„Traditie si credinta” in holul Salii Mari a Consiliului Judetean

16 aprilie 2014 | 0 comentarii |

Astazi,  cel mai frumos ou incondeiat si cea mai frumoasa icoana vor fi premiate de Consiliul Judetean Buzau, prin intermediul Centrului de Cultura si Arta.

 

Traditii-paste@sanatateabuzoiana.ro-1040969Un intreg an lucreaza cu migala pentru ca in Saptamana Patimilor, asa cum au fost invatati de conducerea Centrului de Cultura si Arta ca se intampla, sa se prezinte cu lucrari unice in fata buzoienilor care trebuie sa afle ca avem si noi mesteri populari de elita.

Vorbim despre un eveniment izvorator de sanatate si puritate sufleteasca. Expozitia „Traditie si credinta”, pusa la cale pentru al doilea an consecutiv de Centrul de Cultura si Arta Buzau, aduna timp de trei zile, incepand din 15 si pana pe 17 aprilie, 22 de mesteri populari din judetul Buzau.

Interesant este ca pentru prima data, in holul Salii Mari a Cosniliului Judetean Buzau expun, cele mai alese dintre lucrari, mesteri pe care fie ii intalnesti la Muzeul Satului, cum este in aceasta perioada exemplul Adelei Petre, fie numai in casele lor modeste din satele raspandite pe o asa suprafata mare cata are Buzaul.

Despre sculptorii Petru Tofan – personaj unic in lumea artistilor buzoieni deoarece isi executa lucrarile intr-un balcon de bloc in cartierul Micro III al Buzaului-, si Dragos Potecasu – artistul popular care a dat sens aparte crucii si a stilizat credinta populara-, nu trebuie adaugate detalii pentru ca ii cunoastem de cel putin 25 de ani. Insa, precizeaza directorul Centrului de Cultura, Adrian Petre, anul acesta expun nume noi precum Ioan Vasile, Aurel Cojanu – necunoscut chiar si printre mesterii din expozitie, Georgiana Istratoiu si Adrian Istratoiu.

 

Traditii-paste@sanatateabuzoiana.ro-1040975Acelasi este tabloul si la femeile care incondeiaza oua, semn ca modelul Ioana Matei – cunoscuta pana acum ca fiind singura artista care semneaza cu pasiune si credinta in rosu ouale de sarbatoare -, a fost bine preluat. Astfel, la mese traditional aranjate Maricica Diaconu, Marioara Trif, Ionela Gramer, elevi ai Scolii Gimnaziale Merei si ai Palatului Copiilor – coordonati de Dana Voicu reprezinta numele noi in acest domeniu care ne plaseaza la nivel national pe un loc unic, tinand cont ca la Buzau ouale sunt incondeiate numai in culoarea rosu – cea a sacrificiului Mantuitorului si in maxim 19 motive traditionale.

Adaugam la expozitia deschisa pentru buzoieni, ca sa aiba ce admira si sa-si incarce sufletul cu sanatate spirituala,  pe de o parte pasiunea, iar pe de alta, indemnul de a rasplati, prin cumparare, munca acestor mesteri populari si tablourile pictorilor Radita Dinu, Marian Neagu, Felicia Moldoveanu si Elena Covaci, de o frumusete aparte.

Bineinteles ca exista un loc aparte de fiecare data cand la Buzau sunt organizate evenimente dedicate artei populare si pentru tezaurele umane vii ale judetului, iar Buzaul se lauda in galeria nationala cu trei nume mari, Adela Petre, Amelia Papazissu si Mircea Micu. De aceasta data a spus prezent doamna tesaturilor si a colectiei de cusaturi de Buzau, cea care spune povestea firului ce porneste din ferma de capre si se opreste in razboiul vertical, Amelia Papazissu.

 

Paste-la-CJ@sanatateabuzoiana.ro-1040969Elegant si generos ca dimensiune, spatiul pare inca impropriu unui alai atat de important de mesteri populari, pentru ca ii fereste cumva de ochii buzoienilor. Buzoienii pot fi siguri insa ca expozitia Traditie si Credinta deschisa ieri, in foaierul Salii de spectacole a Consiliului Judetean Buzau, de pe bulevardul Nicolae Balcescu, merita din plin vizitata. Aceasta este frumos acompaniata de aranjamente pascale cu oua rosii, pasca si cozonaci de catre Roxana Cretu, Gabriela Balan si Elena Mihalache.

De mentionat ca astazi, 16 aprilie, Centrul de Cultura si Arta va premia cea mai frumoasa icoana si cel mai frumos ou incondeiat.

Directorul Adrian Petre ne-a vorbit si despre pregatirile pentru festivalul international al mesterilor populari si al dansurilor populare care sta sa inceapa in prima parte din luna iulie. Dansatori populari din 11 tari printre care Mexic, Georgia, SUA, Franta, Slovenia sau Republica Moldova vor lua cu asalt Parcul Crang in cea mai frumoasa desfasurare internationala dedicata dansurilor care s-au nascut in popor. In acelasi timp, mesteri din toata tara, inclusiv vestitii olari din Horezu vin la Buzau pentru a celebra arta care se naste din maini de aur.

 

Traditii-Paste-Bigiu@sanatateabuzoiana.ro-104097Trebuie remarcata si multumirea mesterilor populari care isi exprima recunoastinta fata de actuala conducere a Consiliului Judetean si a Centrului de Cultura si Arta care ii promoveaza si care pun in valoare, de fiecare data, pe langa numele deja consacrate, noi si noi mesteri traditionali, iar pe deasupra, cu fiecare prilej ii si premiaza.

Impresionat de exponatele care i-au trezit nostalga copilariei, presedintele Consiliului Judetean, Cristi Bigiu, a tinut sa transmita un mesaj de suflet, tuturor buzoienilor: „Sarbatorile Pascale reprezinta, pentru fiecare dintre noi, un moment de mare insemnatate. Este perioada in care petrecem mai mult timp cu familia si cand ne aducem aminte de traditiile pe care le-am mostenit de la parintii si bunicii nostri. Cred ca fiecare dintre noi asista, in copilarie, la incondeiatul oualor sau la framantatul cozonacilor, iar acele amintiri sunt printre cele mai dragi, mai ales ca ne aduc aminte de bunici. Din pacate insa, aceste momente par a fi din ce in ce mai rare pentru copiii nostri, mai ales pentru cei care nu mai au bunici la tara. De aceea, incercam sa pastram aceste traditii prin intermediul Centrului Judetean de Cultura si Arta Buzau, din cadrul Consiliului Judetean.

Ma bucur sa vad mesteri populari care impartasesc copiilor din experienta si talentul lor. Ma bucur ca si copiii sunt foarte interesati de pastrarea traditiilor si mestesugurilor populare, cele care ne definesc pe noi ca popor.

Profit de acest prilej si urez tuturor buzoienilor Sarbatori fericite, pe care sa le petreaca alaturi de familie si prieteni, cu intelegere si liniste!


Adaugati un comentariu


 

*