Tinerii din Europa care au invins cancerul se reunesc luna viitoare la Cluj-Napoca

13 iulie 2015 | 0 comentarii |

Intalnirea va fi prima de acest gen organizata in Romania si este organizata de Clubul Temerarii, cea mai puternica organizatie din Europa care reuneste tineri supravietuitori ai acestei maladii.

 

clubul temerariiIn urma cu noua ani, Asociatia Little People infiinta in Romania o comunitate a adolescentilor care au invins cancerul, reuniti in cadrul unui club care a fost denumir sugestiv „Temerarii”. In timp, numarul membrilor clubului a crescut, ajungand in prezent la circa 400. Clubul a devenit astfel cel mai mare grup activ de sprijin reciproc in randul adolescentilor si al tinerilor afectati de cancer si una dintre cele mai active comunitati de acest gen din Europa. Scopul principal al clubului Temerarii este acela de a asigura o sustinere specializata si personalizata la necesitatile fiecarui tanar afectat de cancer din Romania, facilitand reintegrarea pacientilor in viata de adolescent sau tanar adult, dupa tratament, precum si reintegrarea in societate.

Supravietuitorii acestei maladii devin astfel, la randul lor, sprijin pentru adolescentii si tinerii de varsta lor care inca se lupta cu boala, prin puterea exemplului personal, dandu-le incredere in sine si oferindu-le suportul moral necesar pentru a trece cu bine peste aceasta perioada dificila a vietii lor.

 

temerariiCalendarul acestei veri este unul destul de incarcat pentru membrii clubului, incluzand doua actiuni la nivel national si o alta, cu participare internationala. Vor fi prezenti tineri din alte tari ale Europei, care au reusit, la randul lor, sa invinga cancerul.

Prima activitate a fosat deja bifata, avand loc in perioada 1-6 iulie, intr-o tabara din Muntii Orastiei. Aici, s-au reunit circa 70 de supravietuitori ai cancerului, cu varste cuprinse intre 14 si 17 ani, atat din Romania cat si din Republica Moldova. Pentru unii dintre ei, aceasta tabara a fost primul eveniment de acest gen dupa luni sau chiar ani intregi de suferinta, in care si-au petrecut majoritatea timpului in saloanele de spital. Au avut insa sansa de a invinge boala, iar acum se afla in convalescenta, cele cateva zile petrecute in tabara, alaturi de alti tineri care au trecut prin experiente similare fiind un adevarat balon de oxigen de care aveau nevoie. Cu aceeasi ocazie, au fost puse la punct planurile pentru activitatiile viitoare ale clubului, care includ actiuni de voluntariat si diferite campanii de strangere de fonduri ce vor fi redirectionate spre diverse cauze umanitare.

 

analize cancer fundeniIn perioada 2-6 august, si membrii peste 18 ani ai clubului vor participa la o tabara similara, de aceasta data in judetul Cluj. In cadrul Taberei Nationale de Vara Temerarii va fi organizata, pentru prima data in Romania, Intalnirea Anuala de Vara a Tinerilor Supravietuitori Romani de Cancer Temerarii, cu varste peste 18 ani. La intalnire vor participa supravietuitori din Romania si tineri care s-au vindecat de aceasta maladie, din tari precum Belgia, Macedonia, Irlanda, Polonia, Marea Britanie, Lituania, Republica Moldova, Spania si Serbia.

Desi in prezent, in Romania exista mai multe proiecte care se adreseaza copiilor si tinerilor bolnavi de cancer, comunitatea Temerarii este singurul grup national format din supravietuitori ai bolii care ii invata despre drepturile lor ca si pacienti, ii educa sa devina implicati, le ofera o voce in forumurile internationale si ii imputerniceste sa devina ambasadori ai cauzei cancerului la copii si adolescenti.

 


Adaugati un comentariu


 

*