Tratamentul care vindeca aritmia cardiaca, aplicat in premiera in Romania

Metoda presupune doua etape, iar prima interventie a fost realizata vineri pe o pacienta cu fibrilatie atriala, in cadrul unei clinici private.

 

ARES-conf.presa-aritmieO metoda revolutionara de tratament, despre care specialistii spun ca poate vindeca aritmia cardiaca, a devenit disponibila de la finele saptamanii trecute si pentru pacientii din Romania, o prima interventie pentru aplicarea acestui tratament fiind efectuata vineri itr-o  clinica din cadrul Centrelor de Excelenta Ares. Anuntul a fost facut in cadrul unei conferinte de presa la care au participat directorul operational al centrelor de excelenta, Iulian Plescan, impreuna cu medicii Oren Iancovici si Mahmoud Suleiman, cei care au adus in Romania aceasta noua metoda de tratament. Prima pacienta, diagnosticata cu fibrilatie atriala, a fost deja supusa unei interventii in cursul zilei de vineri, interventie ce presupune doua etape, dupa cum au precizat specialistii prezenti la conferinta. „Tratamentul se desfasoara in doua etape, pe de o parte ablatia de fibrilatie atriala prin electrofiziologie, cu doctorul Mahmoud Suleiman, si partea de Watchman care intra in sarcina medicului Oren Iancovici”, a precizat directorul operational al Centrelor de Excelenta Ares, lasandu-i apoi pe cei doi medici sa explice in ce constau cele doua proceduri care alcatuiesc tratamentul.

 

Dr. Oren Iancovici

Dr. Oren Iancovici

Medicul Oren Iancovici a precizat, in acest context, ca procedura Watchman este o operatie revolutionara de inchidere a auriculei atriale si conduce la eliminarea riscului de formare a trombilor. Este vorba de o abordare foarte noua, procedura reprezentand ultima tehnica la nivel mondial introdusa in 2014. „Scopul procedurilor pe care le efectuam prin metoda minim invaziva este de a trata afectiunea pacientului, respectiv fibrilatia atriala, dar totodata de a elimina riscul complicatiilor posibile din viitor, prin inchiderea auriculei atriale” a explicat medicul specialist, precizand ca aceasta procedura se realizaeza concomitent cu ablatia de fibrilatie atriala prin electrofiziologie, o procedura care se efectueaza de mai multa vreme in Romania, insa niciodata nu a fost intrebuintata pana acum intr-un caz atat de complex. Practic, prin aplicarea tratamentului in doua etape presupunand efectuarea celor doua proceduri, aritmiile cardiace pot fi vindecate complet, iar de acest lucru vor putea beneficia de acum inainte si pacientii din Romania, fara a fi nevoiti sa se adreseze clinicilor din strainatate. Cei trei specialisti prezenti la conferinta au mai precizat ca  pacientii cu fibrilatie atriala au un risc crescut de formare a trombilor in auricula atriala si ca in acea zona se formeaza peste 90 la suta dintre trombi in cazul aritmiilor cardiace.

 

Dr. Dan Deleanu  - ARESAritmia cardiaca este considerata responsabila pentru 22 la suta din numarul total de accidente vasculare, riscul de mortalitate in acest caz fiind dublu fata de accidentele vasculare produse din alte cauze. Fibrilatia atriala este o aritmie frecventa ce apare in special la persoane in varsta. In mod normal, bataile inimii sunt ritmice, dar in fibrilatia atriala, semnale electrice anormale determina camerele superioare ale inimii sa tremure sau sa fibrileze. O inima aflata in fibrilatie nu poate pompa tot atat de mult sange ca una normala.

In Romania se estimeaza ca sunt peste 200.000 de pacienti cu fibrilatie atriala, motiv pentru care Asociatia Pacientilor cu Aritmii si Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor au propus includerea acestei afectiuni in grupul bolilor cronice care beneficiaza de tratament compensat suta la suta, in baza protocoalelor terapeutice avizate de Ministerul Sanatatii.

La nivel european, se apreciaza ca aproximativ 6 milioane de persoane sufera de aceasta afectiune, iar anual aproape 3 milioane de oameni din intreaga lume sunt afectati de accident vascular cerebral cauzat de fibrilatia atriala.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Comentarii (2)

  1. STANESCU GABRIEL spune:

    Buna ziua.
    Am un stend din 2010. La cateva sptamani dupa au incept fibrilatiile.
    In 2012 ablatie. Dupa 2 ani au aparut din nou fibrilatiile 2014 alta ablatie.
    In 2019 au aparut din nou-fibrilatie paroxistica. Ma puteti ajuta cumva.
    Acum sunt sub Eliqus si rytmolon.
    Numai bine

Adaugati un comentariu


 

*