Terapii avansate pentru endometrioză, cancer și depresie

Printr-un proiect lansat în dezbatere publică, Ministerul Sănătății și CNAS vor să includă pe lista Programelor Naționale de Sănătate Curative afecțiuni precum endometrioza și depresia severă, iar investigațiile PET-CT pentru pacienții oncologici se vor putea face doar în baza biletului de trimitere.   

 

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Ministerului Sănătăţii (MS) au lansat, în dezbatere publică, un proiect de act normativ prin care ar urma să se modifice și să se completeze HG 423/2022, prin care ar urma ca din bugetul Fondului unic al asigurărilor de sănătate (FUNASS) să fie decontate noi servicii medicale și să se asigurea accesul mai facil la anumite tratamente și investigații, prin includerea unor noi programe pe lista Programelor Naționale de Sănătate decontate de CNAS.

Introducerea noilor reglementări ar urma să asigure accesul bolnavelor cu endometrioză profundă cu afectare intestinală la intervenţii minim invazive în cadrul Programului naţional de endometrioză; accesul mai rapid la investigația PET-CT și asigurarea tratamentului specific al bolnavilor cu tulburare depresivă majoră.

Totodată, se impune revizuirea reglementărilor privind termenele de decontare, precum şi modalitatea de utilizare a produselor biosimilare în cadrul programelor naţionale de sănătate curative”, se arată în expunerea de motive a actului normativ.

 

Endometrioza, tratată minim-invaziv

 

Peste o jumătate de milion de românce suferă de endometrioză, cunoscută și ca „boala cu 1000 de fețe” din cauză că este o boală ginecologică complexă și greu de diagnosticat, care poate duce la infertilitate. Includerea „Programului naţional de endometriozăpe lista Programelor Naționale de Sănătate Curative este justificată prin faptul că „endometrioza este o patologie cronică frecventă în rândul femeilor aflate la vârsta reproductivă şi care, prin simptomatologia sa, afectează calitatea vieţii, integrarea socială şi profesională a bolnavelor”, iar din cauza dificultății cu care este diagnosticată, în general, cu o întârziere de 6-10 ani după debutul simptomelor, afecțiunea se agravează, afectând profund calitatea vieții pacientelor și integrarea lor socială şi profesională.

Diagnosticarea tardivă a endometriozei „determină infertilitate şi grevează sistemul medical cu costuri suplimentare provenite din proceduri de reproducere umană asistată şi intervenții chirurgicale radicale. Este o boală multifactorială, rezultată din acţiunea combinată a factorilor genetici, de mediu, a factorilor endocrini şi a hormonilor”, explică inițiatorii proiectului, care arată că incidenţa endometriozei este ridicată, afectând 10-15% dintre femeile aflate la vârsta reproductivă și creşte la peste 70% din totalul pacientelor cu dureri pelviene cronice. Între 5 și 12% dintre femeile cu endometrioză prezintă afectare intestinală, iar aproximativ 137 de bolnave/an necesită intervenţie chirurgicală complexă. Pentru a se asigura materialele necesare realizării acestei intervenţii s-a propus crearea programului menţionat.

 

Investigații PET-CT fără aprobarea comisiei

 

O schimbare benefică este adusă de proiectul de HG și pentru bolnavii care au nevoie de investigații PET-CT. Prin simplificarea procedurilor, pacienții vor avea acces mai rapid la această investigație medicală, esențială în foarte multe cazuri, pentru diagnosticarea precoce, localizarea, stadializarea şi evaluarea eficienţei tratamentului în afecţiunile oncologice, în mod special, dar și în alte afecțiuni neurologice (epilepsia) sau cardiace.

În prezent, regulile programului național de PET-CT stabilesc că recomandarea pentru această examinare se face doar cu aprobarea comisiei de experţi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în baza unui referat de justificare, ceea ce duce la întârzieri destul de mari în aplicarea tratamentului corespunzător afecțiunii oncologice depistate. Întârzierile sunt generate de faptul că decizia de aprobare a tratamentului depinde de data ședinței comisiei de experţi, iar aceste ședințe nu sunt foarte frecvente.

Pentru a remedia această situație și pentru a simplifica și urgenta accesul bolnavilor care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru a beneficia de investigaţia PET-CT, în proiectul de HG se propune ca, începând cu 1 iunie 2023, această investigaţie să se poată face doar în baza biletului de trimitere, care va avea o valabilitate de 30 de zile calendaristice de la data emiterii. Formularele specifice pentru realizarea investigaţiei PET-CT şi metodologia de transmitere a acestora în platforma informatică din asigurările de sănătate (PIAS) se vor aproba prin ordin al  preşedintelui CNAS.

 

Subprogram pentru depresii majore

 

O altă modificare adusă prin noul act normativ vine în sprijinul pacienților cu forme grave de depresie, în cazul cărora intensitatea simptomelor este crescută și care prezintă cel mai mare risc de suicid. Astfel, în Programul naţional de sănătate mintală va fi introdus și un subprogram naţional de tratament al bolnavilor cu tulburare depresivă majoră, care va fi adăugat celor deja existente – subprogramul de tratament al bolnavilor cu toxicodependenţă, cel de testare a metaboliţilor stupefiantelor și cel de servicii conexe pentru tulburări din spectrul autist.

Potrivit notei fundamentare, acest subprogram este introdus „în scopul creșterii accesului bolnavilor cu tulburare depresivă majoră la tratament medicamentos, precum şi pentru armonizarea cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 331/2023”.

Prin HG 331/2023, adoptată în luna aprilie, pe lista medicamentelor compensate și gratuite de care beneficiază pacienții români a fost introdus un nou medicament destinat tratamentului bolnavilor cu tulburare depresivă majoră, un medicament cu includere condiționată în Lista de medicamente, pentru care CNAS a încheiat un contract cost-volum, iar pentru ca pacienții să-l poată primi este necesar un nou program de sănătate.

Pentru a se putea aplica, proiectul de HG trebuie adoptat de către Executiv și publicat în Monitorul Oficial.

 


Adaugati un comentariu


 

*