Tratament promițător împotriva virusului sincițial la sugari

12 mai 2023 | 0 comentarii |

Sanofi a anunțat „rezultate foarte promiţătoare” obținute în urma unui studiu de amploare asupra unui tratament preventiv menit să reducă riscul de spitalizare a sugarilor cu virus respirator sinciţial, realizat în colaborare cu AstraZeneca.

 

Date noi ale studiului clinic HARMONIE de fază 3b, privind administrarea primului tratament preventiv dezvoltat la nivel mondial de compania farmaceutică franceză Sanofi, în colaborare cu britanică AstraZeneca, și aprobat pentru virusul respirator sincițial (VRS), aflat la originea bronşiolitei, arată o reducere „cu 83,21% a internărilor sugarilor cu vârsta sub 12 luni care au primit o doză unică de nirsevimab, comparativ cu cei care nu au primit nicio intervenţie împotriva VRS”, a transmis compania farmaceutică franceză Sanofi, printr-un comunicat.

Noile date au fost prezentate la cea de-a 41-a reuniune anuală a Societății Europene pentru Boli Infecțioase Pediatrice (ESPID) și constituie rezultatul unui studiu amplu, realizat pe un eșantion de peste 8.000 de sugari din Franţa, Germania şi Marea Britanie, urmăriți pe parcursul a 12 luni, pentru a determina eficacitatea și siguranța administrării unei singure doze intramusculare de nirsevimab (un anticorp monoclonal), cu date colectate în condiții reale de circulație a VRS, în perioada 2022-2023.

 

Potrivit dr. Simon Drysdale, consultant în boli infecțioase pediatrice la Spitalul Universitar St. George NHS și coautor al studiului HARMONIE, „infecțiile toracice legate de VRS duc la spitalizarea anuală a unui număr mare de sugari sub 12 luni”, iar datele studiului „întăresc potențialul beneficiu pentru sănătatea publică al nirsevimabului în ceea ce privește contribuția la reducerea presiunii asupra spitalelor cauzată în fiecare an de RSV”. 

S-a constatat, de asemenea, că medicamentul a redus incidența spitalizărilor din cauza bronșiolitei severe (pacienți al căror nivel de oxigen este sub 90% și necesită oxigenoterapie) și o reducere cu 58,04% a internărilor pacienților sugari cu afecțiuni ale tractului respirator inferior din orice cauză, comparativ cu cei care nu au primit nicio interveție împotriva VRS. „Aceasta înseamnă că povara globală asupra sistemelor de sănătate ar putea fi redusă semnificativ dacă toți sugarii ar primi nirsevimab. Costurile medicale directe legate de RSV, la nivel global – inclusiv îngrijirea spitalicească, ambulatorie și de urmărire – au fost estimate la 4,82 miliarde de euro în 2017”, subliniază Sanofi, în comunicatul amintit.

 

În prezent, nouă din zece copii sunt infectaţi cu VRS înainte de vârsta de doi ani. Chiar dacă infecţia nu este gravă, în general, aproape unul din trei copii care se prezintă la urgenţe cu bronşiolită necesită spitalizare. RSV este cea mai frecventă cauză de infecție a tractului respirator inferior, inclusiv bronșiolită și pneumonie, la sugari, dar și cauza principală de spitalizare a sugarilor, inclusiv sugari sănătoși, prematuri târziu și prematuri, precum și sugarii cu afecțiuni specifice de sănătate.

La nivel global, în 2019, au existat aproximativ 33 de milioane de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii inferioare care au dus la peste 3 milioane de spitalizări și s-a estimat că au existat 26.300 de decese ale copiilor spitalizați, mai mici de cinci ani.

În prezent, nirsevimab a primit autorizaţie de punere pe piaţă în Uniunea Europeană, Marea Britanie şi Canada pentru prevenirea infecţiilor tractului respirator inferior cauzate de virusul respirator sinciţial la nou-născuţi şi sugari în timpul primului lor sezon de expunere la VRS.

În SUA, cererea de autorizare este în curs de examinare.

 


Adaugati un comentariu


 

*