Trigliceridele – sursă de energie pentru organism

28 martie 2022 | 0 comentarii |

Când nivelul trigliceridelor depășește valorile normale, trebuie luate măsuri pentru reducerea lor, în primul rând prin alimentație și exerciții fizice sau cu ajutorul medicamentelor, pentru ca organismul să poată funcționa normal.

 

Medicii din toată lumea marchează, la 28 martie, Ziua Trigliceridelor, pentru a reaminti oamenilor că sănătatea este bunul cel mai de preț și că pentru a o menține este nevoie de echilibru în alimentație, ca de altfel în tot ce facem. Prea mult din orice, chiar și vitamine, poate face rău. La fel și nivelurile ridicate de trigliceride, compuși lipizi importanți, care ne ajută să ne asigurăm energia de peste zi, dar în exces pot fi extrem de dăunătoare și duc la apariția bolilor de inimă și a unor complicații asociate.

În 2015 a fost oficializată Ziua Trigliceridelor și tot în același an s-a demonstrat că, odată cu înaintarea în vârstă, schimbările hormonale pot duce la mărirea nivelului de trigliceride. Ziua Trigliceridelor a fost celebrată pentru prima dată în 2018, când medicii din întreaga lume au atras atenția asupra riscurilor unui nivel crescut de trigliceride în organism. De atunci, în fiecare an, la data de 28 martie au loc acțiuni de informare și conștientizare a publicului larg despre importanța trigliceridelor și rolul lor în organim, iar oamenii cu vârsta de peste 20 de ani sunt sfătuiți să-și verifice regulat nivelul trigliceridelor, ca factori cu impact important asupra sănătății.

 

Ca să te asiguri că ești sănătos și pentru a putea preveni problemele cardiovasculare, medicii atrag atenția că nu este suficient să ne măsurăm tensiunea arterială și nivelul colesterolului din sânge ci și valorile trigliceridelor din sânge.

Dacă o persoană are obiceiul de a consuma zilnic, sau regulat, alimente bogate în calorii și exagerează cu consumul acestora, organismul său va forma trigliceride, pe care le va stoca în celulele grase. Ulterior, hormonii eliberează trigliceridele pentru crearea energiei. Practic, alimentele bogate în grăsimi cresc trigliceridele, iar consumul de dulciuri, de zahăr și de alcool are un efect și mai puternic negativ, astfel că vor exista trigliceride serice crescute.

Este indicat, de aceea, să se verifice periodic nivelul trigliceridelor (și al colesterolului), pentru a ști la timp dacă este cazul să intervenim ca să putem preveni eventualele complicații, în cazul în care acesta nu se află în limitele normale.

 

Trigliceridele sunt, de fapt, acizi grași, formați din grăsime saturată/nesăturată și glicerol (un tip de glucoză), constituind cea mai prezentă grăsime din corp, cu rol în menținerea energiei organismului pe timpul zilei și de înmagazinare a energiei în exces rezultată din ceea ce mănâncăm. Ele sunt, de asemenea, principalul ingredient din uleiurile vegetale și grăsimile animale.

Cunoscuți și ca lipide, compușii grași sunt creați de corpurile noastre când au un exces de carbohidrați sau zahăr. Trigliceridele, stocate în principal pe șolduri și abdomen, ne furnizează energie. Când mâncăm carne, unt sau alte produse lactate, ingerăm trigliceride. Nivelul acestora poate crește după ce o persoană mănâncă, deoarece organismul creează mai multe trigliceride din caloriile neutilizate din alimente.

 

Principala cauză a nivelului prea mare de trigliceride este obezitatea, dar și hipotiroidismul, alimentația dezechilibrată, lipsa de activitate fizică, diabetul, bolile inflamatorii, consumul de alcool, menstruația, sexul.

Și sarcina poate afecta nivelul trigliceridelor, dar acestea sunt temporare. La finalul celui de-al treilea trimestru de sarcină se ajunge la o creștere de 25%, până la 50%, a nivelului de colesterol seric și la o crestere cu 150% a trigliceridelor serice, dar acestea revin, de obicei, la normal, după naștere.

Și unele medicamente au ca efect advers creșterea valorii de trigliceride din organism. Printre acestea se numără diureticele, estrogenul, progesteronul, steroizii, dar și altele. Studii recente arată că, după vârsta de 50 de ani, nivelul trigliceridelor este influențat și de schimbările hormonale.

 

Medicii depistează nivelul trigliceridelor prin analize de laborator, prin realizarea unui profil lipidic, un test de sânge care arată nivelul trigliceridelor, dar și pe cel al colesterolului și al grăsimilor saturate/nesaturate. De regulă, medicul va verifica nivelul trigliceridelor atunci când se face colesterolul total. Pacientul nu trebuie să bea apa și nici să mănânce cu 8 -12 ore înainte de a i se recolta sânge, pentru că în caz contrar, valorile serice ale trigliceridelor pot fi modificate.

Există patru niveluri la care se pot situa trigliceridele și sunt exprimate în miligrame per decilitru (mg/dl): normal – sub 150 mg/dl; la limită – între 151 și 199 mg/dl; ridicat – peste 200 mg/dl; foarte ridicat – peste 500 mg/dl. Trigliceridele în exces (peste 200mg/dl) pot mări riscul de complicații severe ca ateroscleroza, accidentele cardiace și cerebrale sau inflamații ale pancreasului, dar pot semnala și diabet, sindrom metabolic, boli de rinichi sau de ficat, probleme ale tiroidei, condiționări genetice.

Pentru scăderea trigliceridelor, medicii spun că primii pași sunt schimbările în dietă și mod de viață: alimentație sănătoasă, greutate moderată, eliminarea grăsimilor saturate, limitarea consumului de carbohidrați, zahăr și alcool, activitate fizică regulată, renunțarea la fumat. De asemenea, medicii pot recomanda și anumite medicamente.

 

Și nivelul prea scăzut de trigliceride poate fi periculos, pentru că poate fi efectul unor afecțiuni încă neștiute. Un rezultat al analizelor din sânge care arată trigliceride serice scăzute sau trigliceride mici nu înseamnă obligatoriu că există o problemă medicală. Este necesar să aflăm însă care sunt cauzele care au dus la acest deficit de trigliceride și să încercăm să creștem nivelul acestora, pentru a le aduce în limitele normale, dar pentru asta este necesar să apelăm la medic, pentru a interpreta analizele. În cazul în care va suspecta existența unor alte afecțiuni care au dus la dezechilibru, investigații suplimentare îl vor ajuta să se edifice și să stabilească diagnosticul corect și terapia adecvată și evitarea agravării unor boli grave precum diabetul.

Dacă nivelul de trigliceride din organism este prea mic, este posibil ca alimentația să fie deficitară, produsele consumate frecvent să fie sărace în grăsimi sănătoase. Poate fi însă și un efect al diabetului de tip 2, al hipotiroidismului, al unei boli pulmonare obstructive sau al malabsorbției.

Este, așadar, important re reținut că fără trigliceride, nu putem să ne duce sarcinile zilnice la bun sfârșit, dar la fel de important este ca acestea să fie menținjute în limite normale și pentru a ne asigura de acest lucru este bine să ne facem periodic analize pentru a verifica nivelul trigliceridelor și a celorlalte substanțe vitale din sânge.

 


Etichete:

Adaugati un comentariu


 

*