Toata lumea asteapta votul din Marea Britanie

21 iunie 2016 | 0 comentarii |

eurusdgold-2

Temerile ca Marea Britanie ar putea iesi din Uniunea Europeana (Brexit), in urma referendumului de joi, au dus la deprecierea monedelor de la marginea zonei euro, respectiv, a leului.

Euro a incheiat saptamana cu un curs de 4,5341 lei, dupa ce joi a urcat la maximul ultimilor doi ani si ju­ma­tate, apropiindu-se de nivelul de 4,54 lei, ca urmare a in­tensificarii perceptiei de risc investitional pe pietele fi­nan­cia­re internationale. Un nivel mai ridicat al cursului, de peste 4,54 lei, s-a inregistrat in ianuarie 2014.

Analistii au explicat deprecierea leului din ultima saptamana ca o consecinta a incertitudinilor privind rezultatul referendumului din Marea Bri­tanie, asasinarea deputatei laburiste Jo Cox, care era favorabila mentinerii in Uniunea Europeana, ducand, conform sondajelor, la o crestere a numarului britanicilor care se opun Brexit, implicit o crestere a plasamentelor in active considerate „riscante”.

Dolarul american a atins pragul de la 4,0307 lei la sfarsitul saptamanii, intr-o sedinta in care cotatiile au fluctuat intre 4,016 si 4,047 lei, dupa ce in ziua precedenta ele urcasera aproape de 4,07 lei.

Moneda elvetiana s-a apreciat in 16 iunie la 4,1950 lei, maxim al acestui an, dar a scazut a doua zi la 4,1849 lei.

Deprecierea leului fata de euro pe parcursul acestui an cumuleaza 0,5%. Unii analisti sustin ca nu putem vorbi de o consolidare a cursului peste pragul psihologic de 4,5 lei/euro. Se anticipeaza insa continuarea presiunilor de depreciere a leului in raport cu euro, ca urmare a riscurilor externe legate de referendumul din Marea Britanie, dar si din cauza incertitudinilor politice interne in anul electoral 2016, cand sunt posibile „derapaje populiste”.

Evolutia cursului este un subiect extrem de sensibil pentru romani, avand in vedere ca peste 45% jumatate din imprumuturile contractate de populatie si companii sunt in valuta, cea mai mare parte fiind in euro.

Ingrijorarea produsa de Brexit constituie unul dintre factorii care au stat si la baza deciziei Fed de a nu modifica dobanzile dupa ce anul trecut a dat star­tul normalizarii aces­to­ra, dupa cum a de­clarat Janet Yellen, pre­se­din­tele Fed.

Aversiunea fata de risc a produs o crestere a pretului unciei de aur in piata specializata de la Londra la 1.311 dolari, insa la fixingul din dimineata de la finalul perioadei analizatea scazut la 1.283 dolari.

Pentru finele lunii iunie, ING estimeaza cotatia leu/euro la 4,50, iar pentru finalul anului, unii analisti indica posibilitatea apre­cierii leului la 4,4 lei/euro.

In piata la termen de la Sibiu, euro s-a tranzactionat pentru septembrie la 1,1183 – 1,1188 dolari, iar pentru decembrie la 1,1188 – 1,1265 dolari, in timp ce uncia de aur cu scadenta lunara a fluctuat intre 1.285 si 1.310 dolari.

 

*Analiza saptamanala valutara & futures (cuprinde perioada 13  – 20 iunie), realizata de Radu GEORGESCU – DOMUS M&D

 


Categorii: Business, Financiar

Adaugati un comentariu


 

*