Asigurarea accesului la reteaua de suport social; Negocierea; Leadership; Comunicarea asertiva (abilitatea de a afirma si sustine propriile dorinte si drepturi fara a leza drepturile celorlalti)

 

stil-de-viataPromovarea unui stil de viata care sa maximizeze, in limitele unor conditii date, sanatatea, bunastarea si implinirea umana, reprezinta un obiectiv a carui realizare presupune actiune conjugata a disciplinelor medicale si comportamentale, a factorilor economici, politici, sociali si culturali. Fiecare individ este protagonistul unui anumit stil de viata propriu si constant, precum si al unor „subvariante” proprii fiecarei etape de viata parcuse, in functie de anumite optiuni valorico-normative.

 Programul OMS „Sanatate pentru toti” se bazeaza, in mare masura, pe capacitatea oamenilor de a-si cunoaste si optimiza stilul propriu de viata, de a corija deficientele constatate in structurarea lui, de a opera modificari, remodelari, in sensul realizarii unui stil de viata sanatos.

Stilul de viata are o importanta majora in determinarea starii de sanatate a oamenilor, avand patru factori determinanti ai sanatatii individului: stilul de viata – 51%; factorul biologic – 20%; mediul ambiant – 19%; sistemul ingrijirilor de sanatate – 10%.

In acelasi timp, stilul de viata este responsabil de mai mult de jumatate din anii de viata pierduti de catre oameni, prematur.

 

Pentru mentinerea sanatatii fizice este importanta dezvoltarea unui stil de viata sanatos. In scopul mentinerii starii de sanatate, stilul de viata este descris de comportamentele implicate in prevenirea imbolnavirilor: comportamentul alimentar; practicarea exercitiului fizic; somn si relaxare; comportamentul sexual; alte comportamente preventiv; consumul de substante.

Comportamente sanatoase versus comportamente nesanatoase

Comportamente sanatoase Comportamente de risc
Exercitiu fizic (practicat de minim 3 ori pe saptamana); Alimentatie sanatoasa; Echilibru somn-veghe; Comportament sexual protejat; Comportamente preventive (vizite medicale regulate, utilizarea centurii de siguranta, utilizarea cremelor de protectie solara, utilizarea echipamentelor de protectie)

Sedentarism; Alimentatie nesanatoasa; Fumat; Consum de alcool, droguri;  Lipsa unui echilibru somn-veghe; Comportament sexual neprotejat; Neutilizarea centurii de siguranta, a echipamentelor de protectie, a cremelor de protectie solara; Nerespectarea unui program de controale medicale periodice

 

*Taisia Trica – psihoterapeut, specialist in psihoterapie integrativa, consiliere psihologica, consiliere institutionala, consiliere cariera si management

 



Comentarii (2)

  1. Elena Manea spune:

    Din nou, multumesc!

  2. Isofache Florina spune:

    De fiecare data astept cu nerabdare aceasta rubrica!

Adaugati un comentariu


 

*