Transfuzia totală de sânge a salvat viața unui nou născut cu un RH incompatibil cu cel al mamei
Procedura este una rară și a constat înlocuirea totală a sângelui copilului cu sânge provenit de la donatori compatibili.
Specialiștii din cadrul secției de Neonatologie a Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe au salvat viața unei fetițe venită pe lume pe data de 8 mai, apelând la o procedură rară, necesară o singură dată în viață, în situații deosebite. Fetița se afla într-o astfel de situație, venind pe lume cu o stare de sănătate precară, iar în urma primelor analize s-a constatat că sângele său avea un RH incompatibil cu cel al mamei. Mai exact sângele copilului avea RH pozitiv, în timp ce sângele mamei avea RH negativ, iar într-o astfel de situație singura soluție era înlocuirea totală a sângelui nou-născutului cu un sânge cu RH compatibil cu cel al mamei. Procedura se numește exsanguinotransfuzie și se face în cazuri foarte rare, fiind folosit sânge provenit de la donatori.
Dr. Gabriella Gyulai, șefa secției de Neonatologie a spitalului din Sfântu Gheorghe a explicat de ce a fost necesară această transfuzie totală. „Mama având RH negativ, iar copilul RH pozitiv, se produc anticorpi împotriva sângelui copilului, sângele dispare, hemolizează, iar prin hemoliză se produce o substanță numită bilirubină, care poate fi toxică pentru creier. Dacă nivelul bilirubinei este ridicat, copilul poate fi afectat pe toată durata vieții iar în acest caz va rămâne cu sechele neurologice. Prin această procedură, care este destul de invazivă și este necesară o singură dată în viață, practic se schimbă tot sângele copilului” a declarat aceasta.
Aceasta mai spune că fetița venise pe lume în jurul termenului de 36-37 de săptămâni, cu insuficiență respiratorie și cardiacă, având ficatul și splina mărite și fiind anemică. O primă transfuzie a primit chiar în ziua în care s-a născut însă medicii și-au dat seama că este nevoie de înlocuirea totală a sângelui.
Procedura a fost realizată de șefa secției de Neonatologie în colaborare cu medicul primar neonatolog dr. Lilla Ivácson și echipa de asistente și personal auxiliar a secției.
Despre modul în care a fost efectuată exsanguinotransfuzia, dr. Gabriella Gyulai a mai precizat că „trebuie să calculăm volumul de sânge necesar pentru copil, după care se introduc câte 10 mililitri de sânge, se scot 10 mililitri de sânge, iar procedura se repetă. Ulterior, introducem plasmă, iar la fiecare 100 de mililitri de sânge schimbați, facem analize pentru a vedea statusul bebelușului, echilibrul acido-bazic, monitorizăm tensiunea, respirația, temperatura, glicemia, nivelul hematocritului și trombocitele. Procedura, care a durat aproximativ 3 ore și jumătate, timp în care copilul a fost plasat sub o lampă radiantă pentru a fi încălzit, având montat un cateter în vena ombilicală, iar sângele fiind astfel schimbat treptat”.
Aceasta a ținut să sublinieze rolul extrem de important pe care l-au avut donatorii, fără implicarea cărora procedura nu ar fi fost posibilă, în lipsa rezervelor de sânge. Pentru acest caz, spitalul a făcut un apel către donatorii din oraș iar aceștia s-au mobilizat, reușind împreună să salveze viața copilului abia venit pe lume. „Extrem de importanţi au fost donatorii din oraşul nostru, pentru că am anunţat că ne trebuie sânge şi masă trombocitară şi s-au prezentat la donare. Acestui copil i-am dat sânge de 3 ori, iar nouă ne trebuie întotdeauna sânge proaspăt, recoltat sub 5 zile. Este foarte mare lucru că vin oamenii să doneze. Şi laboratorul ne-a ajutat foarte mult, am anunţat că vom face această procedură şi că vom trimite probe pentru bilirubină şi hematocrit, iar ei, în 5 minute ne trimiteau rezultatele, nu a trebuit să aşteptăm o oră pentru un rezultat”, a mai adăugat dr. Gabriella Gyulai.
Medicul spune că ultima procedură similară a fost realizată la spitalul din Sfântu Gheorghe în urmă cu trei ani, precizând și faptul că astfel de situații pot fi evitate dacă sarcina este monitorizată. În urma transfuziei totale de sânge starea fetiței s-a ameliorat, urmând a fi externată la sfârșitul acestei săptămâni.