Trucuri impotriva caniculei

10 august 2016 | 0 comentarii |

canicula_caldura_2Am trecut de jumatatea verii, dar canicula inca persista. Meteorologii anunta temperaturi ridicate miercuri si joi, mai ales in zonele de campie ale Olteniei si Munteniei, unde si disconfortul termic va fi ridicat.

De aceea medicii ne recomanda sa evitam sa iesim din casa la orele cand soarele este puternic (10.00-18.00), sa consumam cat mai multe lichide si sa ne protejam pielea cu lotiuni impotriva arsurilor solare.

Cele mai afectate sunt persoanele de varsta a treia si in special cele care sufera de afectiuni cardiace, boli care sunt agravate de expunerea prelungita la soare sau la temperaturi ridicate in spatii inchise.

Medicii spun ca foarte multi pacienti ajung la spital din cauza faptului ca este foarte cald in apartamentele in care stau. Pentru a scadea temperatura din apartamentele supraincalzite, ferestrele trebuie sa ramana inchise tot timpul cat temperatura exterioara este mai mare decat cea din spatiul inchis. Se recomanda acoperirea ferestrelor expuse spre soare cu jaluzele, storuri, cearsafuri in culori deschise. In timpul noptii, deschideti geamurile pentru a ventila bine camerele.

 

canicula_la_birouCateva „trucuri” ne pot ajuta sa suportam mai usor canicula. Unul dintre ele este sa se evite gatitul la orele amiezii si sa se limiteze utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale si a altor surse de caldura.

De asemenea, pe timp de canicula este bine sa manancam portii mici si dese. Cu cat portia este mai mare, cu atat mai mare este caldura metabolica eliberata de organism pentru a procesa alimentele. In plus, alimentele bogate in proteine sporesc si ele caldura metabolica, asa ca trebuie evitate pe cat posibil.

Alimentele picante stimuleaza insa receptorii de caldura din cavitatea bucala, accelereaza circulatia si declanseaza transpiratia, care duce la racorirea organismului.

Faceti dusuri dese sau stropiti-va cu apa, fara sa va stergeti. Evitati efortul fizic excesiv, mai ales in aer liber.

Ventilatoarele nu trebuie utilizate daca temperatura a depasit 32°C pentru ca in acest fel doar recircula aerul cald. Este bine de pus in calea curentului generat de ventilator un vas cu apa in care se topeste gheata.

Daca se foloseste aerul conditionat, acesta trebuie reglat cu 5°C sub temperatura ambientala.

 

canicula-apaHidratarea organismului este cea mai importanta. Daca trebuie sa iesim din casa pe caldura este obligatoriu sa avem la noi o sticla cu apa plata. Atentie! Lichidele nu trebuie sa fie foarte reci! Este indicat sa consumam cel putin doi litri pe zi, fara a astepta senzatia de sete. Cu cat corpul va fi mai hidratat, cu atat mai usor va face fata caldurii. Apa, fructele, iaurtul si legumele proaspete mentin hidratat organismul.

Daca ne aflam pe strada, in plin soare, putem manca un mar, o caisa, o para sau o piersica luate de acasa, ca sa evitam deshidratarea. Nu trebuie sa uitam insa ca fructele trebuie spalate foarte bine inainte de a fi consumate!

In zilele caniculare este bine sa consumam sucuri naturale sau ceaiuri facute in casa, fara chimicale, neindulcite. Ceaiul de crizantema este un bun aliat impotriva caniculei. Datorita compozitiei sale, ceaiul de crizantema are efect racoritor si in plus are proprietatea de a curata organismul de toxine. Mai mult, consumat periodic, ceaiul de crizantema imbunatateste functia plamanilor, a ficatului si a rinichilor, ajuta la detoxifierea organismului, regleaza temperatura sangelui si este foarte bun in afectiunile oftalmologice.

 

doua-zile-caniculaInsolatia si razele ultraviolete pot fi evitate folosind o umbrela de soare, de culoare deschisa. Daca nu, este obligatoriu sa se poarte o palarie sau o sapca cu cozoroc. De asemenea, ochii trebuie protejati folosind ochelari de soare si sa se circule pe cat posibil prin zonele umbroase.

In geanta este indicat sa existe un pachet de servetele umede si chiar un spray cu apa termala care se pot folosi pentru a ne racori. Si un evantai ar fi indicat, mai ales in mijloacele de transport in comun.

Cand temperaturile depasesc pragul de confort termic, este recomandat sa se poarte haine de culoare deschisa si care sa nu fie stranse pe corp. Este recomandat materialul textil natural, din in sau bumbac, pentru ca nu asboarbe caldura si lasa pielea sa respire.

Desi, intr-o zi caniculara, o bere rece poate fi tot ce-ti doresti, evita sa consumi bauturi alcoolice! Acestea favorizeaza deshidratarea organismului si diminueaza capacitatea lui de a lupta impotriva caldurii. De asemenea, este recomandat sa nu consumi cafea sau racoritoare care contin cofeina.

 

caniculaUn truc eficient este sa-ti treci incheieturile mainilor pe sub un jet de apa rece, timp de cinci secunde, la fiecare cateva ore. Explicatia – pe acolo trec vene majore, iar racorirea lor ajuta la racorirea organismului.

Un dus la o temperatura putin mai mica decat a corpului, mai ales inainte de culcare, te ajuta sa dormi bine. Desi un dus rece suna ceva mai tentant, nu faci decat sa provoci organismul sa genereze mai multa caldura pentru a o compensa pe cea pierduta in timpul dusului…

Dormi pe o perna din pene si alege o fata de perna din bumbac. Pernele sintetice retin caldura si iti tulbura somnul pe timpul verii.

Daca nu ai nimic la indemana care sa te ajute sa faci fata caldurii, asaza-te relaxat pe un scaun, inchide ochii si imagineaza-ti un peisaj de iarna, cu multa zapada. Cercetarile arata ca organismul reactioneaza la astfel de imagini mentale, regladu-si temperatura in functie de stimulii imaginari.

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*