Tratamentul cu medicamente interferon free, implementat doar „pe hartie”

25 noiembrie 2015 | 1 comentariu |

Pacientii cu hepatita C care ar fi trebuit sa beneficieze de luna trecuta de acest tratament revolutionar, spun ca niciunul dintre ei nu a avut pana acum acces efectiv la noile medicamente.

 

medicamente Ceea ce Sanatateabuzoiana.ro anticipa la sfarsitul lunii trecute in privinta noului tratament cu interferon free pentru bolnavii cu hepatita C, iata ca se intampla. Pacientii diagnosticati cu aceasta boala se  plang ca pana la acest moment nu au avut acces efectiv la noul tratament care le ofera peste 90 la suta sanse de vindecare. Aceasta, desi autoritatile din Sanatate au anuntat ca s-au pus la punct toate procedurile necesare implementarii acestui tratament, iar pacientii trebuie doar sa urmeze pasii necesari pentru a avea acces gratuit la medicamentele fara interferon. S-a dovedit insa si de aceasta data ca de la vorbe la fapte e cale lunga, lucrurile parand ca sunt in regula doar la nivel teoretic. La nivel practic, pacientii spun ca procedurile nu sunt inca foarte clare, ca sunt plimbati pe drumuri de la o locatie la alta si ca formularele pe care trebuie sa le completeze se modifica peste noapte. Prin urmare, desi la nivel declarativ, tratamentul interferon free a fost implementat cu succes, in realitate, nici macar un singur pacient cu hepatita C nu a avut pana acum acces la el.

 

Marinela Debu

Marinela Debu

Semnalul de alarma a venit din partea Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania, care a atras atentia, prin intermediul unui comunicat, cu privire la modul defectuos in care decurge procesul de intrare in noua terapie interferon free a bolnavilor cu hepatita cronica virala de tip C. Astfel, Marinela Debu, presedintele asociatiei, afirma ca „in ciuda declaratiilor reprezentantilor Ministerului Sanatatii si ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, realitatea este ca, pana la acest moment, nu exista nici macar un pacient care sa fi primit aceasta noua terapie. Mai mult, lipsa procedurilor clare si comunicarea deficitara fac ca oamenii sa fie plimbati pe drumuri de la o locatie la alta, descoperind de la o zi la alta ca exista noi formulare cu modificari facute peste noapte”. Pacientii se mai plang de faptul ca voucherele de analize distribuite de catre medicii curanti sunt insuficiente si ca sunt numeroase situatii in care sunt programati sau chiar reprogramati pentru analize dupa mai multe saptamani.

 

laborator_analizeMai mult pacientii se plang ca in urma noilor analize pe care sunt obligati sa le faca pentru a avea acces la tratamentul fara interferon, au existat numeroase cazuri in care persoane cunoscute ca fiind in stadii avansate ale bolii si prezentand simptomele specifice, au primit rezultate care indica forme mai putin avansate, ceea ce inseamna ca isi pierd prioritatea la atratament. „Pacientii si medicii deopotriva ne-au atras atentia ca scoaterea din protocolul terapeutic a posibilitatii de masurare a gradului de fibroza si prin fibroscan, nu doar fibromax si punctia biopsiei hepatice, a luat sansa unor oameni de a se trata la timp. Din intreaga tara ne vin semnale ca pacientii care stiau ca au ciroza, fibroza in stadiul 4, si pe care si medicii curanti ii aveau in evidenta ca fiind in aceasta situatie, sunt depistati brusc in stadiul de fibroza 3 sau fibroza 2. Mai mult, exista cazuri cu semne evidente de boala avansata care insa nu se mai confirma”, se mai arata in comunicatul remis de Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice, care face pe aceasta cale un nou apel la responsabilii din cadrul Ministerului Sanatatii si ai CNAS sa clarifice procedurile, astfel incat pacientii sa poata avea in mod real acces la acest tratament.

 

Vasile Ciurchea

Vasile Ciurchea

In replica, CNAS a remis in aceasta dimineata un comunicat in care anunta ca azi vor fi evaluate primele dosare pentru tratamentul fara interferon, iar accesul efectiv la tratament al pacientilor se va face incepand din data de 1 decembrie. In comunicat se mai precizeaza ca pana in prezent au fost depuse 123 de dosare complete pentru accesul la acest tratament, iar pana la data de 13 noiembrie  au fost distribuite 2.720 de vouchere pentru investigatii in cele 11 centre din tara, desemnate pentru evaluarea si monitorizarea pacientilor in vederea acordarii tratamentului fara interferon. Perioada de valabilitate a investigatiilor efectuate in baza acestor vouchere este de 3 luni, iar procesul de distribuire a voucherelor va continua. „In perioada urmatoare, comisia de experti  pentru afectiuni hepatice se va intruni ori de cate ori vor fi depuse la CNAS  aproximativ 100 de dosare. Cu siguranta, daca ar fi fost depuse azi 5.000 de dosare, ele nu ar fi putut fi analizate decat pe parcursul catorva luni”, mai precizeaza in comunicat presedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Comentarii (1)

  1. Serban Elena spune:

    Buna ziua. Eu sunt o pacienta care sufera de hep c .In septembrie am facut fibromaxul si a iesit fibroza F 4. Am platit pe el 418 ron.Am luat legatura cu dr.din Timisoara pentru ca la Arad nu este centru,am primit waucerul in luna octombrie.Analizele de la Bioclinca din Timisoara a aratat ca am fibroza F 3. Nu am acceptat ca de la o luna la alta ,fara tratament sa scada fibroza si m-am deplasat la Timisoara la Bioclinica si doctora de la laborator a facut corespondenta pentru mine cu cei de la Bucuresti si a explicat situatia mea care era ceva de ne conceput.Bucurestiul a aprobat repetarea fibromaxului eu trebuind sa mai platesc 90 ron.La a treia investigatie fibromaxul a iesit din nou F 4.Am reusit sa predau dosarul in 11.12.2015 si acum astept raspunsul care sper sa fie unul pozitiv dupa atatea peripetii.Multa sanatate tuturor si sa insiste pentru sanatatea lor.Doamne ajuta

Adaugati un comentariu


 

*