Tinerii buzoieni vor sa traiasca intr-o societate sanatoasa, fara coruptie
Cu prilejul Zilei Internationale Anticoruptie, 90 de elevi au inteles riscurile pe care le comporta toleranta exagerata si faptele de coruptie la nivel individual, pentru societate.
O societate curata si sanatoasa nu poate exista fara asumarea unor principii etice, fara transparenta si responsabilitate fata de actiunile fiecaruia dintre noi. Tinerii din Romania si, impreuna cu ei, tinerii buzoieni si ramniceni vor sa traiasca intr-o societate sanatoasa, in care coruptia, nesiguranta si lipsa de responsabilitate sa nu existe decat in cartile cu povesti. Ei vor sa traiasca intr-o Romanie sigura, in care etica si valorile morale sa fie cunoscute si respectate, iar libertatea sa nu se transforme in libertinaj, coruptie si teama.
Plecand de la aceste principii, 90 de elevi ai Colegiului National „Alexandru Vlahuta” din Ramnicu Sarat au participat, miercuri, 9 decembrie, cu prilejul Zilei Internationale Anticoruptie, la o serie de activitati de informare si constientizare a riscurilor pe care le comporta tolerarea sau savarsirea unor fapte de coruptie, organizata de ofiterii Serviciului Judetean Anticoruptie Buzau.
Vicepresedintele Consiliului Judetean Buzau, Adrian Petre, a dost prezent la eveniment si i-a rasplatit, pe tinerii care s-au facut remarcati intr-un concurs, cu premii.
Voluntarii Asociatiei de Tineret, Cultura si Educatie (ATCE) -„Speranta Ramniceana” s-au implicat la randul lor in sustinerea luptei impotriva coruptiei, punand in scena o piesa tematica. Spectacolul s-a desfasurat sub forma de Teatru Forum, astfel ca tinerii liceeni au fost implicati in desfasurarea si modificarea rezultatelor, aceasta metoda de educatie non formala oferindu-le posibilitatea de interactionare si interventie sociala.
A fost organizat si un concurs cu tematica anticoruptie, la care au participat elevii colegiului, castigatorii fiind premiati cu produse electronice, achizitionate in baza protocolului de colaborare cu Consiliul Judetean Buzau.
Conventia Organizatiei Natiunilor Unite Impotriva Coruptiei a stabilit, in 2003, ca data de 9 decembrie sa fie Ziua Internationala Anticoruptie. Semnata de Romania la aceeasi data, la Merida (Mexic) si ratificata prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004, Conventia Organizatiei Natiunilor Unite Impotriva Coruptiei este primul tratat cu vocatie universala in domeniul combaterii coruptiei.
„Ziua Internationala Anticoruptie reprezinta un bun prilej, pentru fiecare dintre noi, sa ne amintim ca trebuie sa ne asumam responsabilitatea prevenirii si combaterii coruptiei atat la nivel individual cat si colectiv, astfel incat societatea reala in care traim sa poata fi una curata si sanatoasa”, le-a spus, tinerilor ramniceni, vicepresedintele Consiliului Judetean Buzau, Adrian Petre, felicitandu-i pentru responsabilitatea si implicartea de care au dat dovada.