Testul Babes Papanicolau, cheia preventiei cancerului de col uterin

16 iulie 2012 | 0 comentarii |

Romania ocupa primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste mortalitatea cauzata de cancerul de col uterin. Testul Babes Papanicolau este cea mai facila investigatie in depistarea precoce a acestuia, iar o metoda avansata de efectuare a testului este aceea de recoltare a probelor in mediu lichid, care acum se realizeaza si in Buzau.

 

Sanatatea este bunul cel mai de pret pe care il avem, iar neglijarea ei ne poate costa linistea personala, cea a familiei, a prietenilor si chiar viata. 

O investitie minora intr-o problema de sanatate majora este de aceea si efectuarea testului Babes Papanicolau, cu ajutorul caruia se poate evalua starea de sanatate a colului uterin sau a vaginului, respectiv, diagnostica si tratata la timp afectiunile acestor organe, cea mai agresiva fiind cancerul de col uterin.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Romania se situeaza pe primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea cauzata de cancerul de col uterin, iar pana in 2025 se estimeaza ca numarul de cazuri noi va creste in tara noastra cu 21 de procente. De aceea vom vorbi cu medicul histopatolog Marilena Emi Ilie despre necesitatea efectuarii anuale a testului si despre cele mai noi metode folosite de Laboratorul HISTOMED in acest scop.

 

Ce este testul Babes Papanicolau? 

 

O alegere inteleapta pe care o putem face pentru a ne asigura o buna stare de sanatate este efectuarea anuala a unui test Papanicolau. Testul este simplu, nu solicita foarte mult timp si nu implica aparitia unei stari de disconfort. Testul Babes Papanicolau, sau examenul citologic Babes Papanicolau, sau frotiul Babes Papanicolau constituie metoda cea mai utilizata si mai eficienta pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. Acesta poate evidentia insa si anumite modificari ale colului, provocate de infectii sau inflamatii, care va ajuta medicul sa diagnosticheze si sa instituie tratamentul adecvat, astfel incat femeia sa-si poata conserva sanatatea. Testul face parte din examenul ginecologic de rutina, este neinvaziv si usor de suportat de pacienta. Este un sentiment placut sa stii ca esti sanatoasa si ca faci ceea ce trebuie pentru a ramane asa, explica dr. Marilena Emi Ilie.

Este insa important de retinut ca adesea nu exista semne sau simptome de alarma (tulburari ale ciclului menstrual, secretie vaginala neobisnuita sau durere, sangerare dupa contactul sexual, sangerare dupa menopauza), de aceea este importanta efectuarea testului Babes Papanicolau in mod regulat.

 

Cand este indicat?

 

Medicii ginecologi recomanda ca testul sa fie efectuat anual, din momentul in care femeia devine activa din punct de vedere sexual, adica incepand cu varsta de 18-21ani, dar mai ales dupa 45 de ani.

In general, testul Babes Papanicolau trebuie facut anual, deoarece depistarea si diagnosticarea precoce a modificarilor celulare cervicale scade cu apoximativ 80 la suta riscul aparitiei cancerului de col uterin. Cauzele aparitiei acestei boli sunt multiple, cea mai frecventa fiind prezenta tipurilor oncogene a virusului HPV (Virusul Papiloma Uman), a carui agresivitate asupra epiteliului cervical este favorizata de o multitudine de factori (imunitate scazuta, fumat, parteneri multipli etc.). Daca o femeie a suferit o operatie de histerectomie totala, testul Papanicolau ar trebui efectuat ori de cate ori va recomanda medicul. Testul nu afecteaza sub nici o forma organele genitale feminine, mai spune medicul histopatolog.

Depistarea leziunilor colului uterin intr-o etapa timpurie a carcinogenezei si abordarea integrata a informaţiilor clinice si citologice, cu modularea conduitei diagnostice si terapeutice conform unor protocoale larg acceptate, reprezinta cheia scaderii incidentei leziunilor si a cancerului invaziv.

 

Testarea in mediu lichid

 

„Citologia cervico-vaginala realizata in Laboratorul HISTOMED utilizeaza atat metoda conventionala de prelucrare, cat si tehnologia de varf din acest domeniu, recoltarea in mediu lichid si prelucrarea produsului biologic cu sistemul automat CYTOFast. Citologia in mediu lichid (LBC) are multiple avantaje, printre care:

reduce numarul de probe nesatisfacatoare pentru evaluare, adica al probelor a caror examinare este nesatisfacatoare sau limitata, de la 10% la 2%, astfel ca pacienta nu trebuie sa se prezinte la medic pentru o noua recoltare;

  recoltarea este rapida si facila si nu exista riscul deteriorarii celulelor;

  mediul lichid de transport din flacon contribuie la o mai buna fixare a produsului recoltat;

 permite realizarea unui frotiu monostrat, uniform distribuit, celulele fiind etalate pe o suprafata mai redusa decat in citologia conventionala;

  permite utilizarea a 99% din celulele recoltate, fata de doar 20% in cazul citologiei clasice;

  acuratetea rezultatelor obtinute este mai mare si, foarte important, din acelasi recipient se poate efectua si detetctarea HPV, fara ca pacienta sa mai mearga la ginecolog pentru o noua prelevare”, explica dr. Marilena Emi Ilie, avantajele nete ale citologiei in mediu lichid.

Sistemul poate reduce semnificativ timpul de examinare si, implicit, timpul in care este elaborat diagnosticul final, fara a scadea rata de detectie a leziunilor importante clinic.

 

            Semnale de alarma

Medicul histopatolog mai spune ca in cazul in care testul este modificat, pacienta va fi anuntata de medicul ginecolog de acest fapt si va discuta impreuna cu el posibilitatile de tratament si urmarire.

„Ar putea fi necesara efectuarea unor teste suplimentare, cum ar fi colposcopia, care il ajuta pe medic sa vizualizeze eventualele celule anormale de la nivelul colului uterin su existenta unei posibile infectii. Daca medicul observa zone anormale, cel mai probabil va efectua o biopsie pentru efectuarea unor teste suplimentare”, explica dr. Ilie, mentionand ca femeile care au avut contact sexual inaintea varstei de 18 ani, cele cu un istoric de parteneri multipli sau cu infectii recurente ce se transmit prin contact sexual (BTS), fumatoarele sau femeile care au avut o sarcina inaintea varstei de 18 ani prezinta un risc mai mare de a dezvolta cancer de col uterin.

Medicul arata ca in majoritatea cazurilor in care se constata modificari, tratamentele specifice conduc la normalizarea acestui test.


Categorii: Stiintific

Adaugati un comentariu


 

*