Un nou instrument de informare, destinat pacientilor cu tuberculoza

22 decembrie 2016 | 0 comentarii |

Este vorba de o brosura lansata in cadrul unui program mai amplu de lupta impotriva acestei boli, beneficiind de finantare din Granturi Norvegiene si bani de la Ministerul Sanatatii.

 

lansare brosura tbcIn cursul anului 2013, Institutul de Pneumologie Marius Nasta a implementat un proiect la nivel national, destinat cresterii capacitatii de control a tuberculozei in Romania, proiect care beneficiaza de finantare din fondurile Ministerului Sanatatii precum si din Granturi Norvegiene. Programat a se desfasura pe durata a patru ani, proiectul denumit „Imbunatatirea starii de sanatate a populatiei din Romania prin cretterea capacitatii de control a tuberculozei”, urmeaza a se finaliza in cursul anului viitor, ocazie cu care va fi facut si un bilant final al tuturor activitatilor desfasurate pe parcursul celor patru ani, precum si o analiza actualizata a situatiei pacientilor cu tuberculoza din Romania. Programul se desfasoara in parteneriat cu fundatia LHL din Norvegia si cu Asociatia pentru Sprijinirea Pacientilor cu Tuberculoza Multidrog Rezistenta (ASPTMR), iar zilele acestea a fost anuntata o noua directie de actiune menita sa asigure o mai buna informare a pacientilor care sufera de aceasta afectiune.

Este vorba de o brosura tiparita in 10.000 de exemplare, realizata de pacienti si cu ajutorul acestora, astfel incat informatiile prezentate sa fie cat mai accesibile celor carora le sunt destinate. „Este scrisa intr-un limbaj foarte simplu, cu informatii foarte concrete, luate de la alti pacienti care au avut experiente cu medicamentele si care au gasit solutii sa faca fata reactiilor adverse. Este o brosura care are foarte multe imagini utile pentru pacientii care au dificultati sa citeasca si poate fi utilizata de catre oricine poate sa inteleaga notiuni minime. Sunt fraze simple, scurte, informatia este clara si este testata de vreo patru ori, pe mai multe randuri de pacienti”, a precizat in acest sens Catalina Constantin, presedintele ASPTMR.

 

tuberculozaCele 10.000 de exemplare ale brosurii vor fi distribuite in perioada urmatoare in toata tara, atat pacientilor cu tuberculoza aflati in evidente, cat si la spitalele TBC si coordonatorilor locali ai Programului National de Control al Tuberculozei. Reprezentantii ASPTMR vor inmana personal materialele informative pacientilor, le vor explica modul in care acestea pot fi folosite, oferindu-le totodata datele lor de contact, in cazul in care cei in cauza vor avea dificultati in a intelege anumite informatii cuprinse in brosura.

In acelasi timp, materialul continut in aceste brosuri va fi publicat integral si pe site-ul asptmr.ro, pentru a putea fi consultat de oricine este interesat de aceste informatii.

Se doreste, de asemenea, ca pana la finalul proiectului, sa fie testate cel putin 10.000 de persoane in vederea depistarii cazurilor de tuberculoza. Totodata, doua centre nationale si sase regionale, vor fi dotate cu echipamente moderne pentru diagnosticarea rapida a tuberculozei. De asemenea, vor fi pregatite 600 de persoane din reteaua nationala de tuberculoza, vor fi formati 70 de mediatori sanitari si asistenta comunitara din 50 de comunitati rurale sarace si vor fi achizitionate 2.000 de lampi cu ultraviolete pentru spitalele TBC.

 

tuberculozaProiectul a fost finantat cu 11 milioane de euro prin mecanismul financiar norvegian si desfasoara activitati de informare a pacientilor cu tuberculoza, de sustinere psihologica a celor ce sufera de tuberculoza rezistenta la medicamentele antituberculoase si activitati care faciliteaza comunicarea dintre medic si pacient.

Conform specialistilor implicati in program, factorii care influenteaza major aderenta la tratament a bolnavilor si, implicit, vindecarea, sunt comunicarea dintre medic si pacient si suportul psihologic primit de pacient.

Medicul Victor Spanu, coordonatorul Programului National de Prevenire, Supraveghere si Control al Tuberculozei, a precizat ca numarul total de cazuri de tuberculoza inregistrate a scazut intre 2002 si 2015 de la 30.000 la 14.225.

In 2002 au fost inregistrate 142 de cazuri de tuberculoza la suta de mii de locuitori, dupa care s-a produs o scadere progresiva, pana la nivelul de 71,8 la suta de mii de locuitori, in 2015.

In acelasi timp,  a scazut numarul de pacienti aflati in tratament cu 41,7 la suta, iar mortalitatea, a scazut de la 10,8 la suta de mii de locuitori in 2002, la 5,3 la suta de mii de locuitori, in 2015.


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*