Buzăul, pe locul 10 în topul județelor cu cei mai mulți donatori de plasmă

4 septembrie 2020 | 0 comentarii |

La sfârșitul lui august s-a ajuns la 19 donatori, dintre care 18 s-au prezentat la Centrul de Transfuzii Sanguine în decurs de o lună, Buzăul înregistrând astfel și cea mai mare creștere a numărului de recoltări în ultimele trei săptămâni.

 

După cum Sanatateabuzoiana.ro consemna săptămâna trecută, interesul buzoienilor vindecați de Covid-19 pentru donarea de plasmă autoimună a crescut considerabil după jumătatea luni august, la nivelul Centrului de Transfuzii Sanguine înregistrându-se una din cele mai importante creșteri ale numărului de donatori din țară. Acest fapt a fost sesizat în primul rând de personalul din cadrul centrului de transfuzii, creșterea semnificativă a numărului de donatori fiind semnalată și de Florin Hozoc, directorul companiei Besmax Pharma Distribution SRL, cea care a pus la dispoziție gratuit mai multe aparate de plasmafereză, unul dintre ele ajungând la Centrul de Transfuzii de la Buzău.

Într-o analiză a situației donărilor de plasmă la finele lunii trecute, acesta evidențiază Buzăul printre centrele cu o creștere semnificativă a numărului de donatori, în care s-au efectuat în decurs de trei săptămâni mai multe recoltări decât se făcuseră în cele 15 săptămâni de când se prezentaseră la centre primii donatori. Alături de Buzău, o situație similară s-a mai înregistrat la București, Brașov, Pitești și Ploiești, unde numărul donatorilor a crescut semnificativ după 11 august.

Astfel, dacă până la finele lunii iulie, la centrul de transfuzii din Buzău nu se efectuase decât o singură procedură de plasmafereză, până la data de 11 august numărul donatorilor crescuse la 9, pentru ca la sfârșitul lui august să fie efectuate 19 recoltări de la pacienți vindecați de Covid-19.

 

Buzăul a ajuns astfel pe locul 10 în topul celor 17 centre din țară care au primit aparate de plasmafereză puse la dispoziție de compania manageriată de Florin Hozoc, care a mai precizat că până la data de 31 august, fuseseră efectuate 419 recoltări de plasmă, în toată țara, existând și donatori care au donat de mai multe ori. Elocvent în acest sens este cazul unei infirmiere din Arad, care a donat plasmă autoimună de nu mai puțin de cinci ori, după ce s-a vindecat de Covid-19. Directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Buzău, biologul Adriana Crăciun, spune că interesul buzoienilor care trecut cu bine prin această boală este în continuare unul ridicat, zilnic fiind primite telefoane la centru din partea unor foști pacienți care își exprimă dorința de a dona plasmă.

Această creștere a interesului, implicit a numărului de donatori, se datorează schimbării metodologiei de recoltare, care a dus la simplificarea procedurilor birocratice, fapt susținut de managerul companiei care a donat aparatele de plasmafereză ,dar și de directorul centrului de la Buzău.

 

Florin Hozoc

De altfel, Florin Hozoc a fost încă de la început un contestatar vehement al metodologiei inițiale, acuzând conducerea Comisiei de Transfuzii din Ministerul Sănătății că a blocat timp de 3 luni îmbunătățirea acesteia.

În ultimele trei săptămâni, după corectarea metodologiei de colectare a plasmei convalescente, în cele 18 centre de transfuzie care au primit echipamentele gratuite de plasmafereză, a crescut colectarea cu 50% față de perioada anterioară, respectiv 15 săptămâni. Practic, în aceste trei săptămâni, rata săptămânală aproape s-a triplat. Este una dintre cele mai clare dovezi că metodologia inițială, pe care am criticat-o timp de peste 3 luni, era o piedică în calea donatorilor. Din păcate, corectarea acelei metodologii a fost blocată de conducerea Comisiei de Transfuzii din Ministerul Sănătății. Este nevoie de o implicare mai mare a Ministerului Sănătății în promovarea donării de plasmă și  este necesar ca toți acei incompetenți care au blocat corectarea metodologiei, să fie urgent eliminați din conducerea sistemului de transfuzii”, a declarat acesta.

La polul opus față de Buzău și celelalte patru centre în care numărul recoltărilor de plasmă a crescut considerabil după schimbarea metodologiei, există și 5 județe în care nu a fost înregistrată nici o donare în ultimele trei săptămâni.


Categorii: Actual, Analiza, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*