Tripla terapie in tratamentul hepatitei, disponibila peste o luna

Este promisiunea pe care a facut-o presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, bazandu-se pe  scaderea preturilor medicamentelor in perioada urmatoare.

 

bolnav-hepatita Vasile Ciurchea, presedintele CNAS, le da noi sperante bolnavilor de hepatita, in special celor care sufera de hepatita C, care, conform spuselor sale, vor beneficia de cele mai moderne tratamente, peste aproximativ o luna. Presedintele CNAS isi bazeaza afirmatiile pe faptul ca preturile medicamentelor vor scadea in perioada urmatoare, datorita regularizarii cerute de ministrul Sanatatii. El crede ca astfel va putea fi introdusa tripla terapie pentru hepatita.

Mai mult decat atat, Vasile Ciurchea spune ca se ia serios in considerare si introducerea tratamentului „interferon free”, o terapie moderna care inlocuieste tratamentul clasic, de lunga durata, bazat pe interferon, cu unul de actualitate, care asigura o vindecare mai rapida, scutind pacientul de efectele secundare neplacute date de interferon. Reducem preturile nu pentru ca asa vrem noi, ci pentru ca terapia pentru hepatita va fi pe cost-volum si vom negocia un pret suportabil pentru Romania. Noi speram sa obtinem un pret foarte bun, pe care sa il putem si plati. Daca ma intrebati pe mine, nu as vrea sa platesc mai mult decat pe actualul tratament, dar este vorba de puterea de negociere a fiecaruia, pentru ca vrem sa asiguram tratamentul pentru cat mai multi pacienti”, a precizat, in acest sens, presedintele CNAS.

 

Vasile Ciurchea

Vasile Ciurchea

Vasile Ciuchea a mai precizat ca se are in vedere, de asemenea, introducerea unui program de testare genetica a femeilor insarcinate, pentru depistarea timpurie a eventualelor malformatii de care ar putea suferi copiii. Conform presedintelui CNAS, au fost deja demarate studiile preliminare in acest sens. „Ne gandim si suntem intr-un studiu pentru un program genetic pentru femeile insarcinate, sa incercam sa detectam daca exista malformatie genetica inca din primul trimestru de sarcina. Probabil ca, in cea mai mare parte, aceste teste vor fi sustinute de stat, de Casa. Probabil, vor exista şi unele teste unde trebuie sa fie si o contributie”, a mai declarat Ciurchea.

Ramane de vazut daca preturile medicamentelor vor scadea, asa cum estimeaza oficialii, care anuntau zielele trecute reduceri chiar cu peste 20 la suta in urma regularizarii, intrucat producatorii si distribuitorii de medicamente nu se arata foarte dispusi sa opereze reducerile respective. Acestia cer sa le fie asigurate conditii ca in tarile europene la nivelul carora trebuie sa isi alinieze preturile pana pe 10 martie. Anuntul presedintelui CNAS vine la scurt timp dupa ce pacientii cu hepatita C s-au plans de faptul ca pe noua lista de compensate nu se regaseste niciun tratament care le este adresat.

 

operatie marie curie chirurgieDeclaratiile au fost facute de presedintele CNAS cu prilejul unei dezbateri privind sanatatea femeii, ocazie cu care acesta a mai precizat ca din luna aprilie pana in prezent, 124 de paciente au beneficiat de programul de protezare mamara, iar pentru anul in curs este prevazut un buget pentru 800 de paciente. „Programul de protezare mamara a inceput in 2014 in aprilie cu un buget de 1.200.000 lei la un cost de 3.175 lei pentru o pacienta. Au beneficiat de acest program 124 paciente. Anul acesta au ramas in stoc proteze in valoare de peste un milion de lei. S-a mai acordat pentru primul trimestru al acestui an  605.000 lei, astfel incat bugetul pe care acum il avem pentru acest program este mai mare decat pentru programul de anul trecut. Noi am prevazut un numar de 800 de paciente”, a aratat presedintele CNAS. Acesta a amintit si de programul de osteoporoza, de care au beneficiat anul trecut 6.950 de paciente, cu un cost mediu pe pacient de 420 de lei.

 


Adaugati un comentariu


 

*