Un ONG francez acuza prezența perturbatorilor endocrini în alimentele de pe piața UE

14 septembrie 2018 | 0 comentarii |

Reprezentanții Generations Futures au lansat acest semnal de alarmă după ce au analizat cel mai recent raport publicat de Autoritatea europeană pentru securitatea alimentelor, ce vizează reziduurile de pesticide detectate în alimente.

 

Organizația non-guvernamentală franceză Generations Futures, care pledează pentru ca alimentaţia să devină un domeniu inclus în noul proiect al strategiei naţionale în privinţa perturbatorilor endocrini, a avertizat recent că urme ale unor substanţe bănuite că ar fi perturbatori endocrini se găsesc în alimentele consumate de europeni. Avertismentul se bazează pe concluziile celui mai recent raport al Autorității europene pentru securitatea alimentelor, ce vizează reziduurile de pesticide detectate în alimente. Conform documentului, publicat în luna iulie, 96% din totalul eşantioanelor analizate se află în limite legale iar 51% dintre eşantioane erau lipsite de orice reziduu cuantificabil. Reprezentanţii ONG-ului francez au insistat însă asupra procentului rămas, de 49% din totalul probelor analizate, în care urme cuantificabile de pesticide au fost detectate.

Astfel, din cele 109.843 de eşantioane vizate, 69.433 conţineau reziduuri de pesticide ce ar conţine perturbatori endocrini prezumaţi, potrivit Generations Futures care susține că peste şase reziduuri de pesticide din 10 cuantificate în alimentaţia europeană sunt perturbatori endocrini prezumaţi.

 

Uniunea Europeană a adoptat, în decembrie anul trecut, criteriile de definiţie pentru perturbatorii endocrini, după o întârziere de mulţi ani, însă acea decizie nu a convins ONG-urile din acest sector. Aceste organizaţii au criticat criteriile adoptate de UE, considerându-le prea restrictive, întrucât criticii lor trebuie nu doar să demonstreze că o substanţă este un perturbator endocrin şi că ea generează efecte negative, ci şi să demonstreze modul de acţiune al acestor substanţe.

Perturbatorii endocrini sunt substanţe sau amestecuri chimice capabile să interfereze cu sistemul hormonal. Ei pot avea efecte negative asupra creşterii, fertilităţii, comportamentului şi se pot afla la originea anumitor tipuri de cancer. Aceste substanţe pot fi prezente în detergenţi, materiale plastice, produse cosmetice, textile, vopseluri şi în anumite pesticide.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*