Un cercetator danez propune antibiotice pe baza de usturoi

Studiile acestuia au relevat faptul ca ajoena, o substanta din componenta usturoiului, are un puternic efect antibacterian si amplifica efectul antibioticelor clasice.

 

usturoi 1Cunoscut pentru proprietatile sale curative, fiind un bun anticoagulant, antiinflamator, antioxidant si fiind indicat in cazul persoanelor hipertensive si al celor cu valori ridicate ale colesterolului, usturoiul este unul dintre condimentele preferate ale romanilor, desi multi evita sa il consume in anumite situatii, din cauza mirosului „special” pe care il confera respiratiei.

Mai nou, usturoiul si-ar putea gasi utilizari nu doar in bucatarie, ci si in industria farmaceutica, dupa ce un cercetator danez a descoperit ca are puternice calitati antibacteriene, amplificand totodata efectul antibioticelor clasice. Astfel, pe baza rezultatelor studiilor  specialistului danez, in cativa ani am putea avea antibiotice pe baza de usturoi, mai eficiente decat cele utilizate in prezent.

 

usturoi 2Puternicele efecte antibacteriene ale usturoiului sunt date de ajoena, un element din componenta acestuia, caruia ii sunt atribuite mai multe virtuti medicinale, proprietatile antibacteriene fiind cele mai puternice.

Cercetatorul de la Universitatea din Copenhaga a extras ajoena, a purificat-o si a testat-o pe o bacterie agresiva, Pseudomonas aeruginosa, una dintre principalele cauze ale infectiilor spitalicesti. Bacteria este  foarte rezistenta si se afla  la originea multor decese in randul pacientilor vulnerabili din punct de vedere al imunitatii, studiile relevand faptul ca este foarte vulnerabila in contact cu ajoena, substanta extrasa din ustoroi.

 

usturoi3Administrarea de ajoena s-a asociat cu antibioticele, iar cercetatorul a observat in laborator ca aceasta combinatie actioneaza mult mai eficient decat medicamentele luate singure. Ajoena contribuie la paralizarea sistemului de comunicare intre bacteriile din cadrul coloniei bacteriene, blocand si capacitatea lor de a deregla globulele albe. Altfel spus, microbii sunt dezorientati si dezarmati.

Pe baza rezultator obtinute in laborator, cercetatorul danez a  recomandat firmelor farmaceutice sa se ocupe indeaproape de potentialul ajoenei in acest context si sa ia in calcul producerea de antibiotice pe baza de usturoi.

 


Adaugati un comentariu


 

*