Transplantul de celule stem in Romania – cerere mare, paturi putine

22 septembrie 2015 | 0 comentarii |

Medicii care activeaza in acest domeniu spun ca au facut eforturi supraomenesti pentru realizarea celor peste 1.000 de proceduri de transplant efectuate in ultimii 7 ani.

 

Dr. Dan Colita

Dr. Dan Colita

In cadrul conferintei de presa organizata pentru a marca inceputul campaniei de promovare a donarii de celule stem au fost puse pe tapet atat aspectele pozitive legate de donarea si transplantul de celule stem hematopoietice in Romania, cat si cele negative. La acest din urma capitol, medicii care isi desfasoara activitatea in acest domeniu au avut multe de spus.

Punctul pe I a fost pus de medicul Dan Colita, presedintele consiliului stiintific al Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH). Prezent la conferinta, acesta a tinut in primul rand sa le multumeasca celor peste 25.000 de romani care s-au inscris in acest registru si au acceptat sa devina donatori voluntari de celule stem, pe care i-a numit, vorbind in numele medicilor, „colegii nostri de servici”. „Ei sunt cei care doneaza cu generozitate, ei doneaza acest sange, acel material care este grefa si care este menit sa fie administrat unor persoane care sunt intr-un stadiu foarte avansat de suferinta si cu disperarea ca sufera de boli care sunt, practic, incurabile cu mijloacele actuale de tratament. Eu ii felicit si ii rog sa se alature in continuare, sa atraga si alti donatori si sa duca munca de propaganda”, a tinut sa spuna medicul specialist in cadrul conferintei.

 

celule stemDesi registrul donatorilor voluntari a inceput sa functioneze abia din 2013, activitatea de transplant de celule stem hematopoietice in Romania a debutat mult mai devreme, in anul 2001. Pe parcurs, numarul transplanturilor de acest gen efectuate in cele trei centre din tara a crescut, in ultimii sapte ani fiind efectuate peste 1.000 de proceduri de transplant, dintre care 70 au fost de la donatori neinruditi.

Desi vorbim de un domeniu in plin progres, medicul Dan Colita a precizat ca specialistii romani implicati in aceasta activitate fac eforturi aproape supraomenesti cu ocazia fiecarei proceduri de transplant si ca la acest capitol tara noastra este mult in urma celorlalte state europene. In primul rand, medicul s-a plans de lipsa unui numar suficient de paturi, precizand ca transplantului de celule stem hematopoietice ii sunt alocate doar 20 – 25 de paturi, in conditiile in care cererea anuala ar fi de aproximativ 450 de transplanturi pe an. „Sunt diferente foarte mari intre procedurile efectuate in toata lumea si cele, ceva mai putine, efectuate la noi. Dar acestea, care s-au efectuat la noi, sunt rezultatul unei munci aproape supraomenesti, pentru ca  in Romania avem numai 20-25 de paturi destinate transplantului cu celule hematopoietice, ceea ce inseamna foarte putin pentru o populatie de 20 de milioane de oameni si inseamna foarte putin fata de cererea calculata a nevoilor de transplant in Romania, care se cifreaza a 450 de transplanturi pe an”, a explicat dr. Dan Colita.

 

stem-salveaza-vietiMedicul a accentuat faptul ca stam bine in ceea ce priveste numarul de donatori voluntari, care a depasit 25.000 de persoane, mentionand ca Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice functioneaza si da randament. Din pacate, Ministerul Sanatatii nu constientizeaza ca multe probleme s-ar putea rezolva in acest domeniu daca ar exista si infrastructura necesara,  pentru ca pe langa alte neajunsuri ale sistemului sanitar din Romania, taierile succesive de paturi din spitalele care au mai ramas in urma desfiintarii furibunde din perioada Guvernului Boc fac, astazi, imposibila acordarea asistentei medicale in unele cazuri. Iar transplantul de celule stem hematopoietice este una dintre aceste probleme majore cu care se confrunta atat medicii cat si pacientii.

 

doneaza o sansa la viataLa conferinta a fost prezenta si Simona Nica, o viitoare asistenta medicala si unul din cei peste 25.000 de donatori voluntari din Romania. In prezent, eleva a Scolii Postliceale Sanitare din Galati, aceasta a devenit donator voluntar in momentul in care a fost solicitata sa doneze celule stem intrucat era compatibila cu un pacient care avea nevoie de transplant. Ea a marturisit ca i-a fost putin teama la inceput, stiind ca va fi nevoita sa stea cateva ore cu un cateter aplicat, insa in cele din urma s-a convins ca procedura este una foarte simpla, fara niciun risc. „Stiam ca mi se pune cateter, ca o sa stau 6 ore, dar nu mai avusesem niciodata pus si nu stiam ce inseamna sa ai un cateter. Insa au fost cu mine doua asistete si doamna doctor, mi-au pus un film, am adormit, a fost bine. Pentru tine este o singura zi in care stai cu un cateter in picior, dar pentru ceilalti inseamna mult”, a povestit viitoarea asistenta, indemnandu-i si pe alti donatori sa ii urmeze exemplul.

Transplantul de celule stem hematopoietice este indicat in peste 70 de boli, precum leucemia acuta, talasemia majora, boli imunodeficitare, mielodisplazie sau anemia Fanconi. Transplantul se face doar din celule hematopoietice de la donatori compatibili, dintre care peste 75 la suta sunt donatori voluntari neinruditi si mai putin de 25 la suta, din familie.

 


Categorii: Actual, Dezbateri, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*