Tranzactiile cu rinichi au „inflorit” pe piata neagra

30 mai 2012 | 0 comentarii |

De multe ori am vazut in ziarele romanesti, mai ales centrale, anunturi prin care o persoana isi ofera spre vanzare un rinichi, pentru a face rost de banii cu care sa-si intretina familia. Autoritatile medicale internationale si romanesti au atras atentia, cu fiecare prilej, ca acest lucru este ilegal, dar traficantii de organe au format adevarate carteluri in anumite tari, mai ales asiatice.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), in urma unor studii alarmante privind comertul ilegal de organe, a lansat un semnal privind traficul cu rinichi, estimat anual la 10.000 de tranzactii pe piata neagra. Adica, mai mult de o tranzactie clandestina in fiecare ora.

Traficantii profita de lipsa organelor pentru transplant in bancile specializate, de ignoranta celor care isi pun in pericol viata pentru a face rost de bani si incalca legea, imbogatindu-se din astfel de tranzactii, care sporesc de la an la an, din cauza inmultirii cazurilor de diabet sau a diferitelor afectiuni renale grave.

 

China, India si Pakistan, paradisul transplanturilor

 

Cele mai multe operatii cu organe umane traficate se pare ca au loc in tari asiatice precum China, India sau Pakistan, pentru care pacientii pot plati pana la 200.000 de dolari pentru un organ bandelor de traficanti, care preleva parti ale corpului de la persoane defavorizate, care isi vand sanatatea si pentru cate 5.000 de dolari.

Politia israeliana a arestat chiar saptamana trecuta 10 presupusi raufacatori, intre care un medic, banuiti de apartenenta la o retea internationala implicata in traficul de organe, extorsiuni, fraude fiscale si grave prejudicii aduse sanatatii oamenilor. Asa s-a ajuns la concluzia ca traficantii de organe si anumiti chirurgi avari strang sume uriase de pe urma tranzactiilor ilegale cu organe. Alte asemenea retele ilegale au fost descoperite in India si in Pakistan.

 

Rinichii, cele mai traficate organe

 

Potrivit OMS, traficul cu rinichi reprezinta 75% din comertul ilegal cu organe. In 2010, au fost efectuate 105.879 transplanturi de organe, legal si ilegal, in 95 de state ale lumii, iar 73.179 dintre acestea au fost transplanturi de rinichi. Aceste interventii au satisfacut insa doar 10% din necesar, la nivel mondial.

Intensificarea comertului ilegal cu organe contribuie la adancirea prapastiei intre bogati si saraci la nivel mondial si la diminuarea nivelului de sanatate in randul claselor sociale defavorizate, estimeaza OMS, care nu detine insa informatii legate de statutul donatorilor de organe – persoane decedate, prieteni sau rude in viata ale pacientilor.

 

Monitorizarea traficantilor

 

Dovezi privind intensificarea traficului ilegal cu organe au fost colectate de retele medicale din diferite tari, denumite generic „grup de ingrijire”, care  sustin Declaratia de la Istanbul din 2008 privind lupta impotriva traficului ilegal cu organe, la care au aderat aproximativ 100 de tari.

Create din personal medical care ingrijeste pacienti cu grave afectiuni de rinichi, inclusiv oameni care au primit transplaturi de organe, aceste grupuri monitorizeaza retele criminale in propria tara sau ale unor conationali care actioneaza peste hotare.


Categorii: Organizatii

Adaugati un comentariu


 

*