Un nou ambasador se alătură demersurilor de ajutorare a prematurilor

27 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Primul român care participă la două concursuri de Grand Slam de frumuseţe este noul ambasador al asociaţiei Baby Care,  organizată la inițiativa personalului Secţiei Clinice de Neonatologie a Spitalului Judeţean Sibiu.

 

În urmă cu 15 ani, personalul medical din cadrul Secţiei Clinice de Neonatologie a Spitalului Judeţean Sibiu a avut inițiativa înființării unei organizații umanitare care să aibă ca scop strângerea de fonduri necesare pentru a-i ajuta pe copiii născuți prematuri să supraviețuiască. Era anul 2006, când dotările maternităților și spitalelor din țară erau mult sub nivelul de astăzi, în ceea ce privește aparatura specială pentru prematuri. România se situa atunci, ca și acum, pe primele locuri în UE la mortalitatea infantilă, dar avea o rată mai crescută decât cea din prezent, care s-a mai diminuat ca urmare a numeroaselor dotări făcute de ONG-uri și mai puțin de guvernele care s-au perindat în ultimii 30 de ani.

Scopul asociației înființate la nivelul secției de Neonatologie a spitalului din Sibiu a fost, de la bun început,  asigurarea celor mai bune condiţii de îngrijire şi tratament a tuturor copiilor îngrijiţi în maternitatea din Sibiu, în special a celor veniți pe lume înainte de termen.

De-a lungul timpului, asociației i s-au alăturat, în calitate de ambasadori, mai multe persoane publice cunoscute din Sibiu. Acestora li s-a adăugat recent și Bogdan Nicolae Brînzoi, primul român ce va participa la două concursuri de Grand Slam de frumuseţe.

 

Bogdan Nicolae Brinzoi

Acesta va reprezenta România în februarie 2022 la competiţia Mister Global, care va avea loc în Bangkok, în Thailanda, iar aici acesta va promova cauza copiilor prematuri. „Unul din 10 copii se naşte prematur. Asta înseamnă că unul din 10 copii are nevoie de ajutor pentru a supravieţui, pentru că prematuritatea înseamnă dezvoltarea incompletă sau funcţionarea insuficientă a organelor. Cu cât un copil se naşte mai devreme, cu atât e mai mare riscul de a fi îngrijit într-o terapie intensivă neonatală şi nevoia de ajutor specializat pentru a supravieţui. Echipamentele din terapia intensivă neonatală ajută la supravieţuirea prematurilor. Dar, la fel ca şi oamenii, aparatele au şi ele o durată de viaţă. Şi cum prematuri se nasc continuu, terapiile intensive neonatale sunt mereu pline, aparatele de care au nevoie aceşti copii pentru a supravieţui se uzează, se strică, trebuie înlocuite. Terapiile intensive neonatale şi secţiile de prematuri au nevoie continuă de susţinere pentru ca fiecărui copil să i se poată oferi cea mai bună şansă la viaţă. De aceea, mi-am propus să fac cunoscute nevoile copiilor prematuri şi să încerc să ajut eforturile medicilor şi asistentelor care îi îngrijesc şi îndemn pe toată lumea să fim cu toţii mai buni, nu doar de Crăciun!”  – spune noul ambasador al organizației.

 

Dr. Livia Ognean

La rândul său, dr. Maria Livia Ognean, președintele asociației Baby Care și șefa secției de Neonatologie a spitalului din Sibiu, a precizat că este vital ca toţi copiii prematuri să beneficieze de cele mai bune condiţii de îngrijire, pentru a primi o şansă reală la viaţă.

Ne bucurăm că Bogdan a decis să facă cunoscute nevoile micuților noştri, devenind astfel ambasador al prematurilor. Ne dorim să oferim cea mai bună îngrijire şi cele mai bune terapii şi ne bucurăm de fiecare mână de ajutor, de fiecare susţinere pe care o primesc piticii noştri”, a declarat aceasta.

În primii 10 ani de activitate, organizația umanitară a investit peste 450.000 de lei din donații, în echipamente medicale moderne care au intrat în dotarea maternității sibiene. La această sumă se adaugă peste 150.000 de lei investiți în  consumabile, reactivi, lenjerie pentru mame şi copii, mobilier, maşini de spălat, sisteme de protecţie solară și frigidere.

 

Nu în ultimul rând, organizația a inițiat și un program destinat educaţiei pentru sănătatea sarcinii, mamei şi a copilului, împreună cu Asociația  „Salvați Copiii”, una dintre cele mai active organizații neguvernamentale din România, care a investit peste 6.800.000 de euro în dotarea a 102 de unități medicale, (secții de neonatologie, terapie intenivă neonatală, secții de pediatrie și OG) din toate județele țării, pe care le-a dotat cu peste 930 de echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea și susținerea tratamentului a peste 130.000 de copii.

Astfel, în ultimi zece ani, rata mortalității infantile a scăzut de la 8.471 de decese în 1990, la 1.151 în 2019, dar a rămas în continuare una care plasează România pe primele locuri din Uniunea Europeană și este necesară continuarea efortului de a susține dotarea cu echipamente medicale a maternităților și a spitalelor de pediatrie.

 


Adaugati un comentariu


 

*