UMF „Carol Davila” susține transferarea unor spitale CFR în administrarea universităților și transformarea lor în spitale universitare
Rectorul Viorel Jinga consideră extrem de importantă formarea unei rețele de spitale universitare care pot contribui la dezvoltarea coordonată a resursei umane din sănătate, având în vedere că în aceste spitale se pregătesc atât studenții la medicină, cât și medicii rezidenți.
Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București (UMFCD) anunță că susține transferarea unora din spitalele aflate în coordonarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în administrarea Universităților de Medicină și Farmacie tradiționale și transformarea acestor unități sanitare în spitale universitare.
„Dezvoltarea unei rețele de spitale universitare reprezintă un pas important pentru îmbunătățirea sistemului public de sănătate din România. Aceste spitale vor putea oferi oportunități de învățare pentru studenți, formare pentru medicii rezidenți, dar în cadrul unităților se pot organiza și platforme de cercetare. Pe de altă parte, în spitalele universitare se pot dezvolta servicii de nișă în medicină care să vină în sprijinul pacienților pe diverse patologii. Spitalele universitare sunt de obicei echipate cu tehnologie modernă și pot oferi astfel servicii medicale specializate și complexe, care nu sunt disponibile în alte spitale publice. Realizarea unei rețele de spitale universitare poate avea un impact semnificativ asupra îmbunătățirii accesului la serviciile medicale de calitate, prin furnizarea atât de servicii medicale specializate, precum și prin atragerea de specialiști. În plus, spitalele universitare pot deveni centre de excelență în cercetare, contribuind la dezvoltarea de noi tratamente și terapii pentru pacienți la fel cum vedem și în alte țări, care investesc mult mai mult decât noi în sistemul de sănătate”, susține rectorul UMF „Carol Davila” București, prof. univ. dr. Viorel Jinga, citat într-un comunicat remis presei.
Reprezentanții UMFCD consideră că prin dezvoltarea de noi spitale universitare se va îmbunătăți accelerat și baza clinică în care se formează resursa umană din sănătatea românească, iar trecerea unora din spitalele aflate în coordonarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în administrarea Universităților de Medicină poate reprezenta un pas important și în dezvoltarea profesională a personalului medical care își desfășoară și în prezent activitatea în respectivele unități.
„Spitalele universitare nu numai că furnizează asistență medicală pentru pacienți, dar oferă și oportunități unice de formare pentru studenții și medicii rezidenți. Prin intermediul spitalelor universitare, studenții au acces la cadre universitare cu experiență vastă în domeniu, ceea ce le permite să dobândească cunoștințe esențiale pentru a deveni medicii de mâine, care să lucreze în sistemul medical public românesc. În plus, dezvoltarea spitalelor universitare ajută și la îmbunătățirea abilităților medicilor rezidenți, dar și la intensificarea schimbului de experiență atât de necesar în ceea ce înseamnă medicină astăzi, ceea ce duce în final la o îmbunătățire semnificativă în furnizarea serviciilor medicale“, mai spune rectorul Jinga.
În București, spre exemplu, spitalul aflat în coordonarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii care ar putea trece în administrarea Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” este Spitalul Clinic CF Nr. 2.
Parteneriatul între Universitățile de Medicină și Farmacie tradiționale din România din Alianța Universitară G6-UMF cu Ministerul Sănătății pentru dezvoltarea Strategiei de resurse umane în sănătate și pentru creșterea calității serviciilor medicale a adus în discuție crearea rețelei naționale de spitale universitare, care oferă la nivelul UE cea mai bună asistență medicală pacienților, se mai arată în comunicat, subliniindu-se că „atât ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, cât și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu au susținut acest concept, care se poate materializa în scurt timp, prin trecerea unora dintre spitalele Ministerului Transporturilor în administrarea Universităților de Medicină și Farmacie”.
Reamintim că, la începutul acestei luni, Guvernul a anunțat că pregătește transferarea rețelei de spitale a Ministerului Transporturilor (MTI) către autoritățile locale sau către alte entități interesate, cum ar fi universitățile de medicină și farmacie.