Un nou vaccin împotriva tuberculozei ar putea înlocui celebrul BCG

28 septembrie 2018 | 0 comentarii |

Produsul este încă în faza de teste, însă primele rezultate sunt promițătoare, noul vaccin dovedindu-se mai eficient decât cel utilizat în prezent, conceput în anul 1921.

 

Un vaccin experimental dezvoltat de compania farmaceutică GlaxoSmithKline (GSK) a reuşit să prevină evoluţia tuberculozei în cazul a jumătate dintre persoanele infectate incluse în stadiul doi al unui studiu clinic. Noul vaccin ar putea deveni astfel cel mai nou produs de imunizare contra acestei afecţiuni realizat în ultimul secol, a anunţat compania producătoare.

După eşecul altor două produse dezvoltate în ultimii ani, acest vaccin marchează o etapă importantă în lupta împotriva tuberculozei, însă rata de eficacitate de 54%, înregistrată în cazul persoanelor adulte în cadrul unei etape intermediare a studiului clinic, este una scăzută în comparaţie cu alte produse pentru imunizare administrate împotriva altor afecţiuni.

Produsul utilizat în prezent, denumit vaccinul împotriva Bacilului Calmette-Guérin (BCG), a fost conceput în 1921 şi este administrat în mod curent la sugari în ţările cu incidenţă ridicată a tuberculozei pentru prevenirea formelor grave ale bolii. Însă, imunitatea oferită de BCG dispare în doar câţiva ani şi nu asigură protecţie împotriva celei mai comune forme de tuberculoză care afectează plămânii adulţilor şi adolescenţilor şi se poate transmite prin tuse sau strănut.

 

Un vaccin mai eficient este privit de experţi drept un factor esenţial în eforturile de controlare a tuberculozei şi în lupta cu infecţiile rezistente la medicaţie. În condiţiile în care tuberculoza reprezintă un punct de interes major pentru sănătatea globală, Organizaţia Naţiunilor Unite va organiza, la New York, prima întâlnire la nivel înalt pe tema acestei afecţiuni.

Vaccinul GSK, dezvoltat în colaborare cu Aeras, o organizaţie nonprofit sprijinită de Bill & Melinda Gates Foundation, este conceput pentru a împiedica tuberculoza latentă să devină activă şi să provoace îmbolnăvire.

Se estimează că 1,7 miliarde de oameni (un sfert din populaţia lumii) au tuberculoză în formă latentă şi în anumite condiţii de mediu riscă să dezvolte afecţiunea care a provocat anul trecut decesul a 1,6 milioane de persoane. După o monitorizare de peste doi ani, 10 dintre cei 1.786 de adulţi vaccinaţi de două ori cu noul produs au dezvoltat tuberculoză pulmonară activă, în comparaţie cu 22 din 1.787 de persoane cărora li s-au administrat două injecţii placebo. Vaccinul a produs însă mai multe efecte secundare în comparaţie cu varianta placebo, două treimi dintre participanţi prezentând cel puţin un simptom advers, în general sub forma unor reacţii pe locul injectării sau manifestări similare cu cele ale gripei.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*