Unde dai si unde crapa! Sase saloane de la Spitalul Judetean Bacau, inchise din cauza conditiilor improprii de igiena, la un control care viza contentia unui copil

Decizia a fost luata de autoritatile locale, care au declansat un control in unitatea medicala, dupa ce presa a sesizat ca un copil un an si jumatate a fost legat de pat cu un ham special conceput, pentru a nu a se accidenta. Conducerea unitatii sanitare a fost si amendata cu 5.000 de lei.

 

spital-bacau

Vanatoare de vrajitoare cu final neasteptat, la Spitalul Judetean de Urgenta din Bacau! Un control demarat de catre autoritatile locale din cauza unei false probleme, legata de contentia unui copil, a scos la iveala adevaratele neajunsuri din unitatea medicala. Concret, sase saloane ale sectiei de pediatrie au fost inchise pentru igienizare, din dispozitia reprezentantilor DSP Bacau, care au descins aici dupa ce mai multe televiziuni au prezentat cazul unui copil de un an si jumatate internat in sectia respectiva, care fusese legat de pat cu un ham special pentru a nu se rani, cat timp ramasese nesupravegheat. Cu toate ca era evident ca pacientul din sectia de pediatrie nu fusese supus niciunui abuz, nu fusese imobilizat total si nu i se produsesera niciun fel de traume, hamul cu care fusese legat fiind unul special, folosit si de parintii care isi plimba copiii in carucior, subiectul a fost inflamat artificial, trecandu-se cu vederea peste adevaratele probleme existente in salonul respectiv.

Urmare a incinselor dezbateri televizate, Ministerul Sanatatii a solicitat Directiei de Sanatate Publica si autoritatilor locale din Bacau, in administrarea carora se afla spitalul, demararea urgenta a unei anchete la unitatea medicala.

 

1388851401_00865800_large

In urma controlului-fulger desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute, inspectorii de la DSP au stabilit ca personalul medical a procedat corect in cazul copilului legat de patut. Acesta fusese internat fara apartinatori, cu o faringo-amigdalita acuta, mama sa fiind internata la sectia TBC a aceluiasi spital, iar in sectie nu erau pe tura decat doua asistente la cateva zeci de copii.

Chiar ar fi fost suficient personal medical suficient, tot ar fi fost imposibil ca fiecare copil sa fie supravegheat permanent, asa ca pacientul de un an si jumatate a fost contentionat cu un ham special, circa un sfert de ora, timp in care personalul de pe sectie a fost ocupat cu distribuirea medicatiei. Scopul acestei masuri a fost protejarea copilului care s-ar fi putut rani sau ar fi putut cadea din pat. Hamul i-a oferit libertate de miscare si nu i-a produs niciun fel de trauma, fapt sesizat si de echipa de control, care a stabilit ca a fost vorba de o masura temporara si ca personalul medical a procedat corect. Mai mult chiar, mama a declarat ca a cerut cadrelor medicale contentia copilului, explicandu-le ca este din fire cam agitat si s-ar putea intampla o tragedie.

Cu toate acestea, Adrian Pana, secretar de stat in Ministerul Sanatatii a declarat ca „in niciun caz pacientii nu trebuie sa fie legati de pat”, fara a veni insa cu alte solutii pentru astfel de situatii si fara a tine cont de faptul ca este vorba de o procedura care se practica in toate spitalele din lume.

 

Dr.Aurelia Taga

Inspectorii de la DSP au descoperit insa, cu aceasta ocazie, care erau adevaratele probleme din saloanele sectiei de Pediatrie. Aflate la imbinarea a doua corpuri de cladire, sase dintre saloane aveau peretii acoperiti cu pete de igrasie, dupa ce apa de ploaie se infiltrase prin tavan, inca din toamna trecuta. In plus, de pe pereti lipseau mai multe placi de faianta, iar altele erau sparte, fapt pentru care s-a decis inchiderea celor sase saloane, pentru igienizare, iar conducerea unitatii sanitare a fost amendata cu 5.000 de lei.

Cei zece copii internati in saloanele respective, printre care si cel care fusese contentionat, au fost mutati in altele, urmand a reveni dupa aproximativ doua-trei zile, atat cat se apreciaza ca vor dura lucrarile de igienizare. „Prin masura dispusa de catre autoritatile sanitare s-a decis restrangerea activitatii pe o parte a tronsonului Sectiei de Pediatrie, in vederea efectuarii igienizarii in cele sase saloane. De fapt, este vorba doar de indepartarea unor pete de infiltratii aparute pe tavan in urma ploilor de asta toamna, la imbinarea a doua corpuri de cladire ale spitalului. Ulterior, cei zece copii vor reveni la loc, in aceleasi saloane in care au fost internati si pana acum”, a declarat Aurelia Taga, directorul medical al SJU Bacau.

 

copil contentionat-bacauReferindu-se la cazul copilului legat de pat, directoarea spitalului a explicat ca „s-a apelat la aceasta metoda pentru a preveni accidentarea la cap sau la membre a baietelului. Situatia in care se apeleaza la astfel de metode este una de extrema urgenta, atunci cand personalul medical este ocupat cu alti copii pentru administrarea medicatiei sau alimentatiei. Eu nu permit si nu sunt de acord cu asemenea practici, desi, asa cum am mai spus, in situatii de extrema urgenta, sunt permise de regulamentul de functionare a spitalului”.

Nimeni spune insa nimeni, nimic, despre faptul ca la sfarsitul anului trecut, toate directiile sanitare din tara au facut controale in spitale si au raportat Ministerului Sanatatii, deficientele descoperite. Oare sa nu fi vazut inspectorii DSP igrasia, peretii si patuturile cu vopseaua sarita? Oare conducerea spitalului a avut bani si nu a facut igienizarea? Putin probabil, ca sa nu spunem exclus.

In acest context, ori DSP Bacau, ori Ministerul Sanatatii au trecut cu vederea problemele de igiena, pe care acum le-au pus pe tapet. Pe aceste institutii, cine le amendeaza? Ca de obicei, in Romania plateste acarul Paun…


Categorii: Actual, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*