Trei laureati ai Premiului Nobel pentru Medicina 2015

6 octombrie 2015 | 0 comentarii |

William Campbell, Satoshi Ōmura si Youyou Tu sunt numele cercetatorilor care au fost rasplatiti cu prestigioasa distinctie pentru doua descoperiri prin care au dat omenirii noi mijloace de a combate boli grave.

 

Laureatii Nobel Medicina 2015 (afp)

Laureatii Nobel Medicina 2015 (afp)

Medicina a deschis, luni, sezonul premiilor Nobel 2015, care recompenseaza in fiecare toamna cercetatori, scriitori sau artizani ai pacii. Premiul nu s-a acordat nici anul acesta pentru vreo descoperire din domeniile biologiei moleculare, geneticii avansate sau a neurostiintelor supertehnologizate, asa cum multi s-au asteptat. Mai mult,.el a fost impartit in doua, jumatate pentru o terapie obtinuta de doi cercetatori suedezi si cealalta jumatate pentru o descoperire a unei cercetatoare din China. Sunt doua terapii care salveaza, anual, milioane de vieti si care sunt folosite de peste o jumatate de secol in practica. Desi tardiva, recunoasterea este confirmata prin consecintele in termeni de ameliorare a sanatatii umane si de reducere a suferintei, incomesurabile, isi motiveaza Comitetul Nobel alegerea facuta.

William C. Campbell (Irlanda) si Satoshi Omura (Japonia) au fost premiati anul acesta pentru descoperirile privind o noua terapie impotriva infectiilor cauzate de viermi cilindrici, iar Youyou Tu (China) a fost premiata pentru o noua terapie impotriva malariei.

William C. Campbell (85 de ani), nascut in Irlanda, dar care lucreaza in Statele Unite, si japonezul Satoshi Ōmura (80 de ani) au descoperit un nou medicament, Avermectin, ai carui derivati au redus semnificativ incidenta orbirii de râu, a doua mare cauza de orbire din lume, si a filariozei limfatice (elefantiazis), boala caracterizata prin tumefactii dureroase, a doua mare cauza de dizabilitate din intreaga lume. Totodata, medicamentul si-a aratat eficienta si impotriva altor boli parazitare.

Chinezoaica Youyou Tu (84 de ani) a descoperit Artemisinin, un medicament care a redus semnificativ rata de mortalitate in randul pacientilor care sufera de malarie. Cercetatoarea, a 12-a femeie care ia un premiu Nobel pentru Medicina, era de mult timp in „anticamera” laureatilor.

 

Premiile Nobel pentru Medicina 2015 (afp)

Premiile Nobel pentru Medicina 2015 (afp)

Anul trecut, cercetatorul american John O’Keefe si norvegienii May-Britt Moser si Edvard Moser au fost recompensati cu premiul Nobel pentru Medicina, pentru „cercetari asupra celulelor care constituie un sistem de pozitionare in creier”, potrivit comunicatului publicat pe site-ul nobelprize.org .

Sezonul Nobel 2015 a continuat marti, cu premiul Nobel pentru Fizica, iar miercuri s-a decernat premiul Nobel pentru Chimie.

Nobelul pentru Literatura ar putea fi atribuit in acest an pe 8 octombrie, iar cel pentru Pace – singurul atribuit de Norvegia, conform dorintei exprimate de fondatorul prestigioaselor distinctii, Alfred Nobel – va fi anuntat vineri, in timp ce Premiul Nobel pentru Economie va fi decernat luni, 12 octombrie.

Fiecare premiu Nobel are o valoare de 8 milioane de coroane suedeze (aproape 855.000 de euro), care se impart intre laureati, daca exista mai multi.

 

Palade-Nobel 1974Laureatii isi vor primi premiile Nobel in timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm si la Oslo, pe 10 decembrie, ziua in care se comemoreaza fondatorul premiilor, Alfred Nobel, decedat in 1896.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu exceptia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii.

Premiile Nobel au fost create dupa moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform vointei sale din testament.

De-a lungul timpului, 210 laureati au fost distinsi cu prestigiosul premiu pentru Medicina.

In 1974, romanul George Emil Palade, absolvent al Colegiului buzoian B.P.Hasdeu, impreuna cu Albert Claude si Christian de Duve si-au impartit acest premiu.

 


Categorii: Actual, Eveniment, Medici

Adaugati un comentariu


 

*