Vaccin diftero-tetanic, retras de Ministerul Sanatatii

23 ianuarie 2015 | 0 comentarii |

Doua loturi de vaccin, achizitionate in 2013 si 2014, au fost suspendate de la utilizare, dupa ce mai multi copii din cinci judete au avut reactii adverse in urma administrarii serului, la scoala.

 

Vaccinare eleviLa inceputul acestei saptamani, cand s-a inceput vaccinarea elevilor din clasa a VIII-a cu vaccin diftero-tetanic, din cinci judete s-au primit semnale ca un numar total de 53 de copii au avut reactii adverse dupa ce le-a fost administrat vaccinul, la scoala, in cadrul programului de imunizare. Primele cazuri au aparut in judetele Bacau si Arges, apoi situatii similare au fost semnalate si la scoli din alte trei judete.

Copiii vaccinati au acuzat stari de lesin, ameteala si de amorteala, in timp ce autoritatile sanitare din judetele respective au sustinut ca nu era nimic in neregula cu vaccinurile administrate. S-au pus chiar, aceste stari, pe seama unei reactii emotionale transmise in randul copiilor, insa faptul ca aceste situatii au aparut in mai multe scoli si in cinci judete diferite le-a dat de gandit autoritatilor. La nivelul Ministerului Sanatatii a fost demarata o ancheta, ocazie cu care s-a constatat ca 41 dintre cei 53 de copii care prezentasera reactii adverse fusesera inoculati cu vaccin provenind din doua loturi achizitionate in anii 2013 si 2014.

 

productie vaccinuriS-a luat decizia ca cele doua loturi sa fie oprite imediat de la utilizare, pentru a fi supuse unei analize de calitate ce va fi efectuata de Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale. „La solicitarea Ministerului Sanatatii, Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului National de Sanatate Publica Bucuresti a efectuat o analiza cu privire la posibilele reactii adverse inregistrate in urma utilizarii vaccinului diftero-tetanic care se administreaza, gratuit, elevilor de clasa a VIII-a in cadrul Calendarului obligatoriu de vaccinare. In urma analizei s-a constatat ca au fost inregistrate un numar de 53 de posibile reactii adverse post—vaccinare, in 5 judete. Din aceste 53 cazuri, 41 de copii au fost vaccinati cu doua loturi de vaccin achizitionate in anii 2013 si 2014. Toate posibilele cazuri de reactii adverse post inoculare se afla in investigare. Pentru a se exclude problemele de calitate ale produsului vaccinal, Ministerul Sanatatii a decis oprirea celor 2 loturi identificate de la utilizare pana la obtinerea rezultatelor analizei de calitate care va fi efectuata de catre Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale”, se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Sanatatii.

 

laborator-cantacuzinoSe pare ca cele doua loturi de vaccin au fost achizitionate de Ministerul Sanatatii de la un producator din Franta, in conditiile in care activitatea de productie la Institutul Cantacuzino este de mult pusa pe butuci si nu se intrevad sanse ca aceasta sa fie reluata prea curand. Producatorul francez a transmis ca este la dispozitia autoritatilor sanitare romane, pentru orice informatie ar fi necesara pentru clarificarea situatiei. Conf. univ. dr. Alexandru Raflia, consilier al ministrului Sanatatii, microbiolog si specialist in sanatate publica, sef laborator microbiologie la Institutul National de Boli Infectioase Matei Bals” si sef catedra Microbiologie la UMF Carol Davila”, spune ca trebuie verificat modul de transport si pastrare a vaccinului, cat mai ales modul de administrare.

La Institutul Cantacuzino, de doi ani protestele se tin lant, angajatii fiind nemultumiti ca nu isi primesc salariile la timp dar si de nesiguranta pe care o au in legatura cu viitorul lor profesional. Cel mai recent protest a avut loc miercuri, iar joi, la Ministerul Sanatatii s-a semnat un Memorandum pentru reorganizarea Institutului, care fusese discutat in comisia interministeriala inca din octombrie anul trecut. In memorandum s-a hotarat stergerea datoriilor institutului catre ANAF si denumirea activitatii de sanatate publica drept seviciu de interes economic general. Soarta Institutului urmeaza a fi discutata din nou in zilele urmatoare, in cadrul unei comisii interministeriale. „Speram ca, odata cu intrunirea acestei comisii, sa se gaseasca solutii pentru reluarea activitatii Institutului Cantacuzino. Este adevarat ca activitatea institutului s-a desfasurat pe baza veniturilor proprii realizate de acesta, dar odata cu oprirea productiei de vaccinuri si acumularea de datorii catre ANAF, activitatea a fost grav afectata, institutul pierzand contractul cu Casa de Asigurari de Sanatate Bucuresti, in baza caruia aveam contracte pentru efectuarea analizelor”, a declarat liderul de sindicat Monica Balteanu.

 


Adaugati un comentariu


 

*