Un nou centru de radioterapie, la Timisoara

Numarul total al aparatelor de radioterapie existente in Romania a ajuns astfel la 24, marele avantaj al pacientilor fiind acela ca pot beneficia gratuit de acest tratament la oricare dintre acestea.

 

Spitalul Oncohelp

Spitalul Oncohelp

Pacientii cu afectiuni oncologice din zona de Vest a tarii, si nu doar acestia, au posibilitatea, incepand de ieri, sa se trateze intr-unul dintre cele mai moderne centre de radioterapie existente la acest moment in Romania. Acesta a fost inaugurat ieri, la Timisoara, si va functiona in cadrul Clinicii private de oncologie Oncohelp, medicii de aici estimand ca acesta va deservi aproximativ 1.000 de pacienti cu afectiuni oncologice care necesita tratament prin radioterapie. Conform medicului Serban Negru, membru fondator al asociatiei Oncohelp, deschiderea acestui nou centru de radioterapie a fost posibila datorita unei investitii de 3 milioane de euro, bani proveniti dintr-un credit si din mai multe donatii, 400.000 de euro fiind stransi si donati centrului de Asociatia Daruieste Viata. Aparatul de radioterapie cu care a fost dotata unitatea medicala este de ultima generatie si a costat 1,6 milioane de euro,  iar pentru amplasarea acestuia a fost necesara construirea unui buncar special, cu peretii ce au o grosime de 3 metri, investitie ce a necesitat alti 400.000 de euro.

 

Dr. Serban Negru

Dr. Serban Negru

Cu ocazia inaugurarii noului centru, care este cel de-al 24-lea de acest gen din Romania, medicul Serban Negru a tinut sa sublineize ca tratamentul oferit pacientilor este suta la suta gratuit, cu conditia ca acestia sa fie asigurati. „Acum, putem spune ca avem o infrastructura la fel de performanta ca si cea exista in marile centre de radioterapie din Europa. Avem 160 de paturi, iar  in acest an am ajuns sa avem 1.200-1.300 de internari, in fiecare luna. Am hotarat ca toate serviciile noastre sa fie accesibile, astfel ca astazi, serviciile noastre sunt, in continuare, gratuite tuturor pacientilor asigurati. Am incercat sa aratam ca se poate si altfel, si anume sa oferim gratuit servicii de calitate. Consideram ca este de datoria noastra sa ne respectam meseria” a declarat medicul specialist.

Acesta a mai anuntat ca in cursul anului viitor se intentioneaza achizitionarea a inca unui aparat de acest gen, astfel incat sa existe posibilitatea tratarii unui numar mai mare de pacienti, in conditiile in care aproximativ 50 la suta dintre bolnavii oncologici au nevoie de radioterapie, iar numarul de aparate de din tara, 24, este inca insuficient, normele europene precizand ca este nevoie de cate un aparat la 250.000 de locuitori. Potrivit medicilor, numai in regiunea de vest a tarii sunt luati in evidenta aproximativ 14.000 de bolnavi de cancer, pentru care ar fi necesare cel putin opt centre precum cel deschis la Timisoara.

 

radioterapieDesi sunt inca nevoiti sa se inscrie pe liste de asteptare pentru a putea beneficia de radioterapie, pacientii benefiiciaza de anul acesta de o importanta facilitate, constand in decontarea integrala a tratamentului de catre CNAS, conform noilor programe de sanatate intrate in vigoare de curand. Pana acum nu puteau beneficia de gratuitate decat daca mergeau la clinicile care aveau contract cu CNAS, in conditiile in care costul unui astfel de tratament variaza intre 2.000 si 3.000 de euro, fiind evident ca prea putini pacienti si-l pot permite.

Lucrurile s-au shimbat, dupa intrarea in vigoare a noilor programe de sanatate, conform carora toate clinicile care dispun de centre de radioterapie, indiferent ca este vorba de spitale private sau spitale de stat, au obligatia de a asigura gratuit acest tratament pacientilor care sunt asigurati si sa au trimitere de la medic.

Acelasi lucru se va intampla si la centrul de la Timisoara, zilele acestea urmand sa fie semnat contractul cu CNAS in acest sens. Pacientii vor fi tratati in regim de spitalizare de zi si continua, durata sedintelor fiind intre 10-15 minute, timp de 4-5 saptamani, in functie de diagnostic.

Clinica privata de oncologie din Timisoara a fost infiintata in 2009, ca alternativa la sistemul de stat, si ofera servicii de oncologie, hematologie, ingrijiri paliative, imagistica medicala. Dispune de o suprafata construita de 3.000 de metri patrati, pe sase nivele si  are 160 de paturi.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*