Tratament aprobat special de Ministerul Sanatatii pentru salvarea unei fetite de 11 ani

Este vorba de terapia cu Soliris, medicament extrem de scump, singurul in urma caruia starea de sanatate a pacientei a dat semne de ameliorare.

 

copil-spitalIn cursul acestei luni, Ministerul Sanatatii a aprobat un nou tratament, care se numara printre cele mai costititoare terapii din lume la acest moment, totul pentru a salva viata unei fetite se 11 ani, internata in stare grava la Institutul Fundeni din Capitala. Este vorba despre tratamentul cu Soliris, medicament care pe piata se vinde cu 6.000 de euro fiola, fiind vital pentru salvarea pacientei care sufera de purpura trombocitopenica, afectiune  ce determina scaderea dramatica a trombocitelor, cu risc masiv de hemoragii interne. Intrucat alte metode de tratament nu au dat rezultate, medicii au decis sa incerce si terapia cu Soliris, metoda de tratament ce nu era insa aprobata de Ministerul Sanatatii. Cazul copilei de 11 ani a fost astfel adus in atentia oficialilor din minister, carora li s-a dat de inteles ca metoda de tratament ar putea fi singura eficienta in cazul pacientei, fapt pentru care, in decurs de cateva zile, terapia cu Soliris a primit aprobarea ministerului, pentru a putea fi aplicata fetitei.

 

transfuzieDoar intr-o luna si jumatate viata Andreei Elena Ceausu a luat o turnura dramatica, ajungand sa atarne de un fir de ata din cauza bolii care i-a afectat, in timp atat de scurt, mai multe organe. Dupa ce primele simptome au inceput sa se manifeste, copila de 11 ani a fost dusa de parinti la medic, ulterior fiind internata de urgenta la sectia de terapie intensiva a spitalui Grigore Alexandrescu, cu suspiciunea de enterocolita. Analizele au relevat insa ca era vorba de o boala mult mai grava, dignosticul fiind de purpura trombocitopenica. La scurt timp, rinichii i-au cedat complet, pe fondul scaderii masive a numarului de trombocite fiind puse in pericol si celelalte organe. Se intampla la inceputul lunii trecute, cand fetita a fost transferata de urgenta la Secţia Pediatrie III – Nefrologie Pediatrica de la Institutul Clinic Fundeni din Capitala, cu diagnosticul sindrom hemolitic‐uremic atipic.

 

Dr. Carmen Orban, manager I.C.Fundeni

Dr. Carmen Orban, manager I.C.Fundeni

Din pacate, nici aici starea sa de sanatate nu s-a ameliorat, ci din contra, au aparut noi complicatii. Managerul institutului medicul Carmen Orban a declarat despre evolutia starii de sanatate a pacientei ca „au aparut afectare cerebrala, convulsii, hipertensiune arteriala, hemoragie digestiva superioara, afectare hepatica usoara, afectare pulmonara de tip hemoragic. Insuficienta renala acuta a necesitat hemodializa, pacienta fiind dependenta de acest procedeu, pe langa tratamentul conservator cu antibiotic, plasma proaspata congelata, reechilibrare hidroelectrolitica si acidobazica, antihipertensive, antiepileptice si protectie gastrica”.

Evolutia pacientei a fost nesatisfacatoare, cu mentinerea fenomenelor de insuficienta renala acuta si a episoadelor de hemoliza si a trombocitopeniei pana in data de 25 aprilie, cand s‐a inregistrat o imbunatatire a starii clinice si a parametrilor biologici si biochimici.

 

ALX00010La scurt timp dupa acest episod de imbunatatire, parametrii biologici au inregistrat scaderi, dar de intensitate mai redusa decat la debut. S-a decis atunci sa se incerce aplicarea terapiei Soliris, in decurs de cateva zile obtinandu-se aprobarea Ministerului Sanatatii pentru acest tratament extem de costisitor. Din fericire, si reprezentantii firmei producatoare s-au aratat sensibili la suferinta fetitei, astfel ca au fost de acord sa acorde gratuit tratamentul pe o perioada de sase luni, lucru extrem de important, tinand cont de faptul ca o singura fiola din respectivul medicament costa 6.000 de euro.

La scurt timp dupa infuzia de Soliris, numarul de trombocite a inceput sa creasca ajungand in prezent in limite normale, retentia azotata s‐a stabilizat si apoi a inceput sa scada lent, fara a mai fi necesare sedinte de hemodializa. Avand in vedere aceasa evolutie pozitiva, terepia va fi continuata pentru o perioada pe care medicii nu o pot inca preciza, existand sperante ca pacienta se va reface in totalitate.


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*