Tot mai multe proiecte pe Sanatate, in cursa pentru premiile Galei Societatii Civile

6 iunie 2017 | 0 comentarii |

Cele mai multe dintre ele au ca obiective principale suplimentarea unor servicii insuficiente din sistemul public de Sanatare si repararea unor inechitait sociale care defavorizeaza anumite categorii de pacienti.

 

A ramas mai putin de saptamana pana la cel mai important eveniment din Romania dedicat organizatiilor non-guvernamentale, eveniment care anul acesta a ajuns la cea de-a 15-a editie. La Gala Societatii Civile, care va avea loc pe data de 12 iunie, vor fi promovate si premiate cele mai bune proiecte desfasurate de asociatiile non-guvernamentale.

Unul dintre principalele domenii pentru care s-au primit proiecte este si cel al Sanatatii, organizatorii galei precizand ca, alaturi de Educatie, acest sector constituiie una dintre temele principale in Romania anului 2017. Acest fapt se reflecta si in numarul mare de proiecte pe Sanatate depuse pentru editia din acest an, numar care creste constant, cu fiecare editie.

Astfel, din cele 152 de proiecte si 14 programe sociale care au fost depuse pentru editia din 2017 a galei, 23 au impact in domeniul Sanatatii, fapt care certifica importanta acestui domeniu si interesul sporit acordat de asocitaiile non-guvernamentale.

Organizatorii spun ca cele 23 de proiecte pe Sanatate acopera sectoare diverse si se constituie totodata intr-o radiografie a problemelor cu care se confrunta societatea romaneasca din perspectiva interactiunii cetatenilor si pacientilor cu sistemul de servicii medicale oferite de stat.

 

congres galaDintre proiectele inscrise la aceasta categorie pentru premiile Galei Societatii Civile, cele mai multe au ca principala misiune interventii punctuale pentru suplimentarea unor servicii insuficient oferite de sistemul sanitar romanesc sau repararea unor inechitati sociale generate de redistribuirea injusta a unor bunuri sociale la nivel macro.

Cele mai multe proiecte, sapte, mai exact, contribuie la un acces mai facil la servicii medicale pentru categorii sociale defavorizate sau pentru membri ai unor comunitati izolate, alte trei proiecte propun imbunatatirea serviciilor medicale pentru pacienti, iar alte trei dintre proiectele inscrise vizeaza imbunatatirea vietii pacientilor bolnavi de cancer. Totodata, cate doua proiecte au fost dedicate unor interventii care privesc educatia medicala si combaterea stigmei in privinta unor pacienti a caror manifestare a suferintei putea fi usor confundata cu simptomele consumului de alcool sau alte substante.

In competitia din acest an a fost inscris si un proiect ce propune o transformare sistemica la nivel national, proiect ale carui efecte sa produca modificari structurale. Majoritatea sunt proiecte in care sunt implicati parteneri ce provin preponderent din mediul privat, actori care prin forta financiara pot sustine eforturile de interventie.

 

Actorii din mediul privat, 33 la numar, sunt companii sau organizatii nonprofit ale unor companii si se alatura celor 9 spitale din diferite regiuni ale tarii care sunt implicate in atingerea obiectivelor propuse in cadrul proiectelor. La capitolul institutii majore cu rol decizional sau administrativ sunt prezente doar institutiile administrativ teritoriale, cum sunt Consiliile Judetene, Primariile sau Directiile pentru Protectia Copilului.

Totodata, anul acesta poate fi remarcata si colaborarea dintre organizatiile neguvernamentale, fiind inregistrate 5 colaborari parteneriale. Nu poate fi ignorata nici prezenta unor institutii de invatamant – licee sau universitati – ca parteneri in implementarea proiectelor din zona Sanatatii, precum si a unor organizatii ale unor culte religioase. „Comparativ cu anii precedenti, remarcam o mentinere a interesului pentru rezultate imediate, dar totodata putem observa o crestere a numarului de proiecte care isi propun sa contribuie la accesul mai facil la servicii medicale a unor grupuri defavorizate sau pentru membrii unor comunitati izolate. Se remarca o maturizare a sectorului asociativ, care este acum pregatit sa gandeasca solutii inovative si sa vina ca un sprijin egal in dezvoltarea societatii noastre”, declarat in acest sens Florentina Loloiu, director de programe in cadrul fundatiei Gala Societatii Civile.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*