Un copil din Buzau, pacientul unei premiere medicale pentru Europa de Est

1 februarie 2016 | 0 comentarii |

La numai patru ani si jumatate, baietelul suferea de o afectiune a esofagului si a fost operat cu succes la Clinica de Gastroenterologie, Hepatologie si Endoscopie Digestiva din Cluj-Napoca, printr-o procedura folosita foarte rar in cazul copiilor.

 

Micul pacient

Micul pacient

Un baietel din Buzau, de numai 4 ani si jumatate, este primul copil din Romania si din Europa de Est care a fost supus unei interventii chirurgicale complicata, numita miotomie perorala endoscopica (POEM). Operatia era necesara pentru corectarea unei afectiuni la nivelul esofagului, care nu ii mai permitea sa se alimenteze normal. Interventia, efectuata pe cale endoscopica, este obisnuita in cazul pacientilor adulti, insa pe continentul european si in Asia au fost efectuate mai putin de 10 astfel de proceduri la copii.

Prima interventie de acest gen din Romania a fost efectuata in urma cu o saptamana, la Clinica de Gastroenterologie, Hepatologie si Endoscopie Digestiva din Cluj-Napoca, constituind totodata o premiera in Europa de Est.

Problemele micului pacient au aparut anul trecut, cand a inceput sa aiba dificultati tot mai mari atunci cand manca si incerca sa inghita. In scurt timp, problema s-a agravat, iar Stefan ajunsese in situatia de a nu se mai putea alimenta pe cale naturala, fiind hranit prin intermediul unei sonde.

 

AlexandruMedicii care l-au consultat, l-au diagnosticat cu Achalazia esofagiana, afectiune foarte rara la copii. In cazul sau, muschiul care permite trecerea alimentelor din esofag in stomac ramanea contractat si astfel alimentele ingerate ramaneau blocate in esofag.

Initial, baietelul a fost internat la spitalul Marie Curie din Capitala, unde medicii au incercat sa rezolve problema folosind o metoda de dilatare a esofagului cu ajutorul unui balonas, insa fara succes. Stiind ca, in astfel de cazuri, cea mai eficienta este interventia chirurgicala pe cale endoscopica, dar si ca astfel de operatii nu fusesera efectuate pana acum in cazul copiilor, intrucat afectiunea este foarte rara la varste fragede, medicii de la Marie Curie i-au contactat pe specialistii clujeni de la Centrul de Gastroenterologie, Hepatologie si Endoscopie Digestiva, care aveau experienta in astfel de cayuri la adulti, prezentandu-le cazul si intrebandu-i daca in situatia lui Stefan pot efectua o astfel de interventie.

 

Dr Marcel Tantau

Dr. Marcel Tanţău, micul pacient si mama lui

Echipa de medici clujeni, condusa de chirurgul Marcel Tantau a acceptat sa preia cazul, astfel ca Stefan a fost transferat, insotit de mama sa care l+a insotit si la Bucuresti. Operatia, in premiera, a avut loc in urma cu exact o saptamana si a durat aproximativ 40 de minute, timp in care medicii au sectionat muschiul din esofag care bloca trecerea alimentelor in stomac, folosind o sonda endoscopica.

Despre tehnica folosita, dr. Marcel Tantau a declarat, la cateva zile de la operatie, ca a fost aplicata pentru prima data in Japonia, in 2008, iar in colaborare cu medicul japonez care a realizat prima interventie de acest fel, a inceput sa opereze si dr. Tantau, in 2013. La clinica din Cluj au fost efectuate pana acum circa 50 de astfel de interventii, insa toate in cazul unor pacienti adulti, la care afectiuna apare cel mai frecvent.

 

Dr. Tantau si Stefan

Dr. Tantau impreuna cu Stefan

Operatia a decurs fara probleme, iar la 48 de ore dupa interventie pacientul s-a putut alimenta normal. Vineri, Stefan a fost externat, iar in urmatoarele luni va mai merge impreuna cu parintii la clinica din Cluj, pentru controlul de rutina. Cu ocazia externarii sale, medicii clujeni au organizat o conferinta de presa la care a participat si pacientul, care a declarat ca este foarte multumit ca dupa aceasta operatie poate, in sfarsit, sa manance mancarea sa preferata, ciorba de perisoare, si ca va putea sa iasa din nou la joaca, impreuna cu colegii lui de gradinita.

Prof. univ. dr. Marcel Tantau impreuna cu echipa sa a realizat, in 2013, prima miotomie perorala endoscopica din Romania si din Europa de Est, la un adult (o femeie in varsta de 41 de ani). Clinica de Gastroenterologie si Hepatologie din Cluj a fost dotata in decembrie 2015 cu aparatura endoscopica de ultima generatie, in valoare de un milion de euro, fara de care echipa medicala nu ar fi putut realiza aceasta interventie asupra unui copil.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*