Un milion de doze de vaccin antigripal, pregatite pentru acest sezon

11 noiembrie 2013 | 0 comentarii |

Pana la acest moment, numarul virozelor respiratorii a fost neinsemnat, fiind semnalate doar cazuri izolate. La Buzau sunt necesare 30.000 de doze de vaccin pentru a imuniza toate peroanele catagrafiate cu risc de imbolnavire.

 

raceala si gripaLa inceputul lunii octombrie ar fi trebuit sa inceapa imunizarile impotriva virusurilor gripale care vor circula in aceasta iarna, dar pana acum, doar cei care si-au cumparat vaccinul din farmacii au putut sa se protejeze. Ministerul Sanatatii (MS) spune insa ca nu a existat, pana acum , un risc iminent, intrucat vremea a fost frumoasa si nu au fost inregistrate prea multe cazuri de viroze. Ne anunta, insa, printr-un comunicat de presa, ca s-au inceput pregatirile pentru campania de vaccinare antigripala, astfel ca medicii de familie ar urma sa primeasca un milion de doze de vaccin, prin Directiile de Sanatate Publica.

In momentul in care campania va fi demarata, ministerul va distribui aproximativ 600.000 de doze de vaccin achizitionate de la furnizorii autorizati in Romania, in timp ce alte aproximativ 400.000 de doze vor fi asigurate de catre Institutul Cantacuzino. Operatiunea de distribuire a dozelor de vaccin antigripal in teritoriu ar urma sa se finalizeze pana la sfarsitul lunii viitoare. Ministerul sanatatii considera ca declansarea unei campanii de vaccinare antigripala nu este o urgenta in acest moment, tinand cont de datele furnizate de InstitutulNational de Sanatate Publica.

 

vaccin antigripalMinisterul sanatatii sustine, prin intermediul aceluiasi comunicat, caanalizele au indicat faptul ca activitatea virozelor respiratorii a fost una de joasa intensitate, fara raspandire geografica, fara a se inregistra probe pozitive la virusurile gripale, populatia nefiind astfel afectata”. In aceasta situatie, demararea campaniei de vaccinare nu si-ar fi avut rostul, insa daca previziunile meteorologilor care anunta o iarna extrem de rece se adeveresc, ministerul va da startul vaccinarilor, imediat ce temperaturile vor scadea, iar riscul de imbolnavire va fi mai sporit.

Se stie, insa, ca serul devine eficient dupa 10 zile de la administrare, astfel ca nu trebuie sa asteptam mai intai sa fim contaminati…

Medicii buzoieni au catagrafiat (identificat) pentru acest sezon 30.000 de persoane cu varste cuprinse intre 6 luni si 64 de ani, cu risc ridicat la gripa, aflate in evidenta medicilor cu afectiuni medicale cronice sau care lucreaza in unitati sanitare si medico-sociale unde riscul de contaminare este ridicat. In sezonul 2012-2013, buzoienii au avut la dispozitie 15.000 de doze de vaccin, dar nu s-au imunizat decat aproximativ 13.000 de persoane, in timp ce medicii au diagnosticat  aproape 45.000 de cazuri de infectiii acute ale cailor respiratorii superioare, peste 12.000 de cazuri de pneumonie si 70 de gripa- majoritatea inregistrate intr-un focar izbucnit la Spitalul de Psihiatrie Sapoca- Sectia Ojasca.

Anul acesta, de la inceputul lunii octombrie, cand a inceput monitorizarea afectiunilor de sezon, saptamanal au fost inregistrate intre 1.000 si 3.000 de viroze respiratorii si pneumonii, in cea mai mare parte avand forme usoare de manifestare, astfel ca numarul internarilor a fost foarte scazut.

 

UPU gripaGRIPA este o afectiune virala a sistemului respirator, determinata de mai multe tipuri de virusuri gripale si paragripale. Poate fi usor confundata cu alte tipuri de infectii virale respiratorii. Spre deosebire de celelalte viroze respiratorii, gripa este insotita frecvent de febra ridicata, prezenta chiar de la debutul bolii, impreuna cu starea de rau general.

Statistica medicala arata ca, anual, se pot imbolnavi de gripa intre 5 si 15 la suta dintre adulti si intre 15 si 42 la suta dintre copii.

Transmiterea gripei se face pe cale respiratorie. Virusul este prezent in secretiile eliminate prin stranut si tuse. Inhalarea acestor particule determina imbolnavirea celor din jur. Si saliva contine virus gripal, asa ca boala se poate transmite si prin contact direct: de la strangerile de mana, la contactul cu obiectele folosite de persoana bolnava.

Prevenirea gripei presupune respectarea masurilor de igiena si evitarea spatiilor aglomerate, dar cea mai eficienta masura ramane vaccinarea anuala.

Vaccinul antigripal este recomandat tuturor persoanelor, dar mai ales celor cu risc crescut de complicatii ale gripei. Nu este recomandat insa  persoanelor cu alergie la ou, la proteinele de pasare, neomicina, formaldehida, octoxinol-9 sau celor care au avut o reactie alergica severa la o alta vaccinare antigripala anterioara. Se recomanda, de asemenea, ca imunizarea sa fie amanata la pacientii cu boli febrile sau infectii acute. Administrarea vaccinului antigripal poate fi facuta simultan cu alte vaccinuri, dar se recomanda consultarea si avizul medicului, in prealabil.

 


Adaugati un comentariu


 

*