TERAPEUTUL TAU: Stilul de viata (II)

4 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Stilul de viata reprezinta o strategie de viata pentru care individul opteaza si care orienteaza toate manifestarile sale particulare, influentandu-i sanatatea in mod decisiv.

 

Psiholog Taisia TRICA

Psiholog Taisia TRICA

Educatia pentru sanatate este cea mai eficienta modalitate de preventie a imbolnavirilor, de imbunatatire si de mentinere a starii de sanatate.

In sens larg, educatia pentru sanatate este reprezentata de toate experientele de invatare care conduc la imbunatatirea si mentinerea starii de sanatate.

In sens restrans, educatia pentru sanatate implica dezvoltarea abilitatilor cognitive, sociale si emotionale cu rol protector asupra sanatatii si dezvoltarea unui stil de viata sanatos prin intarirea comportamentelor sanatoase si reducerea comportamentelor de risc.

Activitatile prin care se realizeaza educatia pentru sanatate sunt orientate in special pe preventia si protectia impotriva excluziunii, marginalizarii, consumului de droguri, bolilor ce pot surveni fumatului, grupului din care face parte individul, violentei, etc. Acestea conduc la dezvoltarea comportamentelor protectoare ale sanatatii, printr-un bun management al timpului, identificarea de modalitati de relationare a individului cu socialul, prevenirea comportamentelor de risc si capacitatea de management al stresului.

 

mediciProgramele de educatie pentru sanatate care vizeaza dezvoltarea abilitatilor protective ale starii de sanatate au efecte atat pe termen scurt cat si pe termen lung:

Pe termen scurt:

  • dezvolta autoeficacitatea;
  • faciliteaza autoreglarea emotionala;
  • dezvolta abilitatile de management a stresului
  • dezvolta varietatea resurselor personale in rezolvarea de probleme;
  • faciliteaza dezvoltarea relatiilor sociale si accesul la reteaua de suport social;
  • faciliteaza optimizarea functionarii personale;
  • creste calitatea vietii.

Pe termen lung:

  • scad riscul bolilor somatice;
  • scad riscul tulburarilor emotionale si a altor tulburari cu cauze psihogene (ex. tulburarile de dinamica sexuala, somatizari);
  • previn violenta domestica si victimizarea (abuz sexual, trafic).

 

stil de viataAbilitatile protectoare ale sanatatii nu se dezvolta si nu actioneaza izolat in mentinerea starii de sanatate. Niciuna dintre abilitatile protectoare ale sanatatii, considerate individual, nu este suficienta pentru mentinerea sanatatii. Aceste abilitati sunt eficiente doar in conditiile in care sunt prezente si actioneaza impreuna.

Promovarea starii de sanatate si formarea unui stil de viata sanatos se desfasoara la nivel informal, nonformal si formal.

La nivel informal, vizeaza acele comportamente care se formeaza prin experienta personala si imitatie, prin actiuni si influente spontane care se exercita in familie, in grupuri de prieteni sau prin intermediul mass-media.

La nivel nonformal, educatia pentru sanatate consta intr-un ansamblu de actiuni si influente social-medicale la nivelul Ong-urilor si a unor institutii specializate.

La nivel formal, cuprinde ansamblul de actiuni organizate si sistematice in cadrul unor actiuni de consiliere si orientare si de specialitate.

 Impactul stilului de viata asupra sanatatii este mai frecvent evaluat datorita efectelor usor masurabile pe care le produce: aparitia bolilor si moartea.

 

*Taisia Trica – psihoterapeut, specialist in psihoterapie integrativa, consiliere psihologica, consiliere institutionala, consiliere cariera si management

 


Adaugati un comentariu


 

*