Traditie pe altarul lui Hipocrate

14 noiembrie 2012 | 0 comentarii |

Scoala Sanitara Postliceala de Stat din Buzau organizeaza, maine, in amfiteatrul institutiei, intalnirea absolventilor promotiei 1967, cu profesorii, medicii si instructorii care le-au indrumat pasii si le-au insuflat responsabilitatea fata de bolnav.

 

Pr. prof. Paul Negoita

Sanatatea si boala, doua concepte/stari care se interconditioneaza  in existenta umana, sunt la fel de vechi ca si omul. Conservarea sanatatii si prevenirea bolii il ajuta pe om sa-si mentina echilibrul fizic si psihic, astfel incat sa poata evolua social. Cand intervine boala, este necesar ajutorul medicului, al asistentului medical si al tratamentului care, alaturi de indicatiile de conduita si alimentatie, restabilesc normalitatea existentiala.

Vrand sa reia si sa puna in valoare traditia invatamantului buzoian sanitar, Scoala Postliceala Sanitara de Stat organizeaza, maine, o intalnire cu absolventii si profesorii de acum 45 de ani.

Vrem sa omagiem astfel absolventii scolii si sa reinviem traditia acestei unitati de invatamant, de a fi etalon al invatamantului medical si de a ne face onoare prin felul in care absolventii nostri se preocupa de nevoile bolnavului. Evenimentul are loc in amfiteatrul scolii, si va fi un prilej de comunicare intre generatii. Pe langa festivitatea specifica a momentului, in care se va striga catalogul, fostii absolventi vor avea prilejul sa se reintalneasca atat intre ei, cat si cu profesorii care mai sunt in viata si sa schimbe impresii. Se va organiza si o masa festiva, astfel incat fostii absolventi sa simta ca ne mandrim cu ei si sa-i asiguram ca vom incerca sa ducem stafeta mai departe cu responsabilitate”, a declarat in exclusivitate pentru Sanatatea Buzoiana pr. prof.  Paul Negoita, directorul scolii.

 

Incursiune prin istoria asistentei mediii sanitare

 

in uniforma

De la empirism la stiinta medicala moderna, de la leacurile babesti si descantece la tratamentele sofisticate, omul a beneficiat, de-a lungul timpului, de interventia unor „alesi”, fie ca au fost acestia vraci, descantatori, medici, surori medicale, moase sau asistenti medicali.

In 1860, odata cu infiintarea primei scoli de nurse (surori medicale) de catre Florence Nighingale, aceasta profesie este recunoscuta oficial. Considerata „mana dreapta” a medicului sau o persoana care contribuie autonom la ingrijirea bolnavului, asistentul medical raspunde profesional de practica medicala proprie, dar si de cea a auxiliarilor (infirmiere, personalul care face curatenie, elevii practicanti).

 

Inceputurile asistentei medicale buzoiene

 

Primele marturii documentare despre asistenta medicala oficializata pe meleaguri buzoiene le intalnim abia in anul 1842, cand se indica existenta unei moase, desi primul spital, „Garlasi”, dateaza din 1972, cand pe langa primul doctor angajat trebuie sa fi existat si o moasa/infirmiera/sora medicala.

Dintr-un alt document, din 1853, in care se consemneaza infiintarea Comitetului Sanitar al judetului Buzau, aflam ca personalul era format dintr-un medic, un vaccinator si doua moase (orasul Buzau avea atunci 6.800 de locuitori).

Epidemia de holera din 1866, urmata de cea de tifos exantematic, indica necesitatea sporirii numarului de surori medicale si personal voluntar pentru ingrijirea multimii de bolnavi.

Infiintarea Spitalului Judetean „I.C.Bratianu” in 1872, ca si a spitalelor militare improvizate din timpul razboiului au impus, in 1878, suplimentarea personalului medical cu un medic ajutor, patru medici de plasa, sase subchirurgi si sase moase.

