Transfuzia cu celule stem, experimentata in premiera pentru Romania in tratamentul unor copii cu paralizie cerebrala spastica

In cadrul studiului clinic inceput in cursul acestei saptamani, 20 de copii vor fi transfuzati cu sange din cordonul ombilical recoltat la nastere, iar medicii vor urmari evolutia bolii.

 

doctor-celule-stemUn tratament care nu a mai fost folosit pana acum in Romania face in prezent obiectul unui studiu clinic in care au fost inclusi 20 de copii care sufera de paralizie cerebrala spastica, in cazul carora medicii au recoltat la nastere celule stem din cordonul ombilical. Initiativa efectuarii in premiera a acestui studiu clinic a apartinut Cord Blood Center, una dintre clinicile in care exista banci de celule stem,  fiind cooptati si medicul Dana Craiu, medic primar specializat in neurologie pediatrica de la Spitalului Alexandru Obregia, impreuna cu medicul Anca Colita, sefa Clinicii de Pediatrie si a Departamentului de Transplant Medular de la Institutul Fundeni. Celulele stem folosite in timpul tratamentului au fost recoltate de la cei 20 de copii la nastere si depozitate pana acum in banca Cord Blood Center, specialistii considerand ca acestea ar putea avea un rol important in tratarea peraliziei cerebrale spastice cu care au fost diagnosticati pacientii. Tratamentul consta, practic, in transfuzarea sangelui cordonal cu celule stem recoltat la nastere, starea copiilor fiind monitorizata  permanent de catre medici, care vor evalua eficacitatea terapeutica a acestui tratament.

 

celule stemPana in prezent, in Romania, utilizarera terapeutica in  paralizia cerebrala a celulelor stem a fost tratata doar la nivel teoretic, fiind publicate doua studii ce au confirmat siguranta si fezabilitatea acestui tratament. Studiile au fost confirmate si de cazurile a trei copii care au beneficiat anul trecut de transfuzii cu sange cordonal care era pastrat in banca de celule stem a centrului Cord Blood. Anul trecut, la nivelul grupului, am avut experienta a trei copii bolnavi de paralizie cerebrala care au beneficiat de transfuzie cu sange cordonal propriu. Ne-am bucurat enorm sa aflam ca tratamentul a inregistrat rezultate, iar copiii se simt mult mai bine acum. Acest lucru ne-a impulsionat sa ajutam si mai multi copii care sufera de aceasta afectiune. Lansarea studiului clinic in Romania reprezinta un prim pas in a ne atinge scopul: acela de a le oferi copiilor cu paralizie cerebrala sansa de a avea o viata normala”, a declarat medicul Speranta Arciudean, seful departamentului medical din cadrul centrului.

 

laborator analize, stemParalizia cerebrala este cea mai frecventa afecţiune neurologica, non-progresiva, la copii si principala cauza de dizabilitate neuromotorie. O pondere de 85-90 la suta dintre cazurile de paralizie cerebrala sunt congenitale, iar in prezent, nu exista un tratament curativ al bolii, ci doar tratamente de recuperare si de prevenire sau control al complicatiilor. Afectiunea se manifesta prin miscari reflexe involuntare si contractii musculare (spasme), care pot afecta o parte a corpului sau tot corpul. Cu paralizia cerebrala sunt asociate alte afectiuni, cum ar fi convulsiile, disfunctiile vizuale sau cele auditive.

In primele luni de viata este important sa se urmareasca copiii care fac parte din categoria de risc si sa se observe existenta unor simptome precum somnolenta excesiva dupa nastere, prezenta sau nu a tulburarilor de inghitire, tipat excesiv, intarziere in tinerea capului, intarziere in obtinerea unei relatii de comunicare cu mama, miscari asimetrice, lipsa de interes pentru mediu. In Romania sunt aproximativ 21.000 de copii cu paralizie cerebrala, incidenta bolii fiind de doi – trei la mie.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*