Un nou proiect de educație sanitară în școlile din România

16 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

Acesta a fost demarat recent de un ONG, în colaborare cu o rețea de clinici private, urmând a fi extins la nivelul întregii țări.

 

În timp ce România încă nu are o legislație clară în ceea ce privește introducerea orelor de educație sanitară în școli, o serie de organizații și companii private își asumă această misiune, derulând diferite programe în acest sens. Un astfel de program a fost lansat recent de organizația non-guvernamentală Junior Archievement (JA) și Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, fiind  dedicat educației elevilor din clasele primare. Proiectul denumit „Ora de Sănătate” își propune promovarea unui stil de viață sănătos, prevenirea bolilor cronice și activitatea fizică susținută în rândul acestor elevi, iar inițiatorii și-au propus să îl desfășoare în școlile din toată țara. Pentru început o primă etapă a programului se desfășoară în perioada noiembrie 2020 – iunie 2021 în școli din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Pitești, Ploiești, Târgu Mureș, Timișoara și Tulcea, urmând ca în anii viitori să fie extins în toate județele din țară, pentru a ajunge la cât mai mulți copii.

Elevii vor beneficia astfel de instrumente educaționale și activități learning by doing care încurajează formarea de atitudini și obiceiuri sănătoase, într-o abordare integrată. Principalele elemente avute în vedere sunt îngrijirea personală, prevenția bolilor, alimentație și promovarea mișcării.

 

Proiectul include 24 de tipuri de activități, dezvoltate în acord cu recomandările curriculare pentru disciplina opțională Educație pentru sănătate și sunt disponibile sub forma unui kit educațional adaptat învățării mixte, și mai necesar în contextul actual, generat de pandemie. Inițiatori proiectului au mai precizat că, din semestrul al doilea, toate materialele vor fi integral adaptate studiului online.

În cadrul proiectului, elevii vor analiza importanța acțiunilor de îngrijire personală și igienă și rolul acestora în prevenirea bolilor, vor învăța să facă alegeri alimentare echilibrate și vor descoperi modul în care mișcarea și activitățile fizice le pot crea o stare de bine. Totodată, vor fi ajutați să identifice alternative la activitățile desfășurate în fața calculatorului și să își gestioneze  emoțiile și comportamentele pozitive.

 

Inițiatorii programului spun că scopul urmărit este acela de a le stimula elevilor preocuparea și comportamentul responsabil pentru starea de bine proprie și a celorlalți, dar și de a-i învăța cum să implice membrii familiei ca parteneri ai practicilor de viață sănătoasă.

În a cest sens, Greta Redeleanu, director de marketing în cadrul rețelei Regina Maria, a declarat că „ne doream de foarte mult timp să implementăm un astfel de proiect în școli. Investim deja în programe de formare pentru medici și asistente, educația fiind una dintre valorile noastre de bază. Implicarea într-un program școlar pentru sănătate și prevenție a venit ca un pas firesc și ne bucurăm că am găsit în JA România un partener cu o experiență solidă și cu logistica necesară derulării acestui curs. Singura șansă ca oamenii să fie mai sănătoși pe termen lung este să fie educați de mici. Există o nevoie fundamentală de a introduce încă din școala primară ore de educație pentru sănătate, pentru ca cei mici să conștientizeze cum pot avea grijă de corpul și de sănătatea lor, prin igienă, alimentație și mișcare. Doar așa putem avea adulți corect informați, responsabili și preocupați de sănătatea lor”. Aceasta a amintit și de datele ultimelor rapoarte  europene arată că 62% dintre afecțiunile foarte grave ale românilor sunt cauzate, printre altele, și de alimentația deficitară și lipsa activității fizice. În plus, incidența obezității la copii este în continuă creștere, studiile din urmă cu câțiva ani arătând că 1 din 6 adolescenți este supraponderal sau obez.

 


Adaugati un comentariu


 

*