In 1894, la o populatie de 208.338 de locuitori, Serviciul Sanitar judetean avea un medic primar, un inspector sanitar, cinci medici de plasa, patru agenti vaccinatori si cinci moase, in timp ce 28 de posturi de moase erau vacante (vi se pare ca seamana, la alta dimensiune, cu situatia actuala?).

 

Asistenta sanitara medie in la inceputul secolulului  XX

 

In 1900 existau deja spitalele din Buzau, Patarlagele, Mizil si Nifon, iar asistenta sanitara medie incepea sa creasca. Erau sase agenti vaccinatori, cinci moase si sase infirmieri, pentru ca in 1904 sa regasim in documentele vremii 20 de agenti sanitari si 12 moase, iar in 1907erau 25 de agenti sanitari si 38 de moase. Se infiinteaza si spitalele din Pogoanele, Vintila-Voda si Mihailesti.

In 1014, judetul era deja impartit in 10 circumscriptii sanitare, in care lucrau sapte medici, 32 de agenti sanitari si 25 de moase. Razboiul a facut extrem de dificila activitatea celor care aveau grija de bolnavi, asa ca s-a apelat la numerosi voluntari.

In 1920, 11 medici, 48 de agenti sanitari si 25 de moase ingrijeau bolnavii din tot judetul.

In 1934 existau in orasul Buzau 18 medici si 55 de oficianti sanitari, iar in judet 32 de medici si 85 de cadre sanitare medii.

La 1 martie 1936 isi incepe activitatea o scoala de infirmiere, iar la 15 februarie 1940 se deschide Scoala de pregatire a infirmierelor voluntare.

 

De la comunisti incoace

 

Al doilea Razboi Mondial face din nou sa creasca mortalitatea, dar dupa 1945 sistemul sanitar isi revine, odata cu populatia. Se infiinteaza spitalele Nehoiu si Parscov, iar mai tarziu, Sapoca.

In 1949 se deschide Scoala Postliceala Sanitara, pentru ca in 1977 sa se infiinteze Liceul Sanitar, iar dupa 1990 sa se revina la forma initiala de pregatire a asistentilor medicali (exceptie – durata studiilor s-a marit de la doi la trei ani).

Din cele peste 60 de promotii de absolventi au facut parte majoritatea asistentelor, moaselor si infirmierelor care de-a lungul anilor au acordat ingrijiri bolnavilor din spitalele si dispensarele medicale din judet.

Darea in folosinta, in 1961, a Policlinicii „23 august”, astazi, „Nicolae Titulescu”, a dat posibilitatea catorva zeci de asistente medicale sa lucreze in regim de ambulatoriu de specialitate. Alte cateva sute de asistente medicale,  moase  si infirmiere si-au demonstrat profesionalismul in spitale si in maternitatea care s-a infiintat in 1969, pentru ca din 1971, cand s-au demarat lucrarile la actuala cladire a Spitalului Judetean, sa se puna in slujba bolnavului mii de asistenti, infirmiere, brancardieri si tehnicieni medicali.

 

Generatiile actuale

 

In anul 2000, numai in  municipiul Buzau lucrau peste 1.300 de asistenti medicali.

In anii care au urmat, mai multe scoli postliceale sanitare particulare s-au infiintat, dar numai una a rezistat, functionand in paralel cu Scoala Postliceala Sanitara de Stat (Scoala Postliceala Sanitara „V. Alecsandri”), iar in ultimii ani, Scoala Postliceala Sanitara „Florentina Mosora” castiga teren in invatamantul postliceal sanitar buzoian.

Scoala sanitara de Stat a trecut prin perioade mai mult sau mai putin faste, dar odata cu venirea la conducere a Preotului profesor Paul Negoita, se incearca „revenirea la traditie, la statutul de scoala de elita pe care aceasta unitate de invatamant sanitar din Buzau l-a avut candva”.


Categorii: Eveniment

Adaugati un comentariu


 

*