Universitati de vara in facultatile de Medicina

14 iunie 2013 | 0 comentarii |

Peste 1000 de elevi de clasa a XI-a din Romania vor vedea pe pielea lor cum e sa fii student in cadrul programului „Universitati de Vara pentru Elevi”, lansat de Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) alaturi de Consiliul National al Elevilor (CNE).

 

cluj medicina2Peste 1000 de elevi dintoata tara au posibilitatea sa participe, in aceasta vara, la cele 12 editii locale ale Universitatiilor de Vara pentru Elevi, desfasurate in 8 centre universitare: Alba Iulia, Bucuresti, Cluj Napoca, Galati, Oradea, Targu Mures, Timisoara si Suceava. Trei dintre ele se adreseaza viitorilor studenti la Medicina. Universitatea de Medicina si Farmacie Cluj-Napoca, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca, Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures si alte cateva universitati in care functioneaza facultati de medicina si/sau farmacie vor oferi posibilitatea viitorilor studenti de a afla anticipat, la ce sa se astepte.

Elevii vor gusta astfel viata de student in una din cele 12 universitati din 8 centre universitare implicate in cel mai amplu program national de promovare a unei alegeri informate si corecte a studiilor universitare de catre elevii din Romania. Timp de 14 zile acestia vor merge la cursuri si seminarii, vor da examene, vor participa la traininguri, vor dezbate probleme importante pentru educatie si tineret si „vor trai studenteste”, dormind in camine si mancand la cantine si localuri specifice. Pentru a se inscrie, doritorii trebuie sa acceseze situl http://www.universitatipentruelevi.ro.

Totodata, ANOSR si CNE vor face si o propunere de politica publica de imbunatatire a tranzitiei educationale a tinerilor dinspre licee inspre facultati.

 

UMFReprezentantii studentilor si ai elevilor cred ca prin acest program pot taia de la radacini motivele abandonului scolar universitar in randul participantilor si pot reda tinerilor o imagine corecta legata de beneficiile urmarii unei facultati, fapt ce va avea un impact pozitiv asupra invatamantului atat in mediul preuniversitar cat si in cel universitar.

Aproape jumatate din studenti renunta la facultate, in mare parte din cauza ca nu stiu dinainte daca facultatea li se potriveste dar si pentru ca nu cunosc costurile si alte detalii relevante. In plus multi studenti nu stiu de la inceput ca se pot implica in organizatii studentesti, ce drepturi au si cum si le pot apara, ce oportunitati ofera orasul gazda. Toate sunt probleme la care ne dorim sa raspundem prin acest program” – Mihai Dragos, presedinte ANOSR.

In Romania, rata de absolvire este intr-o tendinta descrescatoare, aproape jumatate dintre studenti renuntand la facultate inainte de absolvire (raportul Ministerului Educatiei pe 2011), desi studiile universitare dubleaza sansele de angajare.

Absolvirea unui program de studii universitare creste bunastarea individului si a statului: beneficiu mediu de peste 90.000 USD pentru fiecare absolvent de studii superioare de sex masculin in randul statelor OECD, potrivit publicatiei „Education at a Glance – 2011

 

studenti medicinaOrganizatorii proiectului argumenteaza necesitatea acestuia si prin faptul ca la nivelul Uniunii Europene se preconizeaza ca cererea de absolventi de studii superioare pe piata fortei de munca va creste cu aproximativ 16 milioane pana in 2020, pe cand cea pentru personal necalificat va scadea, in aceeasi perioada, cu aproximativ 12 milioane.

In Romania, absolventii de studii superioare au cu 30% mai multe sanse sa se angajeze decat absolventii de studii medii si de doua ori mai multe sanse decat cei cu nivel scazut de educatie.

Potrivit Eurostat, numarul de studenti din Romania raportat la populatia tarii este foarte scazut in raport cu alte state si cu recomandarile Uniunii Europene: procentul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 30 si 34 de ani care au absolvit o forma de invatamant superior in Uniunea Europeana in 2012 este de 35,8%, pe cand in Romania, de numai 21,8%.  

Pana in anul 2020, 16 milioane de noi locuri de munca vor necesita calificari superioare, in timp ce cererea de personal necalificat va scadea cu aproximativ 12 milioane.

 

amfiteatru UMF Tg. MuresUniversitatile in care organizatii studentesti membre sau partenere ale ANOSR implementeaza programul sunt: Universitatea  Babes-Bolyai Cluj-Napoca, Universitatea de Arte si Design Cluj-Napoca, Universitatea de Medicina si Farmacie Cluj-Napoca, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea din Bucuresti, Universitatea din Oradea, Universitatea Dunarea de Jos din Galati , Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava, Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia, Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures, Universitatea Europei de Sud-Est Lumina din Bucuresti si Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.

Proiectul este sustinut de Ministerul Tineretului si Sportului si Ministerul Educatiei Nationale si realizat cu sprijinul mai multor parteneri, printre care Consiliul Tineretului din Romania, Transilvania L!ve, Qual Media si 123 Contact Form.


Categorii: Institutii, Jobs

Adaugati un comentariu


 

*