Tratamentul fiscal pentru drepturi de autor

15 septembrie 2012 | 0 comentarii |

Obtii venituri din drepturi de autor si nu stii ce taxe trebuie sa platesti la stat? Vom incerca sa lamurim cateva aspecte de fiscalitate legate de acest tip de venit.

 

Principalele acte normative care reglementeaza drepturile de proprietate intelectuala sunt : Legea nr. 451/2004 privind marca temporala, si Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala fac parte din categoria veniturilor din activitati independente. Principalele categorii de drepturi de proprietate intelectuala sunt: brevete de inventie; desene si modele; mostre; marci de fabrica si de comert; procedee tehnice; know how; drepturi de autor si servicii conexe.

 

Drepturile de autor, recunoscute de Legea nr.8/ 1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, sunt:
• scrierile literare si publicistice, conferintele, predicile, pledoariile, prelegerile si orice alte opere scrise sau orale, precum si programele pentru calculator;
• operele stiintifice, scrise sau orale, cum ar fi: comunicarile, studiile, cursurile universitare, manualele scolare, proiectele si documentatiile stiintifice;
• compozitiile muzicale cu sau fara text;
• operele dramatice, dramatico-muzicale, operele coregrafice si pantomimele;
• operele cinematografice, precum si orice alte opere audiovizuale;
• operele fotografice, precum si orice alte opere exprimate printr-un procedeu analog fotografiei;
• operele de arta grafica sau plastica, cum ar fi: operele de sculptura, pictura, gravura, litografie, arta monumentala, scenografie, tapiserie, ceramica, plastica sticlei si a metalului, desene, design, precum si alte opere de arta aplicata produselor destinate unei utilizari practice;
• operele de arhitectura, inclusiv plansele, machetele si lucrarile grafice ce formeaza proiectele de arhitectura;
• lucrarile plastice, hartile si desenele din domeniul topografiei, geografiei si stiintei in general.

 

 In conformitate cu Codul Fiscal , art.50 , persoanele care realizeaza acest tip de venit ca si activitate independenta si nu ca salariati, vor plati un impozit de 16%  calculat asupra venitului net.

Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala se stabileste prin scaderea din venitul brut a urmatoarelor cheltuieli:
a) o cheltuiala deductibila egala cu 20% din venitul brut;
b) contributiile sociale obligatorii platie: Contributii de asigurari sociale (CAS) si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS).

 

CAS se stabileste prin aplicarea procentului de 10.5% aplicata asupra bazei de impunere (venitul brut diminuat cu cota de cheltuiala forfetara de 20%),
• Baza lunara de calcul nu poate depasi echivalentul a de 5 ori salariul mediu brut pe economie ( 5*2.022 = 10.110 lei).

UPDATE: Incepind cu data de 1 iulie 2012, Contributiile sociale (CAS)  se aplica la baza de impunere in procent de 10.5 %, doar pentru cei care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala in regim de retinere la sursa. Pentru acesti contribuabili, sumele retinute si virate in cursul anului, de catre platitorul de venit, sunt obligatii finale.

Pentru contribuabilii la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla, contributia la asigurari sociale (CAS) se determina prin aplicarea la baza de impunere a unui procent de 31,3%.

Important : Indiferent de optiunea pentru modul de impunere (sistem real pe baza de evidenta contabila sau  retinere la sursa de catre platitorul de venit, contribuabulii nu datoreaza cele doua contributii daca mai realizeaza alte tipuri de venituri sau sunt asigurati in sistemul public de pensii).

 

  CASS ( contributia de asigurari sociale de sanatate)
• Cota de taxa este 5.5% aplicata sumei asupra careia se calculeaza impozitul pe venit.
• Persoanele fizice beneficiare ale unui venit din drepturi de proprietate intelectuala, au obligatia contributiei la fondul de sanatate doar daca nu sunt si beneficiarii veniturilor din: salarii, activitati independente, agricultura si silvicultura, indemnizatii de somaj si pensii.

 

Din punctul de vedere al determinarii impozitului pe venit, platitorul de venit va efectua o retinere cu stopaj la sursa de 10%, conform art. 52 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal , urmand ca persoana fizica sa depuna pana pe data de 15 mai a anului urmator, declaratia de venit global, cand se va regulariza si diferenta  de impozit.

Contractual, partile pot opta pentru retinerea integrala prin stopaj la sursa a impozitului in cota de 16%, caz in care impozitul este unul final, iar persoana fizica nu mai depune declaratia de venit global.

Retinerea si plata impozitelor si contributiilor este in sarcina platitorului de venit, ce va plati la buget impozitele si contributiile retinute pana pe data de 25 a lunii urmatoare si are obligatia depunerii declaratiei unice 112, tot pana la aceasta data.

In cazul in care beneficiarul de venit este pensionar sau avocat (asigurat in alt sistem decat cel public), se retine numai impozitul pe venit si se declara prin declaratia 100.

*In cazul in care o persoana fizica obtine venituri ce depasesc plafonul de 65.000 euro in cursul unui an fiscal, aceasta are obligatia de a se inregistra ca platitor de TVA (lunar sau trimestrial), dupa optiune. 

• FOARTE IMPORTANT!!! – Cei care depasesc plafonul de TVA, trebuie sa se inregistreze ca platitori, in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care s-a atins sau depasit plafonul.

*In fiecare sambata, consultantul nostru ofera raspunsuri la intrebarile din sfera contabilitatii, (nu au caracetr de consultanta juridica)transmise pe adresa  redactie@sanatateabuzoiana.ro.

 

Juliana STROESCU este specialist in contabilitate si ofera consultanta prin „Optim AS Contexpert SRL

 



Categorii: Economic

Adaugati un comentariu


 

*