Un specialist roman, ales presedinte al Asociatiei Europene de Imagistica Cardiovasculara

15 noiembrie 2016 | 3 comentarii |

Mandatul acestuia va incepe in data de 7 decembrie si va dura doi ani, Romania fiind astfel reprezentata la cel mai inalt nivel european  in domeniul imagisticii cardiovasculare.

 

Prof. dr. Bogdan A. Popescu

Prof. dr. Bogdan A. Popescu

Una dintre cele mai mari si mai importante asociatii care formeaza Societatea Europeana de Cardiologie va avea, incepand de luna viitoare, un presedinte roman, aceasta constituind o premiera pentru cercetarea stiintifica medicala din tara noastra. Noul presedinte al Asociatiei Europene de Imagistica Cardiovasculara va fi, incepand cu data de 7 decembrie, prof. dr. Bogdan A. Popescu din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila, cel care detine si functia de vicepresedinte al Societatii Romane de Cardiologie. Acesta a fost ales prin votul direct a membrilor asociatiei europene si spune ca desemnarea sa in aceasta functie reprezinta o recunoastere a valorii cercetarii stiintifice in domeniul imagisticii cardiovasculare din Romania si o recunoastere a Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti, de care apartine si laboratorul Euroecolab de la Fundeni – primul laborator din Romania acreditat european. Totodata, este si  o recunoastere a calitatii scolii de ecografie si a Clinicii de cardiologie de la Institutul de Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C. C Iliescu si, nu in ultimul rand, o recunoastere a Societatii Romane de Cardiologie”.

Asociatia Europeana de Imagistica Cardiovasculara este una dintre cele sase asociatii  care formeaza Societatea Europeana de Cardiologie, fiind infiintata in 2003 si numarand in prezent peste 8.500 de membri din peste 100 de tari.

 

prezentare operatieDr. Bogdan A. Popescu se va afla timp de doi ani la conducerea acestei asociatii, declarand ca unul dintre proiectele principale pe care si le-a propus in acest mandat va fi definitivarea tranzitiei de la ecografie la imagistica multimodala, in toate aspectele sale relevante. Viitorul presedinte este de parere ca trebuie definite in acest sens toate cerintele teoretice si practice in ceea ce priveste pregatirea specialistilor in domeniul imagisticii cardiovasculare, fapt pentru care vor fi introduse examene de certificare, inclusiv in cardiologia nucleara si tomografia computerizata cardiaca.

Acesta a mai declarat ca este de parere ca sunt necesare o serie de proiecte educationale moderne, in conditiile in care manualele de specialitate nu mai sunt suficeinte, mai ales in cazul unor specializari complexe, asa cum este si imagistica. In opinia sa este nevoie sa se dezvolte noi modalitati de pregatire a specialistilor si se va concentra si in aceasta directie in perioada celor doi ani de mandat.

 

operatieIn categoria acestor noi modalitati de pregatire sunt incluse interviurile cu expertii in domeniu, filmarile unor demonstratii practice si alte mijloace moderne, care sa fie complementare mijloacelor educationale consacrate, precum manualele, articolele de specialitate si prezentarile cu diapozitive. Toate aceste mijloace vor fi disponibile on-line, astfel incat sa poata fi accesate si de specialistii care nu reusesc sa ajunga ladiferite congrese sau cursuri.

Noul presedinte se va axa si pe domeniile ce vizeaza cercetarea si inovarea, precizand in acest sens ca „vom incerca sa definim algoritmi de diagnostic in scenarii clinice specifice, pentru a alege succesiunea de tehnici imagistice adecvate pacientului si a evita repetarea unor investigatii care ofera acelasi tip de informatie sau efectuarea unor investigatii inutile si chiar potential daunatoare. Vor fi si explorari cu totul noi pe care le vom testa, implicand in aceste proiecte ingineri si experti in cercetare experimentala, pentru a testa utilitatea unor abordari imagistice cu totul noi. Desigur, ma voi bucura sa implic si colegi romani in proiecte si sa crestem participarea romaneasca la diferitele manifestari ale asociatiei”.



Comentarii (3)

  1. George spune:

    Intr-adevar valoarea necesita recunoastere internaționala, indiferent de domeniu. Fara ea, individul, indiferent de cat de foarte bun ar fi, ramane un mare necunoscut in aceasta mare de indecisi si nehotarati din Romania. Iar alegerea d-lui doctor Bogdan A. Popescu in aceasta funcție este o dovada a capicitatii noastre de a asimila tehnologia de varf (imagistica, in concret) intr-un domeniu atat de sensibil precum este medicina.
    Succes si rezultate remarcabile!

  2. Georgiana Strugariu spune:

    Si prof. Ionescu Ruxandra, din Bucuresti, este aleasa de 1 an secretarul EULAR – liga europeana impotriva bolilor reumatismale, forul European care guverneaza reumatologia in Europa si in lume. Si nu numai ei! Si din alte specialitati au fost si sunt profesori romani recunoscuti in forumurile europene si care au fost la conducerea lor intr-un fel sau altul. De asemeni sunt o alta groaza de doctori romani recunoscuti ca speakeri

  3. Denisa Anastase spune:

    Dna Prof. Daniela Filipescu a fost presedinta Societatii Europene de Anestezie ESA, care numara mii de membri, daca nu zeci de mii.
    Felicitari tuturor specialistilor romani care pun România pe harta alegand sa-si exercite profesia in tara lor!

Adaugati un comentariu


 

*