Un nou transport de ajutoare medicale a plecat spre Republica Moldova

6 mai 2020 | 0 comentarii |

Misiunea livrării a revenit unui număr de peste 40 de militari din cadrul Ministerului Apărării Naționale și al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

 

După ce, la sfârșitul săptămânii trecute, România a trimis în Republica Moldova o echipă formată din 42 de cadre medicale din structurile Ministerului Sănătății și Ministerului Apărării Naționale, astăzi a plecat către aceeași destinație un convoi format din 20 de camioane cu echipamente de protecție și produse sanitare. Dacă în cazul echipei medicale, punctul de plecare a fost Iașiul, aflat mai aproape de granița cu Republica Moldova, de această dată, ajutoarele au plecat din București, însoțite de peste 40 de militari și angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, instituții care au pus la dispoziție și cele 20 de camioane care asigură transportul.

Ajutorul oferit în această tranșă constă în 500.000 de măști de protecție de tip FFP2, 25.000 de combinezoane, 5.000 de viziere, 5.000 de ochelari de protecție, 200.000 de mănuși, 2.800 de cutii de medicamente, 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă și aproximativ 80.000 de litri alcool sanitar, totul în valoare de circa 16,5 milioane de lei.

 

Achizițiile au fost făcute de Ministerul Sănătății, cu bani din fondul de rezervă al Guvernului, în baza unui decret emis la jumătatea lunii trecute, referitor la efortul comun de combatere a infectării cu noul tip de coronavirus.

De altfel, în baza aceluiași decret, are loc și misiunea medicală a echipei care se află în această perioadă în Republica Moldova, unde acordă asistenţă medicală şi îngrijire pacienţilor diagnosticaţi cu Covid-19, totodată desfășurând şi activități de instruire a personalului medical din unităţile sanitare din Bălţi, Chişinău şi Cahul.

Ca și la Iași, la plecarea în misiune, cei peste 40 de militari din MApN și IGSU care execută această misiune de transport au fost întâmpinați de premierul Ludovic Orban, ministrul Sănătății Nelu Tătaru, ministrul Apărării Naționale Nicolae-Ionel Ciucă, șeful Statului Major al Apării, general-locotenent Daniel Petrescu, ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela, șeful Departamentui pentru Situații de Urgență Raed Arafat și inspectorul general al IGSU, generaulul de brigada Dan-Paul Iamandi.

 

Cu această ocazie, premierul Orban a menționat că misiunea are loc la exact 30 de ani de la celebrul moment al „Podului de flori”, când s-a putut trece din nou liber frontiera dintre România și Republica Moldova.

În urmă cu 30 de ani a avut loc trecerea liberă a Prutului, a frontierei dintre România şi fosta Uniune Sovietică, o manifestaţie cunoscută sub numele de Podul de Flori, la care au participat peste un milion de români de pe ambele maluri ale Prutului şi care a fost simbolul legăturilor puternice de fraternitate, simbolul legăturilor puternice de-a lungul istoriei dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului. Astăzi, când aniversăm 30 de ani de la acest moment simbolic cu o încărcătură istorică şi afectivă puternică, Guvernul României face un gest umanitar de solidaritate pentru cetăţenii Republicii Moldova, pentru sistemul de sănătate din Republica Moldova, pentru a putea să-i ajutăm pe fraţii noştri de peste Prut într-o situaţie dificilă”, a declarat acesta.

Camioanele vor ajunge mâine dimineață în Republica Moldova, fiind însoțite, alături de cei peste 40 de militari, și ce doi miniștri de la Sănătate și Interne, împreună cu şeful Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova, secretarul de stat Ana Guţu.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*