Un îngeraș de doar doi ani a salvat șase copii aflați în suferință

22 februarie 2022 | 0 comentarii |

Viața copilașului, care s-a frânt în urma căderii de la etajul unui bloc din Botoșani, a salvat viețile altor patru copii a căror șansă la o viață normală era un transplant și a readus lumina în ochii altor doi pacienți în suferință.

 

Drumul unui băiețel care abia începuse să pășească prin viață a fost întrerupt brutal, după ce a căzut de la etajul unui bloc de locuințe din Botoșani. Micuțul a fost adus la Spitalul Județean din Botoșani, unde a intrat în comă. În speranța că la Spitalul de Pediatrie „Sf Maria” din Iaşi, copilașul ar putea avea o șansă să supraviețuiască, l-au transferat, la sfârșitul săptămânii trecute, cu elicopterul SMURD, dar din păcate, era în comă de gradul IV, iar medicii pediatri nu au mai putut face nimic pentru el.

Duminică noapte, copilul a fost declarat în moarte cerebrală, dar medicii ieșeni s-au gândit că drama familiei care și-a piedut copilul se poate transforma în speranță și o nouă șansă la viață pentru alți copii. Dovedind generozitate și empatie, părinții au acceptat donarea de organe, iar prin gestul lor au salvat viețile altor patru copii, aflați pe listele de așteptare pentru transplant și a adus lumină în ochii altor doi pacienți.

„Infinita lor suferință au transformat-o în viață pentru copiii altor părinți. Este imposibil să găsești cuvintele pentru a mulțumi pentru gestul lor unor părinți care și-au pierdut un copil ce abia învățase să pășească în viață! Prin decizia familiei greu încercate și cu efortul echipelor medicale, șase copii se vor bucura de viață în urma intervențiilor de transplant hepatic, renal, cardiac și de cornee”, au anunțat reprezentanții Agenției Naționale de Transplant (ANT).

 

Alina Belu

Gestul familiei greu încercate și efortul echipelor medicale au făcut posibil ca șase copii să se poată bucura de viață în urma intervențiilor de transplant hepatic, renal, cardiac și de cornee. „Cu multă dăruire și profesionalism, echipa ATI și de coordonare a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii «Sf. Maria» Iași a făcut posibil ca gestul familiei să nu fi fost în zadar, iar coșmarul nopților de suferință pentru alte familii să înceapă să se risipească”, mai spun cei de la ANT.

Părinţii au făcut un gest extraordinar, au trecut peste propria durere şi au fost de acord să doneze organele copilului lor. Datorită acestor părinţi, alți copii au primit o şansă la o viaţă mai bună. Părinţii au fost la spital, au fost lăsaţi să îşi ia rămas bun de la copilul lor. Durerea lor este foarte mare, dar au avut puterea să înţeleagă că băieţelul lor nu mai avea nicio şansă. Din punct de vedere neurologic, activitatea cerebrală era absentă, era zero, Au făcut acest gest să dea speranţă la viaţă altor copii”, a subliniat managerul Spitalului de Pediatrie, Alina Belu.

 

Delicatul lanț de la donator la receptor a fost continuat, astfel, de echipele de prelevare, iar efortul medical pentru salvarea de vieți a fost unul fără granițe. Astfel, intervenția de prelevare rinichi a fost realizată de echipa chirurgicală de la Spitalul Clinic „Dr. C I Parhon” din Iași, echipa Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon” a efectuat prelevarea ficatului și a țesuturilor (cornee), iar o echipă de medici de la Deutsches Herzzentrum Berlin a prelevat cordul.

Deoarece în România nu a fost identificat niciun receptor compatibil atât de mic pentru cord și ficat, inimioara îngerașului de numai doi ani a salvat un copil în centrul de la Berlin, iar ficatul lui i-a oferit șansa la o nouă viață unui alt copil, în centrul de la Hannover.

Nu am avut primitori atât de mici în ţară pentru inimă, dar au venit de la Eurotransplant şi au prelevat cordul. Ficatul a fost prelevat de echipa noastră şi a fost trimis în Germania, iar rinichii au fost transplantaţi la Spitalul Parhon”, a explicat dr. Raluca Neagu, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Iaşi. 

 

Maratonul pentru viață a continuat la Iași, unde două echipe ale Compartimentului de Transplant Renal de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” au readus, simultan, bucuria de a trăi unor copii, în urma transplanturilor de rinichi realizate luni, 21 februarie. Unul dintre pacienţii transplantaţi este un băiat de 11 ani, din Iași, care a început şedinţele de dializă în 2020. Fusese diagnosticat încă de la naştere cu o malformaţie urologică, iar la vârsta de 9 ani a fost necesară iniţierea dializei. Al doilea pacient transplantat este o fată de 17 ani, din Suceava, care făcea dializă din 2016. A fost diagnosticată din primii ani de viaţă cu insuficienţă renală. 

A fost implicată o echipă multidisciplinară, a fost o amploare mai mare având în vedere că au fost două transplanturi în acelaşi timp. Este o colaborare strânsă între colectivul de la Spitalul «Parhon» şi cel de la «Sf. Maria» – partea de recoltare s-a realizat împreună cu echipele de medici urologi şi de chirurgie pediatrică şi anestezie, care au participat inclusiv la intervenţie. Evoluţia celor doi este favorabilă, copiii se află în Compartimentul de Transplant Renal, unde se recuperează după intervenţie”, a declarat conf. dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iaşi.

 

În cei 22 de ani de când s-a realizat primul transplant de rinichi la Iaşi, au fost transplantaţi 14 copii, iar şase dintre aceştia au primit o şansă la viață de la un donator în moarte cerebrală. Cel mai recent transplant a fost realizat la începutul lunii februarie, când tatăl unui adolescent în vârstă de 17 ani i-a donat fiului său un rinichi.

Cele două intervenții de transplant cornee s-au realizat la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București, unde alți copii au primit șansa de a vedea din nou. „Viaţa este un dar inestimabil, un privilegiu pentru care trebuie să fim profund recunoscători şi pentru care, prin faptele noastre, suntem datori să mulţumim în fiecare moment. Transmitem sincere condoleanțe familiei lovite pe neașteptate de o asemenea dramă și îi mulțumim din suflet pentru gestul plin de iubire și umanitate. Sperăm că vor găsi o mică mângâiere la gândul că îngerașul lor a salvat alte vieți. Respect și recunoștință pentru echipele medicale implicate în această activitate atât de sensibilă, prinsă mereu între suferință și speranță”, transmit reprezentanții ANT.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*