Tomatele de la Glodeanu Sărat sunt bune de mâncat

Analizele realizate în laboratorul central pentru probele prelevate de autoriățile de control „nu prezită niciun pericol pentru sănătatea consumatorilor”, a precizat directorul Direcției Agricole Buzău, Cosmin Florea, într-o conferință de presă.

 

Apar primele concluzii în scandalul roșiilor provenite din solariile legumicultorilor de la Glodeanu Sărat, care ar fi folosit substanțe neomologate în țara noastră. Legumele nu prezintă niciun risc pentru consumatori, iar unele probe au indicat că sunt legumicultori care nu folosesc niciun fel de substanțe chimice, iar produsele lor sunt naturale 100%, chiar dacă nu le-au înregistrat ca fiind bio, a anunțat astăzi, directorul Direcției Agricole Județene (DAJ) Buzău, Cosmin Florea, într-o conferință de presă.

Rezultatele probelor preluate de Corpul de Control arată că tomatele sunt sigure pentru consum, sunt perfecte din punct de vedere al siguranţei cetăţeanului şi al consumatorului, sunt exact ceea ce trebuie. Au fost chiar probe la care nu s-au depistat pesticide, vă daţi seama că am putea vorbi de produse ca fiind bio, deși nu sunt certificate”, a declarat Cosmin Florea, directorul Direcţiei Agricole Buzău, care a subliniat că scandalul izbucnit pe această temă este nefundamentat.

 

Cosmin Florea

Se conturează, astfel, din informațiile primite până la acest moment, un tablou care poate să readucă încrederea consumatorilor în roșiile legumicultorilor buzoieni, după ce IPJ Buzău a anunțat că are în curs o anchetă care vizează trei cultivatori din Glodeanu Sărat, bănuiți că ar fi stropit legumele cu substanțe neomologate în România. Chiar dacă nu poate fi eliminat riscul de a exista unele cazuri izolate, toate probele prelevate de echipele Corpului de Control al ministrului Agriculturii și de autoritățile de control din Buzău din solariile de la Glodeanu Sărat sunt conforme.

Nu pot să spun că n-ar fi şi vreun caz izolat unde s-ar putea constata că sunt depăşite limitele, dar până acum, chiar și la cele la care au fost identificate urme de pesticide, acestea au ieşit şi de 80 până la 100 de ori mai mici decât limitele admise consumului uman, așa că şi în cazul acestora vorbim de consumul lor în stare sigură. Testele au fost făcute la aproximativ 274 de substanţe chimice şi nu s-au raportat depăşiri la absolut nicio substanţă. Putem garanta că, prin aceste prelevări de probe, lucrurile sunt aşa cum ar trebui să fie, roșiile sunt bune de consum”, a explicat directorul Direcției Agricole Buzău.

 

Reamintim că, la începutul lunii mai, în urma unei percheziții și a unui flagrant, au fost ridicate peste 200 de kilograme şi peste 350 de litri de asemenea substanţe, iar procurorii efectuează în continuare cercetări într-un dosar penal care vizează trei bărbați din Glodeanu Sărat și din Ilfov, bănuiți că ar fi comercializat și folosit substanțe neomologate și în concentrații exagerate, pentru fosrțarea creșterii și coacerii tomatelor. Dacă vinovăția suspecților va fi dovedită, ei riscă pedepse drastice, infracțiunile de care sunt acuzați prevăzând pedepse de până la 7 ani de închisoare.

Până la finalizarea anchetei, aflată în curs la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele, nu se poate vorbi însă despre o practică a legumicultorilor din Glodeanu Sărat, cel mult putând fi vorba despre cazuri izolate. „Din moment ce nu avem o dovadă clară, haideți să așteptăm! Haideți să vedem ce se întâmplă, conform anchetei. Să așteptăm o dovadă clară și apoi să aruncăm cu noroi…”, a mai spus Cosmin Florea.

 


Adaugati un comentariu


 

*