Un laborator din Londra confirma un caz de „boala vacii nebune” in Romania

3 iulie 2014 | 0 comentarii |

Analizele efectuate un laborator din Marea Britanie au confirmat forma atipica de encefalopatie spongiforma bovina pentru proba recoltata de la o vaca sacrificata intr-un abator autorizat din Romania, dar ANSVSA spune ca este un caz izolat.

 

laboratorIn urma scandalului declansat de Rusia, prin interzicerea importului de carne de vita din Romania din cauza „encefalopatiei spongiforme bovine”, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) recunoaste ca o proba recoltata de la o bovina care a fost sacrificata in 30 aprilie, intr-un abator autorizat din Romania, a prezentat rezultat pozitiv la testarea efectuata in 1 mai, pentru supravegherea encefalopatiei spongiforme bovine (ESB), potrivit unui comunicat de presa al institutiei.

Diagnosticul a fost confirmat, la 15 mai, de Laboratorul National de Referinta pentru Encefalopatii Spongiforme Transmisibile (EST) din cadrul Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA), iar proba a fost trimisa pentru identificarea tulpinii de encefalopatie spongiforma bovina la Laboratorul Comunitar de Referinta Weybridge din Marea Britanie. Institutul londonez a stabilit, in urma analizelor, ca acest caz reprezinta o forma atipica de ESB, care apare in mod natural si spontan la bovine, se mentioneaza in comunicatul ANSVSA.

Autoritatea sustine insa ca in Romania nu a fost inregistrat niciun caz de forma clasica sau atipica de encefalopatie spongiforma bovina din anul 1995 pana in prezent, iar acest caz de forma atipica de ESB este un caz izolat.

 

vaciANSVSA precizeaza ca in acest caz au fost luate toate masurile legale cu privire la „carnea si subprodusele rezultate de la bovina pozitiva, de la bovina sacrificata inainte, precum si de la doua bovine sacrificate dupa aceasta pe linia de taiere, acestea fiind dirijate catre o unitate de neutralizare autorizata sanitar-veterinar in vederea distrugerii”. In acest fel „sanatatea publica nu este si nu a fost pusa in pericol in niciun moment, intrucat carcasele de bovina din grupele susceptibile se comercializeaza numai dupa primirea rezultatelor de laborator pentru ESB. De asemenea, au fost instituite masuri de restrictie privind circulatia animalelor conform regulamentelor europene in vigoare”, sustine presedintele Vladimir Manastireanu, in comunicatul de presa amintit.

In acelasi document se mai arata ca mai multe institutii ale statului desfasoara o ancheta in acest caz, iar „la finalizarea tuturor investigatiilor, vor fi ucise si distruse toate animalele care au coabitat cu animalul pozitiv si descendentii acesteia (cohorta animalului pozitiv)”.

 

cercetare ICP- CAANSVSA a notificat si Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor si Comisia Europeana despre depistarea acestui caz atipic de ESB, care urmeaza sa fie analizat in cadrul forurilor stiintifice ale acestor organizatii.

Modalitatea de aparitie a acestei forme sporadice de ESB, considerata „atipica” pentru a o distinge de forma clasica, in care imbolnavirea apare in urma hranirii bovinelor cu furaje care contin proteine de origine animala, este in prezent in curs de investigare stiintifica.

Reprezentantii ANSVSA au precizat ca, in Romania, testarea bovinelor pentru supravegherea encefalopatiei spongiforme bovine a inceput inca din anul 1995, fiind facute 2.905 teste histopatologice, iar incepand din 2002 „a fost demarata testarea rapida, in masa, a efectivelor de rumegatoare eligibile pentru diagnosticarea acestei boli”.

In perioada 2002 – 2013, au fost examinate pentru supravegherea ESB, 868.246 de probe, prelevate de la bovine din grupele tinta supuse testarii, toate bovinele susceptibile fiind testate.

Incepand din 2007, Romania implementeaza programe de supraveghere, control si eradicare a EST, cofinantate de Comisia Europeana si elaborate pe baza antecedentelor epidemiologice si a analizei de risc, prin care se monitorizeaza si controleaza situatia epidemiologica, inclusiv ESB.

Implementarea acestor programe este verificata anual, de Comisia Europeana, prin misiuni de evaluare sau de audit financiar.

 

Boala_vacii_nebuneRomania a primit recent, din partea Organizatiei Internationale pentru Epizootii (OIE) certificatul prin care i se recunoaste statutul de tara cu risc neglijabil pentru „boala vacii nebune”.

Pe site-ul destinat alertelor europene in domeniul sigurantei alimentare nu figureaza o alerta referitoare la Romania.

Autoritatea sanitar-veterinara rusa (Roselhoznadzor) a dispus, marti, interzicerea importurilor de bovine, carne de vita si produse derivate din Romania, din cauza „encefalopatiei spongiforme bovine”, informeaza Itar-Tass.

Potrivit unui comunicat oficial al Rtoselhoznadzor difuzat marti, interdictia vizeaza de asemenea proteinele procesate de origine animala, alimentele destinate animalelor si care contin astfel de proteine, dar si produsele facute din resturi provenind din procesarea carnii de vita.

Ultima interdictie a Rusiei care viza importurile de vite din cauza encefalopatiei spongiforme bovine a fost impusa acum 30 de ani, Marii Britanii. Roselhoznadzor a anulat interdictia abia in septembrie 2013.

 

boala vacii nebuneEncefalopatia spongiforma este o afectiune a creierului care devine spongios ca un burete, sistemul nervos central se descompune, boala fiind mortala. Varianta bolii la om se numeste CREUTZFELDT-JAKOB, forma clasica fiind o afectiune neurologica, cu simptome asemanatoare cu ale maladiei ALZHEIMER.

Cercetatorii considera ca boala vacii nebune este cauzata de o modificare a unor proteine continute de proteinele animale, numite prioni, cu toate ca nu este limpede ce efecte au aceste modificari. La vacile afectate, proteinele anormale sunt detectate in creier, maduva spinarii si intestinul subtire. Cand o vaca este taiata, anumite componente din ea se utilizeaza pentru producerea alimentelor destinate omului si altele sunt procesate pentru hranirea altor animale. Daca o vaca este taiata si tesutul ei nervos este utilizat pentru hranirea vitelor, alte vaci se pot infecta.

In cazuri rare, oamenii pot dezvolta boala consecutiv consumului de creier si maduva spinarii provenite de la vite infectate. Perioada de incubatie poate dura chiar si 30 ani, iar boala se manifesta printr-un sindrom cerebelos (atingere a creierului mic), tulburari de mers, absenta coordonarii miscarilor, tremuratura corpului si, in final, prin dementa. Evolutia este mortala, in cateva luni.

 


Adaugati un comentariu


 

*