Ultimatum pentru Clinica de Hematologie din Craiova

UPDATE: Spitalul din Craiova a decis suspendarea internărilor la Hematologie, până în 8 aprilie. 

Unitatea medială are la dispoziție o lună pentru a remedia problemele constatate de inspectorii sanitari, iar directorul de îngrijiri medicale a fost demis.

 

Imaginile postate în spațiul public de o pacientă care a ajuns la Clinica de Hematologie aparținând spitalului Filantropia din Craiova au făcut ca și această unitate medicală să intre în colimatorul ministrului Sorina Pintea, aflată în plină campanie de descinderi inopinate în spitalele din țară, despre care există informații că ar exista nereguli.

De această dată, Sorina Pintea nu s-a mai putut deplasa personal la Craiova, întrucât ieri a inaugurat centrul de radioterapie de la Spitalul Județean de Urgență din Baia Mare, al cărui manager a fost, însă în cadrul conferinței de presă organizate cu această ocazie a anunțat că a dispus trimiterea unor echipe de control de la minister, atât la Craiova, cât și la spitalul județean din Deva.

Inspecţia din cadrul Ministerului Sănătăţii merge la Craiova. Din păcate, nu am reuşit noi să ajungem în toate spitalele din ţară, iar pe de altă parte am avut, în această perioadă, controlul încrucişat, care, de altfel, a fost şi la Ploieşti. Prin urmare, vedem acum cu adevărat ce se întâmplă în unele spitale şi, bineînţeles, că vom lua măsurile cele mai drastice. Am văzut şi eu imaginile de la Craiova şi nu numai. Inspecţia va merge la Craiova, dar este şi la Deva, pentru că şi acolo am identificat nişte probleme”, a anunțat ieri Sorina Pintea, precizând că anumite probleme i-au fost semnalate chiar și la spitalul din Baia Mare, cel pe care l-a condus până la momentul în care a devenit ministru al Sănătății.

 

La o zi diferență după aceste declarații au fost anunțate primele măsuri dispuse în cazul Clinicii de Hematologie de la Craiova, fapt ce denotă că imaginile postate în spațiul public zilele trecute sunt confirmate de realitatea din teren. Acestea prezentau un tablou deplorabil, cu băi insalubre, instalații mâncate de rugină, găuri mari în pereți, uși legate cu lanțuri, ferestre murdare, fără perdele și chiar câteva seringi abandonate la întâmplare pe holurile clinicii.

Toate acestea au fost constatate la fața locului și de inspectorii trimiși de la minister, iar ca o primă măsură, Sorina Pintea a propus autorităților locale craiovene demiterea imediată a directorului de îngrijiri, spitalul Filantropia aflându-se în administrarea Consiliului Local Craiova.

Pot să înţeleg că există spaţii vechi, că există spaţii nerenovate, dar nu pot să înţeleg mizeria”, a subliniat Sorina Pintea, menționând că a cerut demiterea directorului de îngrijiri al clinicii craiovene „nu în calitate de Acar Păun, ci în calitate de responsabil pentru ce s-a întâmplat acolo”.

Ministrul Sănătății a dat un ultimatum spitalului, care are la dispoziție o lună pentru remedierea tuturor problemelor constatate de inspectorii sanitari.

 

SJU Ploiesti

În cazul altor două spitale controlate anterior, cele de la Târgu Jiu și Ploiești, Sorina Pintea a propus, pe lângă demiterea directorilor de îngrijiri, și retragerea acreditării pentru cele două unități sanitare.

Președintele Consiliului Județean Prahova, în subordinea căruia se află spitalul din Ploiești, a dat curs propunerii, solicitând ieri demiterea întregii echipe manageriale a spitalului, adică a managerului, a directorului medical, a celui de îngrijiri medicale și a directorului economic.

Soarta acestora se decide azi, când se întrunește consiliul de administrație al spitalului, pentru a se discuta solicitarea venită din partea Consiliului Județean.

Am cerut demisia celor patru directori. Consiliul de administraţie se va întruni şi va analiza. Nu eu decid. Eu mă ocup de dezvoltare, noi dăm bani. Ei trebuie să se îngrijească să fie totul în regulă. Ei trebuia să vadă că pe partea de îngrijiri nu e bine, iar pentru asta trebuie să răspundă”, a declarat Bogdan Toader, președintele Consiliului Județean Prahova.

Este de așteptat ca, în perioada următoare, astfel de controale să aibă loc și în alte spitale din țară. Rămâne de văzut dacă măsurile dispuse se vor dovedi a fi și eficiente, sau dacă asistam doar la un exercițiu de imagine în preajma campaniei electorale. Sorina Pintea avertizează însă toți conducătorii de unități medicale că va avea „toleranță zero” față de neregulile care vor mai fi depistate.

 


Adaugati un comentariu


 

*