Trei pacienți români au fost salvați cu primele organe prelevate de la un pacient din străinătate

12 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Intervențiile de transplant au fost posibile ca urmare a acordului de cooperare încheiat în luna iulie între Agenția Națională e Transplant (ANT) și autoritatea similară din Bulgaria.

 

România a bifat o nouă premieră în domeniul transplantului de organe. Ieri s-au realizat primele transplanturi cu organe prelevate de la un donator din străinătate. Donatorul este un cetățean bulgar care intrase în moarte cerebrală la spitalul Dr. Stefan Cherkezov din Veliko Tărnovo, și a cărui familie a fost de acord cu prelevarea de organe, chiar dacă intervenția urma să fie făcută de specialiști din România, iar transplanturile aveau să salveze viața unor pacienți români.

Acest lucru a fost posibil datorită unui protocol de colaborare în domeniul transplantului, semnat în cursul lunii iulie între ANT și Agenția Executivă de Supervizare Medicală a Republicii Bulgaria, cu sprijinul ministerelor Sănătății şi ministerelor Afacerilor Externe din cele două țări. Acesta stabilește realizarea schimbului de organe între cele două ţări pentru pacienţii aflaţi pe listele de aşteptare şi care au nevoie de transplant, precum și schimburi de experiență și bune practici între specialiștii în domeniul transplantului din cele două țări. În ceea ce privește schimbul de organe, cele două state au convenit ca, în situația în care există un donator dar nu se găsesc pacienți compatibili pe listele din țara respectivă, să fie anunțate autoritățile din țara vecină, în speranța că aici se vor găsi pacienți care să poate primi organele disponibile. Desigur, schimbul de organe se realizează cu respectarea legislației din cele două țări, iar  pacienţii care necesită transplant de organe pot fi înscrişi pe o singură listă naţională de aşteptare în ţara din care provin.

 

La câteva luni după semnarea protocolului de colaborare, medicii bulgari și-au anunțat colegii din România de disponibilitatea unui donator pentru care nu se găseau receptori compatibili în Bulgaria, însă organele prelevate nu corespundeau nici cu necesitățile pacienților de pe listele din România. O a doua ofertă din partea Bulgariei a venit la jumătatea acestei săptămâni, fiind vorba de donatorul din spitalul de la Veliko Tărnovo. De această dată, s-a constatat că pe listele din România existau pacienți compatibili pentru ficat și pentru rinichi, așa că o echipă de chirurgi de la Institutul Fundeni a fost trimisă de urgență în Bulgaria, pentru a preleva organele și a le aduce în țară, pentru a fi transplantate pacienților români. Deplasarea s-a făcut cu o ambulanță pusă la dispoziție de Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, a cărei deplasare pe teritoriul țării a fost facilitată de echipaje de la Poliția Rutieră.

Astfel, medicii români au ajuns în cel mai scurt timp la spitalul din Veliko Tărnovo, unde au prelevat ficatul și rinichii de la pacientul pregătit pentru operație de colegii bulgari.

 

În aceeași zi, echipa medicală a revenit la Institutul Fundeni, unde au avut loc cele trei intervenții de transplant – primele din România efectuate cu organe importate de la donatori din alte state europene. Astfel în Centrul de Transplant Hepatic al institutului, ficatul a fost transplantat unei paciente de 55 de ani, iar rinichii au ajuns la doi pacienți de 38 și 39 de ani, în urma unor intervenții realizate în Centrul de Transplant Renal de la Fundeni.

La acest moment, România mai are semnate acorduri similare cu Republica Moldova și Italia, țara noastră fiind inclusă recent și ca membru activ pe platforma de schimb de orange FOEDUS.

De la începutul anului până în prezent, în România s-au înregistrat 41 de prelevări multiorgan de la donatori aflaţi în moarte cerebrală. De asemenea, s-au efectuat 35 de transplanturi de ficat de la donatori decedați și 8 transplanturi de ficat de la donatori în viață, 130 de pacienți au beneficiat de transplant de rinichi, 72 de transplanturi renale fiind efectuate de la donatori aflaţi în moarte cerebrală. Totodată, s-au realizat 3 transplanturi de cord și un transplant pulmonar şi au fost raportate şi exportate către Eurotransplant două grefe pulmonare, iar către Italia două grefe cardiace, o grefă hepatică și o grefă pulmonară.

 

Prof.dr. Irinel Popescu

Coordonatorul Centrului de Transplant Hepatic de la Institutul Fundeni, prof. dr. Irinel Popescu, a salutat gestul colegilor bulgari, reamintind că între medicii din România și cei din Bulgaria există o colaborare de peste 20 de ani în domeniul transplantului de organe. „În transplantul de organe și țesuturi, întotdeauna a existat ideea că nu avem suficient de mulți donatori, suficient de multe organe, pentru câți bolnavi au nevoie de acestea, au nevoie vitală chiar. De aceea, această filosofie a rămas ca o încredere fundamentală pentru toate organizațiile de transplant din lume. Și în condițiile în care, din diverse motive, într-o anumită țară, un anumit organ sau mai multe nu pot fi utilizate, întotdeauna a existat disponibilitatea ca aceste organe să ajungă până la urmă la un primitor care, undeva, poate într-o altă țară, pe un pat de spital, așteaptă un asemenea organ. În regiunea noastră geografică, colaborarea cu echipele de transplant din Bulgaria și cu Agenția Națională de Transplant din Bulgaria este mai veche, are cel puțin 20 de ani. În această perioadă, relațiile cu colegii bulgari s-au cimentat, avem o idee despre rezultatele fiecăruia dintre noi, despre posibilitățile programelor de transplant din țările noastre. Și cu atât mai simplu a fost ca, atunci când un organ cum este ficatul, în cazul echipei de transplant de la Fundeni, a fost disponibil în Bulgaria și a existat un receptor la noi țară, el să fie trimis în România. E un lucru normal în lumea transplantului și cei care s-au confruntat cu acest fenomen știu bine că specialiștii implicați în transplant, pur și simplu refuză ideea ca un organ să nu poată fi utilizat atâta vreme cât mulți pacienți mor din lipsă de organe. Noi salutăm gestul colegilor noștri bulgari și al Agenției de Transplant din Bulgaria. Întotdeauna a existat și disponibilitate reciprocă, astfel ca, într-o situație similară în România, să nu avem nicio reținere în a trimite un organ colegilor noștri bulgari, câtă vreme, împreună, suntem angajați în această luptă pentru viață, pentru salvarea câtor mai multe vieți ale pacienților aflați pe listele de așteptare”, a declarat profesorul Irinel Popescu, părintele transplantului de ficat din România.

 


Adaugati un comentariu


 

*