Una din 12 vieti, salvate prin miscare

24 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Activitatile menajere si mersul pe jos spre locul de munca pot fi salvatoare, activitatea fizica fiind asociata cu un risc mai mic de boli cardiovasculare si de deces, potrivit unui studiu recent realizat de cercetatorii canadieni.

 

Stim cu totii ca activitatile fizice, miscarea in general si sportul in special sunt asociate cu mentinerea sanatatii si energiei pana la varste inaintate. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda cel putin 150 de minute pe saptamana de activitate fizica „de intensitate moderata”  sau 75 de minute de exercitii fizice de „intensitate sustinuta”, pentru a ne mentine in forma si a ne proteja sanatate.

Cercetari recente ale oamenilor de stiinta canadieni, realizate de un esantion de 130.000 de persoane, din 17 tari, confrma faptul ca „la scara globala, activitatea fizica este asociata cu un risc mai mic de boli cardiovasculare si de mortalitate”, iar un deces din 12 survenite intr-o perioada de cinci ani ar fi putut fi evitate prin activitati fizice cotidiene, precum activitatile menajere si mersul pe jos spre locul de munca. 30 de minute de miscare moderata/zi, timp de cinci zile pe saptamana, sau 75 de minute de activitate fizica mai intensa/saptamana reduc mortalitatea si bolile cardiovasculare, mai ales daca activitatea fizica este repartizata pe durata intregii zile, sustin autorii studiului.

 

Studiul a vizat persoane cu varste cuprinse intre 35 si 70 de ani, provenind din zone urbane si rurale, atat din tari bogate si din tari defavorizate, iar participantii au fost monitorizati timp de aproape sapte ani.

Din cele 106.970 de persoane care indeplineau conditiile referitoare la activitatea fizica, 3,8% erau afectate de boli cardiovasculare. Acest procent creste la 5,1% in randul persoanelor cu activitate fizica insuficienta”, arata autorii studiului.

Riscul de mortalitate a fost, de asemenea, mai mare pentru aceia care nu indeplineau nivelurile recomandate de activitate fizica, fiind de 6,4%, contra 4,2% pentru persoanele care indeplineau baremurile”, subliniaza cercetatorii canadieni.

Forma cel mai des intalnita de activitate fizica observata provenea din viata cotidiana: transport, munca, activitati menajere. Concluzia se aplica independent de tara de origine a participantilor, tipul de activitate fizica si de contextul in care aceasta este realizata (in cadrul unor activitati recreative preferate sau in cadrul vietii cotidiene), sustin oamenii de stiinta, atragand atentia, totodata, ca aproape un sfert din populatia globului nu indeplineste aceste obiective.

Precedentele studii realizate pe aceasta tema au vizat tarile cu venituri mari, subliniat autorii studiului.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*