UMF Iasi nu mai organizeaza examene in septembrie

3 august 2016 | 0 comentarii |

Senatul Universitatii „Gr. T. Popa” a decis ca nu se mai organizeaza concurs in septembrie decat pentru locurile cu taxa disponibile pentru candidatii aflati la a doua facultate.

 

Vasile Astarastoae, Daniela Drugus

Vasile Astarastoae, Daniela Drugus

Mai putini, dar mai buni!– aceasta pare sa fie concluzia la care a ajuns conducerea Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” din Iasi.  Ideea nu este noua. Profesorul Vasile Astarastoae a publicat, dupa examenele din iulie, pe blogul personal, o analiza despre felul in care sunt selectati in Romania viitorii medici.Pentru a fi un bun medic trebuie sa stii, sa faci si sa fii. Deoarece se adreseaza omului, medicina are caracter vocational. Utilizarea datelor tehnice, a tehnologiilor, a cercetarii stiintifice nu este altceva decat un mijloc pentru a desavarsi vocatia. (…) Cum selectam oamenii pentru o specialitate vocationala? In general, actualul sistem de examen de admitere nu selecteaza persoane care au potentialul de a se dezvolta vocational, ci persoane care la un moment dat – momentul admiterii -, fac dovada ca au anumite cunostinte. Marile universitati din lume nu au examen de admitere. Selectia se face pe baza aplicatiei candidatului, care in afara de rezultatele scolare cuprinde si activitatile de voluntariat si activitatile complementare curriculei scolare”, scria profesorul Astarastoae, pledand pentru „un alt mod de selectie si evaluare a viitorilor studenti”.

Se pare ca de aceeasi parare a fost si actuala conducere a UMF Iasi, care a luat decizia de a NU mai organiza concurs de admitere in sesiunea din septembrie 2016 pentru locurile ramase disponibile in urma examenului din 25 iulie, iar aceasta decizie a fost validata si de Senatul Universitatii.

 

Senatul UMF Iasi

Senatul UMF Iasi

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul UMF Iasi, in sesiunea de admitere din septembrie nu se va mai organiza concurs pentru locurile ramase neocupate in urma examenului din sesiunea iulie 2016. Potrivit Hotararii Senatului din 28 iulie, se va organiza admitere doar pentru locurile rezervate candidatilor absolventi ai invatamantului superior de stat (licentiati) care doresc sa urmeze a II-a facultate in regim cu taxa, la specializarile Medicina (10 locuri) si Medicina Dentara (3 locuri), pe baza selectiei dosarelor depuse de candidati, in limita numarului de locuri disponibile.

Prof.univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul universitatii, spune ca nu se poate aspira la o excelenta in educatie fara o buna calitate a studentilor recrutati. „Iar daca ne dorim studenti buni, trebuie sa-i cautam cu maxima atentie si sa punem permanent mai presus argumentul calitativ in defavoarea celui cantitativ. (…) Pe termen mediu si lung, admiterea din acest an a reprezentat un prim pas intr-o directie corecta si necesara. Este un inceput bun, dar si un efort care trebuie continuat pentru a da rezultatele pe care ni le dorim. Este motivul pentru care am militat in cadrul Consiliului de Administratie si sustin decizia luata de CA ca Universitatea de Medicina si Farmacie «Grigore T. Popa» Iasi sa NU organizeze o noua sesiune de admitere in toamna acestui an”.

 

UMF IasiDe aceeasi parere este si directorul general UMF Iasi, Daniela Drugus, care a confirmat ca in Consiliul de Administratie al Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” s-a luat decizia „de a nu mai organiza o noua sesiune de admitere in septembrie si, implicit, de a avea anul acesta un numar mai mic de studenti, cu convingerea ca nu cantitatea este cea care conteaza in actul educational. Este o abordare gresita sa consideram ca singura sursa de venit a unei universitati este reprezentata de studentii de la locurile cu taxa. Structura veniturilor este diversificata, o parte importanta in buget este provenita din cercetare, din proiectele naţionale si internaţionale. Prosperitatea unei universitati este data de excelenta actului educational si de performanta in cercetare”.

In urma examenului de admitere din iulie 2016, la UMF Iasi s-a intrat cu medii mult mai mici decat in anii anteriori, desi concurenta a fost chiar mai mica la majoritatea specializarilor. Se pare ca fizica si chimia le-au dat batai de cap concurentilor din acest an, pentru multi dintre ei constituind un obstacol greu de trecut. 1665 candidati au concurat pe 693 de locuri bugetate si 640 de locuri cu taxa disponibile pentru cele 8 specializari oferite de UMF „Grigore T. Popa”.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*