„Un pas spre comunitate” pentru persoanele cu dizabilități din Buzău

17 mai 2019 | 2 comentarii |

Proiectul, aprobat de Consiliul Județean, este promovat și implementat de DGASPC și beneficiază de o finanțare de 2,5 milioane de lei, din care 90% sunt fonduri nerambursabile, alocate prin ANPD.

 

Maria Mirela Ionita – manager proiect

Odată cu modificarea legii 448/2006 cu modificările și completările ulterioare, care prevede limitarea capacității centrelor care asistă persoanele cu dizabiltăți, la 50 de locuri, și a prevederilor HG 798/2016 privind aprobarea programului de interes național în domeniul protecției promovării drepturilor persoanelor cu dizabilități, restructurarea CITO Râmnicu Sărat a devenit o prioritate a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Buzău.

De altfel, aceasta este și un obiectiv al Strategiei Județene de Dezvoltare a Serviciilor Sociale în perioada 2014 – 2020 a Consiliului Județean Buzău, aprobată în 2014, în acord cu Strategia europeană pentru persoanele cu dizabilități 2010-2020, iar proiectul „Un pas spre comunitate”, propus de DGASPC în 2018, a fost aprobat de Consiliul Județean Buzău, în subordinea căruia funcționează instituția de ocrotire, în prima ședință ordinară din acest an.

În luna martie a fost semnată Convenția de finanțare nerambursabilă a proiectului, prin Programul de Interes Național „Dezvoltarea Serviciilor Sociale de zi și centre de zi, centre de respiro/criză și locuințe protejate”, între DGASPC Buzău și Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități (ANPD), în vederea dezinstituționalizării persoanelor cu dizabilități și prevenirii instituționălizarii acestora.

 

Maria Ionita și Daniel Negoita (sef cito)

Săptămâna aceasta, proiectul a fost lansat la sediul Primăriei Rm. Sărat (beneficiar indirect al proiectului), în prezența reprezentanților partenerilor de contract, a autorităților județene și locale, a reprezentanților instituțiilor implicate în sprijinul persoanelor cu dizabilități, ai unor ong-uri care oferă servicii sociale și, bineînțeles, a reprezentanților beneficiarilor direcți.

La baza proiectului «Un pas spre comunitate», cu care am câștigat finanțarea, a stat planul de restructurare a CITO Râmnicu Sărat, elaborat în baza metodologiei specifice în acest domeniu. Grupul țintă este format din 40 dintre cei 58 beneficiari institutionalizati în CITO la ora actuală, pentru care s-a identificat nevoia de transfer în locuințe protejate. La finalul proiectului vom avea 4 astfel de locuințe maxim protejate (LMP), cu o capacitate de câte 10 locuri fiecare, precum și un Centru de Zi cu o capacitate de 50 de locuri, care va furniza servicii specializate atât pentru cei 40 beneficiari ai LMP cât și pentru alți 10 beneficiari din comunitate”, a explicat pentru SănătateaBuzoiană.ro, Maria Mirela Ioniță, director Asistență Socială – DGASPC Buzău, manager de proiect.

Valoarea proiectului este de 2.500.000 de lei, din care 90% sunt fonduri nerambursabile finanțate prin ANPD, iar 10% este contribuția DGASPC Buzău, din fondurile asigurate bugetului instituției, de către Consiliul Județean Buzău.

 

Așadar, primul pas spre comunitate pentru persoanele cu dizabilități din Buzău a fost făcut. Urmează ca și ceilalți pași să fie parcurși, pentru ca și beneficiile să fie resimțite. Respectându-și promisiunea făcută după câștigarea concursului pentru ocuparea acestei funcții, când a spus că va face tot ce-i stă în putință pentru ca împreună cu echipa să sprijine persoanele care au nevoie de ajutor „să poată duce o viață normală” și „pentru a moderniza și a eficientiza activitatea instituției, în beneficiul persoanelor vulnerabile, fie că sunt copii, adulți sau persoane varstnice, Ioniță a subliniat că proiectul, care va fi finalizat cel mai târziu la data de 30 noiembrie 2020, are numeroase beneficii directe și indirecte, pentru persoanele asistate și pentru comunitate.

Beneficiarii direcți ai proiectului vor resimți o creștere substațială a calității vieții, cel puțin prin faptul că vor locui în comunități mai mici și în condiții hoteliere și de îngrijire de calitate, la standarde europene. Vor exista și beneficii indirecte, prin modernizarea la standarde de calitate a serviciilor oferite comunității”, a mai spus managerul de proiect, iar toți participanții la lansarea acestuia și-au exprimat convingerea că așa se va întâmpla, ținând seama de „antecedentele” demonstrate în cei 12 ani în care a manageriat activitatea Complexului de Servicii pentru Persoane Vârstnice „Alexandru Marghiloman” și prin numeroasele activități de voluntariat desfășurate în sprijinul copiilor defavorizați și a familiilor aflate în dificultate.

 

Centrul de Integrare prin Terapie Ocupațională (CITO) din Rm. Sărat este o unitate de asistență socială din structura DGASPC Buzău, instituție publică ce funcționează în subordinea administrativă a Consiliului Județean Buzău. La ora actuală oferă servicii de protecție, îngrijire și recuperare prin terapie ocupațională pentru persoane adulte cu handicap de gradele II și II și servicii de îngrijire și recuperare pentru persoane cu handicap grav, precum și locuințe protejate.

În urma aprobării implementării proiectului „Un pas spre comunitate”, Consiliul Județean și-a asumat responsabilitatea asigurării, prin bugetele anuale alocate DGASPC, atât a sumei cu titlu de „contribuție proprie” necesară pentru finanțarea proiectului, în perioada de implementare, cât și a asigurării cheltuielilor neeligibile, așa cum sunt prevăzute în planul de finanțare, precum și eventualele costuri suplimentare intervenite pe parcursul implementării proiectului, struct în scpul îndeplinirii obiectivelor. Totodată, CJ și-a asumat responsabilitatea sustenabilității serviciilor sociale înființate prin acest proiect, prin DGASPC, pe o durată de 10 ani de la încetarea convenției de finanțare.

 

FOTOGALERIE:

 Comentarii (2)

 1. Prof Dr Dr C.C. Popescu spune:

  Avem nevoie de astfel de pasi…
  PASI CATRE COMUNITATEA ROMANEASCA!!
  Vreau sa cred ca asa a fost intentia.
  BRAVO!

 2. Ionica Tarau spune:

  ANPD susține, finanțează proiecte în interesul persoanelor cu dizabilități! Ma bucur enorm sa vad cum unii angajați se implică, lucrează în echipa cu profesioniști! De multe ori întâlnesc acest director tânăr în instituții de stat care militează pentru drepturile și viata independenta a persoanelor cu dizabilități. Felicitări echipei DGASPC Buzău pentru acest proiect minunat.

Adaugati un comentariu


 

*