Vaccin impotriva paradontozei, in teste

9 decembrie 2016 | 0 comentarii |

Afectiunea gingivala care duce la pierderea dintilor afecteaza in prezent o treime din populatia adulta, la nivel mondial.

 

vaccin2O echipa de cercetatori australieni de la Universitatea din Melbourne a anuntat, la inceputul acestei saptamani, ca a reusit sa conceapa un vaccin impotriva infectiilor gingivale. Vaccinul va elimina sau cel putin va reduce semnificativ, necesitatea interventiei chirurgicale si a tratamentului cu antibiotice contra bolilor grave ale gingiilor, cea mai raspandita fiind paradontoza.

Asociata in general cu diabetul, bolile de inima, artrita reumatoida, dementa si anumite tipuri de cancer, paradontoza este o boala cronica ce distruge tesutul gingiei si osul care sustine dintii, ceea ce duce la pierderea acestora.

Conform statisticilor, boala afecteaza in prezent unul din trei adulti, ceea ce inseamna ca o treime din populatia adulta sufera de paradontoza.

Vaccinul creat de cercetatorii australieni tinteste enzimele produse de bacteria Porphyromonas gingivalis, care este un agent patogen de baza, cu potential de a perturba echilibrul microorganismelor din gura, determinand aparitia placii dentare ce cauzeaza bolile gingiilor.

 

dentist stomatologInoculat in organism, vaccinul declanseaza un raspuns al sistemului imunitar, care dezvolta anticorpi ce neutralizeaza toxinele patogene distructive, iar creatorii sai spun ca va reduce in mod semnificativ distrugerea tesutului cauzata de agentul patogen. „Actualmente, tratam paradontoza cu solutii profesionale de curatare ce implica uneori interventia chirurgicala si tratament antibiotic, metode ce sunt de ajutor, insa in multe situatii bacteriile se restabilesc in placa dentara cauzand un dezechilibru microbiologic astfel incat boala continua. Paradontoza este des intalnita si distructiva, iar noi avem sperante mari ca acest vaccin va imbunatati calitatea vietii a milioane de persoane”, a declarat Eric Reynold, coordonatorul echipei care a creat acest vaccin.

Acesta a mai precizat ca rezultatele de laborator sunt extrem de promitatoare iar, incepand cu anul 2018, se va incepe testarea vaccinului pe oameni.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*