Tuberculoza face ravagii printre romani

Tuberculoza ucide in fiecare an peste un milion de oameni. Romania se afla in fruntea Europei la aceasta afectiune teribila. Medicii din toata lumea si autoritatile din domeniul sanatatii au demarat astazi, pentru a marca Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Tuberculozei, o actiune de constientizare si preventie care  se va desfasura pana pe data de 10 aprilie.

 

tuberculozaRomania se aliniaza in randul tarilor in care se desfasoara, incepand de astazi,  o campanie de lupta impotriva tuberculozei, boala care ucide inca milioane de oameni, anual. Actiunea a fost demarata la nivel mondial, in scopul informarii populatiei si prevenirii raspandirii acestei afectiuni cunoscuta si ca „boala saraciei”. Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in fiecare an 9 milioane de oameni se imbolnavesc de tuberculoza, iar 1,3 milioane decedeaza din aceasta cauza, in timp ce  un numar de 3 milioane de persoane bolnave sau contacti ai bolnavilor de tuberculoza nu primesc ingrijirile medicale necesare. Numarul anual de cazuri de boala scade cu valori mici, astfel ca obiectivele stabilite de Organizatia Mondialã a Sanatatii, de a reduce numarul de bolnavi, vor fi atinse mult dupa anul 2015.

La acest capitol, Romania ocupa primul loc intre tarile UE, cu cele mai multe cazuri de tuberculoza, anul trecut fiind inregistrate  peste 34.000 de cazuri, dintre care 1.500 de cazuri de tuberculoza multidrog-rezistenta. Statisticile mai arata ca aproximativ 1.200 de  bolnavi decedeaza anual in Romania din cauza acestei afectiuni.

 

Test rapid pentru TBC

Test rapid pentru TBC

Programul de control al tuberculozei in Romania este insa finantat cu mai putin de jumatate decat ar fi necesar. O analiza a OMS arata ca finantarea acestui program este asigurata doar cu 41% din necesar, se arata intr-un comunicat al Asociatiei pentru Sprijinirea Pacientilor cu Tuberculoza Multidrog Rezistenta (ASPTMR), care aduce in atentia opiniei publice situatia grava in care se afla bolnavii cu tuberculoza multidrog-rezistenta.

Abordarea bolnavului de tuberculoza multidrog-rezistenta trebuie sa fie una integrativa, care sa ia in considerare nevoile de ingrijire medicala, nevoile psihologice si protectia sociala. Fara munca de echipa intre stat si ONG-urile de profil, fara conlucrare eficienta intre Ministerul sanatatii, Ministerul muncii si protectiei sociale, Ministerul de Finante si Ministerul Educatiei, Tuberculoza Multidrog-Rezistenta are toate sansele sa devina o boala incurabila, ce se transmite prin aer”, a atras atentia Catalina Constantin, presedintele ASPTMR.

Indiferenta autoritatilor dar si a noastra, a tuturor, poate duce la costuri de pana la patru mii de euro lunar, timp de 2 ani, pentru un pacient cu TB-MDR, in timp ce rata mortalitatii se pastreaza la de 20, fiecare pacient contagios putand infecta intr-un an alte 10 persoane.

 

Mihaela Voineagu

Mihaela Voineagu

Din aceasta cauza, tuberculoza constituie una dintre problemele prioritare de sanatate publica, iar Strategia Nationala de Control al Tuberculozei are la baza directiile si coordonatele stabilite de catre Planul Global OMS de stopare a tuberculozei pana in 2015 si dupa acest prag. Oiectivul major al programului il constituie oprirea cat mai rapida a raspandirii infectiei si a bolii in randul populatiei, aceasta presupunand diagnosticarea cat mai prompta a tuberculozei la o persoana simptomatica si tratarea ei pana la vindecare.

In tara, judetele in care sunt inregistrate cele mai multe cazuri de tuberculoza sunt Dolj, Mehedinti si Olt, la polul opus situandu-se judetele Harghita, Covasna si Sibiu. In ceea ce priveste judetul Buzau, statisticile arata ca se situeaza sub media nationala, la finele anului trecut fiind inregistrati 266 de bolnavi, dintre care 172 in mediul rural si 94 in mediul urban, asa cum informeaza purtatorul de cuvant al DSP Buzau, Mihaela Voineagu. Potrivit aceleiasi surse, tot in cursul anului trecut, boala a ucis 12 buzoieni. Numarul cel mai mare de cazuri de tuberculoza in judetul Buzau este inregistrat la grupa de varsta 35 – 44 de ani, cei mai afectati fiind barbatii, iar cele mai multe cazuri provin din mediul rural, conform celor mai recente statistici ale DSP Buzau.

 

TBCTuberculoza afecteaza preponderent populatia adulta, in cei mai productivi ani ai vietii, determinand direct si indirect serioase consecinte sociale. Pentru combaterea ei sunt necesare resurse financiare substantiale.

Cresterea incidentei tuberculozei pe plan mondial se datoreaza unei serii de factori precum sporirea numarului de imigranti din tari in care tuberculoza este endemica, epidemia de SIDA, aparitia unor tulpini bacteriene rezistente la medicamentele specifice.

In tarile dezvoltate, incidenta tuberculozei este mai mare in randul varstnicilor, in timp ce in tarile cu nivel economic scazut, boala este mai frecventa in randul tinerilor. Varstnicii sunt mai vulnerabili la tuberculoza din cauza reactivarii infectiei latente, pe masura slabirii sistemului imunitar.

Din perspectiva sanatatii publice, tratamentul incomplet efectuat sau inadecvat este deosebit de periculos. Atunci cand bolnavii nu iau medicamentele prescrise sau intrerup tratamentul inainte de termen, ei pot ramane infectiosi, iar bacteriile pot dezvolta, in timp, o rezistenta la medicamente. Persoanele pe care le pot infecta, vor purta la randul lor o forma de tuberculoza rezistenta la medicamente..

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

  1. Elena Manea spune:

    Am mai citit cu ceva timp in urma despre Tuberculoza, dar sincer, nu am crezut ca avem atat de multe cazuri la nivel national! Sincer, sunt dezamagita de situatie!

Adaugati un comentariu


 

*